KDE • Community • Announcements
DONEREN (Waarom?)
paypal

Het nieuwe Plasma brengt een schoner interface bovenop een nieuw grafische stack

Ook beschikbaar in:

English | Català | Español | Galician | Nederlands | Polski | Português | Português brasileiro | Svenska | Українська

Plasma 5 Banner

Plasma 5.0
Plasma 5.0
15 juli 2014. De KDE-gemeenschap is er trots op de nieuwste uitgave van Plasma 5.0 aan te kondigen, waarmee een visueel bijgewerkte ervaring van de kern van het bureaublad geleverd wordt die gemakkelijk is te gebruiken en bekend is bij de gebruiker. Plasma 5.0 introduceert een nieuwe hoofdversie van de werkruimte van KDE. Het nieuwe illustratieconcept Breeze introduceert heldere beelden en verbetert leesbaarheid. Centrale workflows zijn gestroomlijnd, terwijl welbekende overkoepelende interactiepatronen intact zijn gelaten. Plasma 5.0 verbetert ondersteuning voor displays met een hoge DPI en levert een geconverteerde shell, die kan schakelen tussen gebruikerservaringen voor verschillende doelapparaten. Wijzigingen onder de kap bevatten de migratie naar een nieuw, volledig door hardware versnelde grafische stack gecentreerd rond een OpenGL(ES) scenegraph. Plasma is gebouwd met gebruik van Qt 5 en Frameworks 5.

Belangrijke wijzigingen in deze nieuwe versie omvatten:

 • Een bijgewerkte en gemoderniseerde, schonere visuele en interactieve gebruikerservaring
  Het nieuw thema Breeze is een vlak thema voor de werkruimte met hoge contrasten. Het is beschikbaar in lichte en donkere varianten. Eenvoudiger en meer monochromatische illustraties en indelingen gecentreerd om typografie bieden een schoon en zichtbaar heldere gebruikerservaring.
 • Gladdere grafische prestaties dankzij een bijgewerkte grafische stack
  Het gebruikersinterface van Plasma wordt weergegeven bovenop een OpenGL of OpenGL ES scenegraph, offloading vele van de reken intensieve renderingtaken. Dit staat hogere framesnelheden toe en gladdere grafische weergave terwijl hulpmiddelen van de processor van het hoofdsysteem worden vrijgemaakt.

 • Andere voor de gebruiker zichtbare wijzigingen zijn:
  • Geconvergeerde shell
   De "geconvergeerde Plasma shell" die het bureaublad in Plasma 5.0 laadt, kan uitgebreid worden met andere gebruikerservaringen. Dit legt de basis voor een geconvergeerde gebruikerservaring, waarmee een geschikte UI voor een gegeven doelapparaat mogelijk wordt. Gebruikerservaringen kunnen dynamisch, bij uitvoeren, worden omgeschakeld, gebaseerd op hardware gebeurtenissen zoals het inpluggen van een toetsenbord en muis.
  • Gemoderniseerde startprogramma's
   Het gebruikersinterface van startprogramma's van toepassingen is opnieuw bewerkt. Samen met de wijzigingen zijn een visueel opnieuw ontworpen Kickoff starter van programma's, een nieuw ingevoegd, meer op een menu lijkend startprogramma, genaamd Kicker en een nieuw, op QtQuick gebaseerd interface voor KRunner.

  • Verbeteringen in Workflow op het gebeid van meldingen
   Het gebied voor meldingen is opgeschoond en komt nu meer overeen met een geïntegreerd uiterlijk. Minder pop-up-vensters en snellere transities tussen bijvoorbeeld energiebeheer en netwerkinstellingen leiden tot een interactiepatroon, vrijer van afleiding, en grotere visuele coherentie.
  • Betere ondersteuning voor displays met een hoge DPI
   Ondersteuning voor displays met hoge dichtheid is verbeterd. Vele delen van de UI houden nu rekening met de fysieke afmetingen van de display. Dit leidt tot een betere bruikbaarheid en weergave op schermen met zeer kleine pixels, zoals Retina displays.

  De Plasma 5.0 Visual Feature Guide biedt een toer rond het bijgewerkte bureaublad.

  Grafisch ontwerp in Breeze verbetert visuele helderheid

  Brightness Settings in Plasma 5
  Brightness Settings in Plasma 5
  Het nieuwe thema Breeze, dat nog steeds in de kinderschoenen staat, verwelkomt de gebruiker met een schoner, gemoderniseerd gebruikersinterface, die het contrast verbetert en visuele rommel door de gehele werkruimte vermindert. Sterkere afhankelijkheid van typografie vergemakkelijkt de herkenning en van UI-elementen. Deze wijzigingen gaan samen met vlakkere standaard thema's en verbeteren contrast om visuele helderheid verder te verbeteren. Breeze is een nieuw concept voor illustraties, het begint zijn eigen gezicht te tonen. Een thema voor de componenten van de werkruimte is al beschikbaar, het aan het thema aanpassen van traditionele widgets is onderweg en het werk aan een nieuw thema voor pictogrammen is begonnen. De migratie naar een volledig, op thema Breeze gebaseerde, werkruimte zal geleidelijk gaan, met zijn eerste tekenen van zichtbaarheid in Plasma 5.0.
  Plasma 5 brengt een hoger niveau van flexibiliteit en consistentie naar kern componenten van het bureaublad. De widget-explorer, venster- en schakelaar van activiteiten delen nu een gemeenschappelijk interactiescheme. Beter leunen op verticale in plaats van horizontale lijsten biedt een betere bruikbaarheid. De omschakelaar van vensters naar de zijkant van het scherm schuift de focus van de gebruikers op de toepassingen en documenten, waarbij de status voor de van toepassing zijnde taak wordt gewist.

  Convergeren van gebruikerservaring

  Wallpaper Settings
  Wallpaper Settings
  Het mechanisme nieuw-in-Plasma-5 "Uiterlijk en gevoel" staat uitwisselen van delen zoals de omschakelaar van taak en activiteit, vergrendeling en aanmeldscherm en de dialoog "Widgets toevoegen" toe. Dit biedt een grotere consistentie over de centrale workflows, verbeterde helderheid zonder gelijksoortige interactiepatronen en gerelateerde interactie patronen onmiddellijk over de werkruimte.
  Bovendien is de de Plasma 5 shell in staat om te laden en om te schakelen tussen gebruikerservaringen voor een gegeven doelapparaat, waarmee een echt convergente werkruimte-shell wordt geïntroduceerd. De werkruimte, gedemonstreerd in deze uitgave, is Plasma Desktop. Het representeert een evolutie van bekende desktop- en laptop-paradigmen. Een gebruikerservaring rond tablets en mediacenter zijn onder ontwikkeling als alternatief. Terwijl Plasma 5.0 bekend zal voelen, zullen gebruikers een meer moderne en consistent ervaring hebben en een schonere werkruimte.

  Volledige door hardware versnelde grafische stack

  Search in Plasma
  Search in Plasma
  Plasma 5 completeert de migratie van de Plasma werkruimte naar QtQuick. QtQuick 2 van Qt gebruikt een hardware versnelde OpenGL(ES) scenegraph om grafische elementen op het scherm samen te stellen en weer te geven. Dit biedt offloading van rekenintensieve grafische taken voor rendering naar de GPU, wat hulpbronnen vrijmaakt op de hoofdprocessor van het systeem, sneller is en minder energie kost.
  Interne wijzigingen in de grafische samensteller en onderliggend Frameworks bereiden ondersteuning voor uitvoeren op Wayland voor, wat gepland is voor een volgende uitgave.

  Geschiktheid en bijwerken

  New Lock Screen
  New Lock Screen
  Plasma 5.0 biedt een kern voor het bureaublad met een set functies die voldoende zullen zijn voor veel gebruikers. Het ontwikkelteam heeft zich geconcentreerd op hulpmiddelen die voor de centrale workflows. Op zich zijn niet alle functies uit de Plasma 4.x seri op dit monet beschikbaar, veel hiervan zijn gepland om terug te keren in een volgende uitgave. Met elke vrijgave van software van deze afmeting zullen er bugs zijn die een migratie naar Plasma 5 moeilijk maken, of zelfs voor sommige gebruikers onmogelijk. Het ontwikkelteam zou graag horren van dit soort problemen, zodat ze kunnen worden aangepakt en opgelost. We hebben een lijst met bekende problemen samengesteld. gebrUikers kunnen maandelijkse reparaties van bugs verwachten en een uitgave die nieuwe functies biedt en oudere terug brengt in de herfst van 2014.
  Met een substantieel nieuwe onderstaande stapel hulpmiddelen zijn enige opwindende nieuwe crashes en problemen te verwachten die tijd nodig hebben om opgelost te worden in een eerste stabiele uitgave. Speciaal grafische prestaties zijn zwaar afhankelijk van specifieke hardware en software configuraties en gebruikspatronen. Terwijl het een groot potentieel heeft, kost het tijd om deze er uit te wringen. De onderliggende stack kan nog ook nog niet geheel hier klaar voor zijn. In vele scenario's zal Plasma 5.0 de gesmeerde gladde prestaties laten zien waartoe het in staat is - terwijl op andere momenten, het gehinderd wordt door verschillende tekortkomingen. Deze kunnen en zullen aangepakt worden, maar, veel zijn afhankelijk van componenten zoals Qt, Mesa en stuurprogramma's voor hardware lager in de stack.

  Installeren en terugkoppeling leveren

  Alvorens te installeren wordt het aanbevolen om de lijst van bekende problemen te lezen.

  Ending the Plasma Session
  Ending the Plasma Session
  De gemakkelijkste manier om het uit te proberen is met de Neon 5-iso, een live OS-image bijgewerkt met de laatste samenstelling direct vanuit de broncode.

  Sommige distributies hebben gemaakt of zijn bezig met het proces van het maken van pakketten; voor een overzicht van 5.0 pakketten zie onze wikipagina voor pakketten in distributies

  Downloaden van broncode. U kunt Plasma 5.0 direct installeren vanuit de broncode. De wiki van de gemeenschap van KDE heeft instructies voor compileren. Merk op dat Plasma 5 niet naast Plasma 4.x geïnstalleerd kan worden, u moet een oudere versie verwijderen of het installeren met een aparte prefix.

  U kunt terugkoppeling bieden ofwel via het #Plasma IRC channel, de e-maillijst Plasma-devel of problemen rapporteren via bugzilla. Plasma 5 wordt ook besproken op de KDE Forums. Uw terugkoppeling wordt zeer gewaardeerd. Als u leuk vindt wat het team doet, laat het hen dan weten!

  Ondersteunen KDE

  KDE is een gemeenschap voor vrije Software die alleen bestaat en groeit omdat er hulp is van vele vrijwilligers die hun tijd en inspanning leveren. KDE is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers en bijdragen, voor hulp bij coderen, bugs repareren of rapporteren, schrijven van documentatie, vertalen, promotie, geld, etc. Alle bijdragen worden dankbaar en graag geaccepteerd. Lees aub de pagina KDE ondersteunen voor verdere informatie of wordt een ondersteunend lid van KDE e.V. via ons initiatief Join the Game.

  Over KDE

  KDE is een internationaal technologieteam dat vrije en open-source software voor bureaublad en draagbare computing maakt. Onder de producten van KDE zijn een modern bureaubladsysteem voor Linux en UNIX platforms, Veel omvattende suites voor kantoorproductiviteit en groupware en honderden software titels in vele categorieën inclusief internet en webtoepassingen, multimedia, vermaak, educatief, grafisch en software ontwikkeling. KDE software is vertaald in meer dan 60 talen en is gemaakt met gebruiksgemak en moderne toegankelijkheidsprincipes in gedachte. Toepassingen van KDE met volledige functionaliteit draaien gewoon op Linux, BSD, Solaris, Windows en macOS.


  Notities over handelsmerken. KDE® en de K Desktop Environment® logo's zijn geregistreerde handelsmerken van KDE e.V. Linux is een geregistreerd handelsmerk van Linus Torvalds. UNIX is een geregistreerd handelsmerk van The Open Group in de Verenigde Staten en andere landen. Alle andere handelsmerken en copyrights waarnaar in deze aankondiging wordt verwezen zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaars.


  Perscontacten

  Voor meer informatie stuur ons een e-mail:
  press@kde.org

  Globale navigatiekoppelingen