Actualització de les aplicacions del KDE de juliol de 2020

Traduccions

English Español Português slovenčina čeština Eesti Euskara Français Italiano 日本語 한국어 lietuvių kalba Português brasileiro Русский Svenska Nederlands Українська

Llançaments nous 🔗︎

KTorrent 5.2.0 🔗︎

L’aplicació de compartició de fitxers KTorrent ha efectuat el llançament nou 5.2.0.

El més destacable per compartir són les millores a la Distributed Hash Table que ara arrenca amb nodes ben coneguts, que permeten aconseguir més ràpidament les baixades. Sota el capó, s’ha actualitzat al QtWebengine més recent, el qual està basat en el Chrome i deixa enrere l’antic QtWebkit basat en el WebKit (tots ells basats en el KHTML del KDE de fa temps).


KTorrent

El KTorrent és disponible a la vostra distribució Linux.

S’ha publicat el KMyMoney 5.1.0 🔗︎

L’aplicació de banca en línia KMyMoney ha publicat la versió 5.1.

Afegeix el suport per al símbol de la rúpia índia: ₹. També s’ha afegit l’opció «Inverteix els càrrecs i els pagament» dels imports OFX i la vista de pressupost ara mostra tots els tipus de comptes.


KMyMoney

El KMyMoney és disponible a la vostra distribució Linux, com una baixada per al Windows, com una baixada per al Mac, i ara està a Homebrew KDE.

Notes de llançament del KDiff3 1.8.3 🔗︎

L’eina de comparació de fitxers KDiff3 ha publicat la nova versió 1.8.3 que s’ha llançat amb una pila de correccions d’estabilitat.

Ja no es tornaran a activar errors en fitxers no existents en usar el KDiff3 com a eina de diferències per al Git. Els errors durant la comparació de directoris es posen en cua adequadament, de manera que només apareixerà un missatge. Corregeix la recàrrega al Windows. S’ha eliminat una fallada quan no és disponible el porta-retalls. La commutació a pantalla completa s’ha tornat a refer per evitar una crida problemàtica a l’API de les Qt.

Podeu baixar el KDiff3 per al Windows, el Mac i la vostra distribució Linux.

Botigues d’aplicacions 🔗︎

Estadístiques de la Microsoft Store 🔗︎

Christoph Cullmann ens ha donat novetats quant a la Microsoft Store. El Kate i l’Okular s’han actualitzat i en el darrer mes han tingut unes 4000 instal·lacions.


Kate

Entrevista de la botiga d’aplicacions: Flathub 🔗︎

El Flatpak és un dels formats nous basats en contenidors que han canviat la manera d’obtenir aplicacions al Linux. El Flatpak pot funcionar amb qualsevol amfitrió que vulgui establir una botiga, però la botiga definitiva és Flathub.

Recentment, el col·laborador del Flathub Timothée Ravier ha demanat ajuda per posar més aplicacions KDE a la botiga. L’hem entrevistat per a conèixer-lo més.

Parleu-nos sobre vós mateix, d’on veniu, què feu per viure, com heu arribat al codi font obert i als Flatpaks? 🔗︎

El meu nom és Timothée Ravier i actualment estic vivint a París, França. Sóc enginyer de sistemes Linux i actualment treballo a Red Hat al Red Hat CoreOS i al Fedora CoreOS.

Vaig arribar al codi font obert quan vaig instal·lar per primera vegada una distribució Linux el 2006, i des de llavors no he parat. La majoria dels projectes de recerca que vaig emprendre durant els meus estudis estaven relacionats amb la seguretat del Linux, aplicacions en entorns protegits i seguretat de la interfície gràfica. Per tant, la introducció i el desenvolupament del Flatpak van centrar el meu interès.

En el meu temps lliure mantinc la variant no oficial del KDE (amb sobrenom Kinoite) del Fedora Silverblue. Ras i curt, el Fedora Silverblue és un sistema operatiu immutable i la manera recomanada d’instal·lar-hi aplicacions és usar Flatpaks o contenidors (a través del «podman»). Vegeu la documentació per a més detalls.

Què ha fet que que genereu la crida recent de les aplicacions KDE al Flathub? 🔗︎

Primer, vull donar moltes gràcies als mantenidors actuals que ja mantenen aplicacions KDE al Flathub perquè estan fent un gran treball!

He estat un usuari del KDE des de fa temps (vaig començar el 2006) i sempre he volgut retornar la col·laboració. Les distribucions ja tenen equips establerts de mantenidors i el Flathub estava mancat d’una bona pila de les aplicacions KDE, així que vaig veure que era un bon lloc per començar.

També he fet una crida ja que serà més fàcil si dividim el treball i potser això també fa que hi hagi més gent conscient dels Flatpaks i el Flathub.

El Flatpak pot funcionar des de qualsevol repositori, perquè cal Flathub? 🔗︎

Aquesta qüestió ressalta un dels avantatges de Flathub: podeu hostatjar el vostre propi repositori d’aplicacions al vostre servidor i distribuir-les directament als usuaris. No «cal» Flathub.

Però de la mateixa manera no cal GitHub o GitLab, etc. per a hostatjar un repositori Git, és molt més fàcil col·laborar si hi ha un únic lloc al qual dirigir els usuaris i els desenvolupadors.

Flathub ha esdevingut el lloc més fàcil per trobar i provar amb seguretat les aplicacions Linux, siguin de codi obert lliure o propietari. Penso que és critic si volem millorar l’atractiu de l’ecosistema Linux com a plataforma d’escriptori.

Quines altres comunitats de codi font obert han acceptat posar les seves aplicacions a Flathub? 🔗︎

Crec que moltes (potser la majoria) de les aplicacions GNOME ara són disponibles a Flathub.

Ara que els desenvolupadors d’aplicacions poden posar el programari directament a les botigues com Flathub hi ha responsabilitats noves com la seguretat i mantenir el programari al dia. Podríeu dir-nos com es gestiona això a Flathub? 🔗︎

A Flathub, les responsabilitats són compartides entre els mantenidors de la plataforma i els mantenidors de les aplicacions.

Les plataformes contenen les biblioteques comunes a moltes aplicacions (hi ha plataformes Freedesktop, GNOME i KDE) i es mantenen per a conservar tant la compatibilitat ABI com assegurar les actualitzacions immediates de seguretat.

Les actualitzacions de les biblioteques restants requerides per una aplicació i la mateixa aplicació són responsabilitat del mantenidor de l’aplicació.

Quina de les aplicacions KDE trobeu que és més útil? 🔗︎

Diàriament uso el Dolphin, Konsole, Yakuake, Okular i Ark, i realment m’agraden. També valoro i uso de tant en tant el Gwenview, KCachegrind i Massif-Visualizer.

Moltes de les nostres aplicacions s’empaqueten com a Flatpaks a través del nostre invent i dels servidors «binary-factory». Esteu treballant amb aquests processos o separadament? 🔗︎

Els Flatpaks que es construeixen a la infraestructura del KDE estan destinats a ser construccions nocturnes per a proves dels desenvolupadors i usuaris. Aquesta és una font bona d’aplicacions Flatpak per començar però cal actualitzar alguna d’elles. Mantenir aquest repositori actualitzat ens ajudarà amb els desenvolupaments recents que poden requerir canvis a l’empaquetatge al Flathub. Encara no he començat a actualitzar-les, però intentaré fer-ho amb l’entrada d’aplicacions a Flathub.

Veurem alguna vegada la desaparició dels RPM i l’Apt, i que totes les distribucions Linux usin paquets contenidors? 🔗︎

No penso que passi mai ja que hi ha molt valor en com les distribucions empaqueten actualment les aplicacions, tot i que hi haguin problemes. Però crec que menys distribucions faran aquest esforç. Per exemple, Fedora construeix Flatpaks a partir de paquets RPM i els fa disponibles a tothom. Potencialment també es pot fer el mateix amb els paquets Debian. Aquí el valor no és què sinó qui: confieu en aquesta distribució? Els seus valors? Els seu compromís només amb el programari lliure? Llavors estareu segur que les aplicacions que instal·leu del seu repositori tindran els mateixos requirements que qualsevol altre paquet. Flathub té tant aplicacions de codi fon obert com propietari i això pot no ser per a tothom.

Ara es publiquen a kde.org/applications 🔗︎

El nostre sublloc d’aplicacions ha començat a mostrar la informació de les publicacions. Espereu-ne més properament. Si sou un mantenidor d’aplicacions recordeu afegir la informació de publicació als fitxers Appstream.


Informació del llançament

Llançament 20.04.3 🔗︎

Diversos projectes publiquen en la seva pròpia escala de temps i altres es publiquen conjuntament. El paquet de projectes 20.04.3 s’ha publicat avui i aviat estarà disponible a través de les botigues d’aplicacions i de les distribucions. Vegeu la pàgina del llançament 20.04.3 per als detalls.

Algunes de les correccions al llançament d’avui:

Notes de llançament de la versió 20.04Pàgina wiki de baixada de paquetsPàgina d’informació del codi font de la versió 20.04.3Registre complet de canvis de la versió 20.04

Stores

Flathub Snapcraft Microsoft Store Chocolatey Homebrew