English Español Português Italiano Svenska Українська Nederlands Français

Actualització de les aplicacions del KDE de maig de 2020

Llançaments nous

Kid3

El Kid3 és un programa pràctic però potent d’etiquetatge de música que permet editar les etiquetes amb format ID3 i similars dels MP3 i altres fitxers de música.

Aquest mes s’ha mogut per allotjar-se al KDE i ha fet el seu primer llançament com una aplicació KDE. La nota del llançament diu:

«A banda de la correcció d’errors, aquest llançament proporciona millores d’usabilitat, dreceres de teclat addicionals i scripts d’accions d’usuari. Agraïments especials a diversa gent de KDE, que han traduït la interfície d’usuari i el manual a idiomes nous.”

El Kid3 és disponible per al Linux, Windows, Mac i Android. El podeu baixar des del lloc web o a través de la vostra distribució i de les botigues Chocolatey, Homebrew i F-droid.


El Kid3 és a l'Android

El Kid3 és al Linux

El Kid3 és al Mac

El Kid3 és a FDroid

El Kid3 és a Homebrew

El Kid3 és a Chocolatey

Calligra

El Calligra és un paquet ofimàtic ple de funcionalitats i que compleix els estàndards. Ha estat sense publicar-se durant un parell d’anys però ara ha retornat amb estil.

La versió 3.2 té el Gemini, el paquet ofimàtic dissenyat especialment per als dispositius 2 en 1, és a dir, per portàtils amb pantalles tàctils que poden funcionar com a tauletes, i que s’ha adaptat a l’enton de treball Kirigami. El programa de dibuix Karbon ara permet documents que continguin diverses pàgines. L’Stage, l’editor de presentacions del Calligra, ara permet transicions automàtiques de les dispositives.


Gemini

Dibuix al Karbon

Presentacions de l'Stage

El Calligra és disponible a la vostra distribució Linux.

El Tellico 3.3 actualitza les fonts de dades

El Tellico és un gestor de col·leccions per fer un seguiment de tot allò que col·leccioneu com llibres, bibliografies, vídeos, música, jocs de vídeo, monedes, segells, cromos, còmics i vins.

S’han carregat motors de dades per fer més fàcil veure què teniu. La versió 3.3 nova d’aquest mes afegeix una font de dades per a Colnect, un catàleg ampli de col·leccionables. També actualitza una pila de fonts de dades com Amazon i MobyGames.


El Tellico amb el model de dades Colnect

Projectes entrants

Els projectes nous d’aquest mes al KDE inclouen el «pvfviewer», un visualitzador de patrons de punt de creu per a PC per a poder fer tapissos meravellosos. I l’Alligator, un lector RSS que usa l’entorn de treball Kirigami.

AppImage del KDE

Cada mes en agrada explicar un dels format contenidors de paquets. L’AppImage no és nou, ja existeix des de fa un dècada però val la pena recordar-lo ja que hi ha diverses aplicacions del KDE que l’usen.

Què és una AppImage?

L’AppImage és un format d’empaquetament que proporciona una forma que els desenvolupadors de la línia principal subministrin binaris «natius» als usuaris de GNU/Linux de la mateixa manera que ho poden fer per a altres sistemes operatius. Permet empaquetar aplicacions per a qualsevol sistema operatiu basat en el Linux normal, p. ex. Ubuntu, Debian, openSUSE, RHEL, CentOS, Fedora, etc. Les AppImages vénen amb totes les dependències que no es poden assumir que formin part de cada un dels sistemes de destinació en una versió bastant recent i s’executaran a la majoria de les distribucions Linux sense més modificacions.

Què cal instal·lar per executar-les millor?

Per executar una AppImage cal el nucli del Linux (> 2.6) i la libfuse. Les dependències són presents a la majoria de les distribucions GNU/Linux, i per tant no cal instal·lar res especial.

Lamentablement el funcionament de l’AppImage als entorns d’escriptori principals (KDE i Gnome) no és complet, i per tant, es requereix una eina addicional per a crear una entrada de menú per a l’aplicació. En aquests casos, en funció de l’UX preferida podreu triar entre:

Per actualitzar les AppImages s’usa AppImageUpdate. Està incrustat dins l’AppImageLauncher, de manera que si ja l’heu instal·lat, no cal instal·lar res més. Només cal fer un clic dret sobre el fitxer AppImage i triar actualització. Tingueu present que no tots els empaquetadors incrusten la informació d’actualització dins els binaris, i per tant, poden haver-hi casos en que caldrà baixar manualment la versió nova.

Quines aplicacions KDE s’hi executen?

Hi ha diverses aplicacions KDE que ja es distribueixen com a AppImage, i les més rellevants són:

Què és Appimagehub?

La manera recomanada d’aconseguir AppImages és dels autors de l’aplicació original, però això no és gaire pràctic si encara no coneixeu quina aplicació necessiteu. Aquí és a on entra AppImageHub. És una botiga de programari dedicada només a AppImages. Allí hi podeu trobar un catàleg amb més de 600 aplicacions per a les tasques diàries.

Aquest lloc web és part de la plataforma OpenDesktop.org, i proporciona un ecosistema complet per a usuaris i desenvolupadors d’aplicacions de codi font lliure i obert.

Com fer una AppImage?

Fer una AppImage consisteix en empaquetar totes les dependències de l’aplicació en un únic directori (AppDir). Després s’empaqueta en una imatge «squashfs» i s’afegeix a un «runtime» que permet la seva execució.

Per portar a terme aquesta tasca es poden usar les eines següents:

A la Guia de paquets AppImage es pot trobar una documentació extensa de com usar aquestes eines. També podeu entrar al canal IRC d’AppImage.

Llançaments 20.04.1

Varis dels nostres projectes publiquen en la seva pròpia escala de temps i altres es publiquen conjuntament. El paquet de projectes 20.04.1 s’ha publicat avui i aviat hauria de ser disponible a través de les botigues d’aplicacions i de les distribucions. Vegeu la pàgina del llançament 20.04.1 per als detalls.

Algunes de les correccions incloses en aquest llançament són:

Notes de llançament de la versió 20.04Pàgina wiki de baixada de paquetsPàgina d’informació del codi font de la versió 20.04.1Registre complet de canvis de la versió 20.04

Stores

KDE software is available on many platforms and software app stores.

Flathub Snapcraft Microsoft Store Chocolatey Homebrew