KDE • Community • Announcements
Donatius (Per què?)
paypal

El nou Plasma aporta una interfície més neta a sobre d'una pila gràfica nova

També disponible en:

English | Català | Español | Français | Galician | Nederlands | Polski | Português | Português brasileiro | Svenska | Українська

Plasma 5 Banner

Plasma 5.0
Plasma 5.0
15 de juliol de 2014. KDE anuncia amb satisfacció la disponibilitat immediata del Plasma 5.0, que proporciona una experiència visual d'escriptori amb un nucli actualitzat que és fàcil d'utilitzar i familiar per l'usuari. El Plasma 5.0 introdueix una nova versió major de l'oferiment de l'espai de treball del KDE. El nou concepte del grafisme del Brisa introdueix una visualització més neta i millora la llegibilitat. Els fluxos de treball centrals s'han aprimat, mentre que els patrons d'interacció globals s'han deixat intactes. El Plasma 5.0 millora la implementació per pantalles d'alta densitat (ppp) i distribueix un intèrpret d'ordres convergent, capaç de commutar entre experiències d'usuari per a dispositius de destí diferents. Els canvis sota la capota inclouen la migració a una pila gràfica nova completament accelerada per maquinari, centrada en un escenògraf OpenGL(ES). El Plasma s'ha construït usant les Qt 5 i els Frameworks 5.

Els canvis més importants en aquesta nova versió inclouen:

 • Una experiència interactiva d'usuari actualitzada i modernitzada, visualment més neta
  El nou tema Brisa és un tema pla d'alt contrast per l'espai de treball. És disponible en una variant clara i una i fosca. Els estris gràfics més simples i monocromàtics i les disposicions centrades en la tipografia ofereixen una experiència d'usuari més neta i visualment més clara.
 • Un rendiment gràfic més suau gràcies a una pila gràfica actualitzada
  Les interfícies d'usuari del Plasma es representen a sobre d'un escenògraf OpenGL o OpenGL ES, descarregant moltes de les tasques de representació de càlcul intensiu. Això permet una taxa de fotogrames més alta i una pantalla gràfica més suau, alliberant recursos de processador del sistema principal.

 • Altres canvis visibles per l'usuari són:
  • Intèrpret d'ordres convergent
   L'"intèrpret d'ordres convergent" que es carrega l'escriptori en Plasma 5.0 es pot ampliar amb altres experiències d'usuari. Això configura la base per una experiència d'usuari convergent que aporta una IU adequada per a dispositiu de destí donat. Les experiències d'usuari es poden commutar dinàmicament en temps d'execució, permetent esdeveniments basats en maquinari com la connexió d'un teclat i un ratolí.
  • Llançadors modernitzats
   Les interfícies d'usuari dels llançadors d'aplicacions s'han refet. Entre els canvis hi ha un redisseny visual del llançador d'aplicacions Kickoff, un llançador nou més orientat a menús anomenat Kicker i una nova interfície basada en QtQuick per al KRunner.

  • Millores en els fluxos de treball en l'àrea de notificacions
   L'àrea de notificacions s'ha netejat i ara mostra un aspecte més integrat. Hi ha menys finestres emergents i transicions més ràpides entre, per exemple, la gestió d'energia i l'arranjament de xarxa, que condueixen a un patró d'interaccions que distreu menys i una coherència visual més gran.
  • Millor implementació per les pantalles d'alta densitat (ppp alt)
   S'ha millorat la implementació per les pantalles d'alta densitat. Moltes parts de la IU ara tenen en compte la mida física de la pantalla. Això condueix a una millora de la usabilitat i la visualització en pantalles amb píxels molt petits, com les pantalles Retina.

  La Guia visual de funcionalitats del Plasma 5.0 proporciona un recorregut per l'actualització de l'escriptori.

  El grafisme del Brisa millora la claredat visual

  Brightness Settings in Plasma 5
  Brightness Settings in Plasma 5
  El nou tema Brisa, que encara està en la seva infantesa, rep a l'usuari amb una a interfície d'usuari més neta i modernitzada, que millora el contrast i redueix la confusió visual en l'espai de treball. Una dependència més gran de la tipografia, i llistes verticals en lloc d'horitzontals, amb alguns elements de la IU més afavorits i un contrast millorat per facilitar l'ús. El Brisa aporta un concepte nou de grafisme, i només comença a mostrar el seu rostre. Ja hi ha disponible un tema per als components de l'espai de treball, el tema dels estris tradicionals està en curs, i ha començat el treball en un tema nou d'icones. La migració a un espai de treball amb el tema Brisa complet serà gradual, i les primeres pistes ja es mostren en el Plasma 5.0.
  El Plasma 5 aporta un gran nivell de flexibilitat i coherència als components de nucli de l'escriptori. L'estri explorador, la finestra i el commutador d'activitats ara comparteixen un esquema comú d'interacció. Hi ha més preponderància de les llistes verticals en lloc de les horitzontals per proporcionar una millor usabilitat. S'ha mogut el commutador de finestres al lateral de la pantalla per enfocar l'usuari cap a les aplicacions i els documents, netejant la plataforma per les tasques a mà.

  Convergència de l'experiència d'usuari

  Wallpaper Settings
  Wallpaper Settings
  El nou mecanisme "Aspecte i comportament" en el Plasma 5 permet un intercanvi de components els commutadors de tasques i activitats, la pantalla de bloqueig i entrada i el diàleg "Afegeix estris". Això permet una coherència més gran entre els fluxos de treball centrals, millora la claredat entre els patrons d'interacció similars i canvia els patrons d'interacció relacionats a la vegada per tot l'espai de treball.
  A dalt de tot això, l'intèrpret d'ordres del Plasma 5 és capaç de carregar i commutar entre experiències d'usuari per a un dispositiu de destí donat, introduint un espai de treball veritablement convergent. L'espai de treball que es mostra en aquest llançament previ és l'escriptori Plasma. Representa una evolució dels paradigmes d'escriptori i portàtil ja coneguts. Com a alternatives, s'està desenvolupant una experiència d'usuari centrada en tauleta i un centre multimèdia. Encara que el Plasma 5 serà familiar, els usuaris notaran un espai de treball més modern i compatible, amb una experiència d'espai de treball més neta.

  Pila gràfica completament accelerada per maquinari

  Search in Plasma
  Search in Plasma
  El Plasma 5 finalitza la migració de l'espai de treball del Plasma al QtQuick. El QtQuick 2 de les Qt utilitza un escenògraf OpenGL(ES) accelerat per maquinari per compondre i representar gràfics en la pantalla. Això permet descarregar les tasques de representació gràfica de càlcul intensiu a la GPU que allibera recursos de la unitat de procés principal del sistema, és més ràpid i més eficient energèticament.
  Els canvis interns en el compositor gràfic i en els Frameworks subjacents preparen la implementació per executar el Wayland, que està planificat per a un llançament futur.

  Adequació i actualitzacions

  New Lock Screen
  New Lock Screen
  El Plasma 5.0 proporciona un escriptori bàsic amb un conjunt de funcionalitats que seran suficients per a molts usuaris. L'equip de desenvolupament s'ha concentrat en les eines que componen els fluxos de treball centrals. Per tant, encara no són disponibles totes les funcionalitats de les sèries Plasma 4.x, però moltes d'elles estan planificades per retornar en un llançament posterior. Com en qualsevol llançament de programari d'aquesta mida, hi haurà errors que dificultaran la migració al Plasma 5, o la impediran per alguns usuaris. L'equip de desenvolupament voldria conèixer aquests problemes, per tal d'analitzar i solucionar-los. S'ha recopilat una llista dels problemes coneguts. Els usuaris poden esperar actualitzacions mensuals d'esmenes d'errors, i una publicació que aporti noves funcionalitats i altres més antigues cap a la tardor del 2014.
  Amb una pila substancialment nova d'estris per sota, s'esperen noves fallades i problemes que necessiten temps per resoldre'ls en una primera publicació estable. Especialment, el rendiment gràfic depèn profundament de maquinari específic i configuracions de programari i patrons d'ús. Encara que té un gran potencial, cal temps per ajustar-ho. La pila subjacent encara podria no estar completament preparada. En molts escenaris, el Plasma 5.0 mostrarà el rendiment suau del qual és capaç - mentre que altres vegades poden trobars diversos problemes. Aquest es poden i seran esmenats, però molts són dependents de components com les Qt, Mesa i controladors de maquinari que estan a sota de la pila.

  Instal·lació i comentaris

  Abans de la instal·lació, es recomana llegir la llista de problemes coneguts.

  Ending the Plasma Session
  Ending the Plasma Session
  La manera més senzilla de provar-ho és amb l'ISO del Neon 5, una imatge autònoma del SO actualitzada amb les darreres compilacions directes del codi font.

  Diverses distribucions han creat, o estan creant paquets; per un resum dels paquets 5.0, vegeu la pàgina wiki de paquets inestables

  Baixada del codi font. Podeu instal·lar el Plasma 5.0 directament des del codi font. El wiki de la comunitat KDE té les instruccions per a la seva compilació. Tingueu en compte que el Plasma 5 no s'instal·la amb el Plasma 4.x, cal desinstal·lar les versions antigues o instal·lar-ho amb un prefix separat.

  Podeu proporcionar comentaris via el canal #Plasma d'IRC, la llista de correu Plasma-devel o informar dels problemes via el bugzilla. El Plasma 5 també es debat en els fòrums del KDE. Els vostres comentaris són molt apreciats. Si us agrada el que està fent l'equip, doneu-ho a conèixer!

  Patrocini del KDE

  El KDE és una comunitat de programari lliure que existeix i creix només amb l'ajuda de molts voluntaris que donen el seu temps i esforç. El KDE sempre està cercant nous voluntaris i col·laboradors, sigui amb l'ajuda de codificació, esmenes o informes d'error, escrivint documentació, traduccions, promoció, diners, etc. Totes les col·laboracions s'aprecien amb agraïment i s'accepten amb il·lusió. Si us plau, llegiu la pàgina de patrocini del KDE per a més informació o esdevingueu un membre patrocinador de la KDE e.V. mitjançant la nostra nova iniciativa Join the Game.

  Quant al KDE

  El KDE és un equip tecnològic internacional que crea programari lliure i de codi font obert per a ordinadors d'escriptori i dispositius mòbils. Entre els productes del KDE hi ha un sistema d'escriptori modern per a plataformes Linux i UNIX, paquets de productivitat ofimàtica i de grups de treball, així com centenars de títols de programari en diverses categories, incloent-hi aplicacions d'Internet i web, multimèdia, entreteniment, educatives, gràfiques i per al desenvolupament de programari. El programari KDE es tradueix a més de 60 idiomes i es construeix tenint en compte la facilitat d'ús i els principis d'accessibilitat moderns. La totalitat de les aplicacions KDE s'executen nativament a Linux, BSD, Solaris, Windows i macOS.


  Avisos de marques comercials. KDE® i el logotip de l'entorn d'escriptori K® són marques registrades de la KDE e.V. Linux és una marca registrada de Linus Torvalds. UNIX és una marca registrada de The Open Group en els Estats Units i altres països. Totes les altres marques registrades i drets d'autor esmentades en aquest anunci són propietat dels seus propietaris respectius.


  Contactes de premsa

  Per a més informació, envieu-nos un correu:
  press@kde.org

  Enllaços de navegació global