KDE • Community • Announcements
Donatius (Per què?)
paypal

El Plasma 5.9 per començar el 2017 amb estil.

També disponible en:

English | Català | Español | Galician | Nederlands | Português | Svenska | Українська


 
Plasma 5.9 del KDE
Plasma 5.9 del KDE

Dimarts, 31 de gener de 2017. Avui KDE publica la primera actualització de característiques del Plasma d'enguany, el Plasma 5.9. Aquesta publicació aporta moltes funcionalitats noves excitants a l'escriptori, mentre es continua proporcionant esmenes d'errors al Plasma 5.8 LTS.


Sigueu encara més productiu

Les notificacions de les captures de pantalla de l'Spectacle ara es poden arrossegar dins els editors de correu electrònic (inclòs el correu web)
Les notificacions de les captures de pantalla de l'Spectacle ara es poden arrossegar dins els editors de correu electrònic (inclòs el correu web)

Seguint el nostre esforç per fer-vos més productiu amb el Plasma, s'han afegit vistes prèvies interactives a les notificacions. Això es veu més bé quan preneu una captura de pantalla usant les dreceres globals de teclat de l'Spectacle (Maj+Impr Pant): podeu arrossegar el fitxer resultant des de la finestra emergent de la notificació directament a una finestra de xat, un editor de correu electrònic o un formulari del navegador web, sense ni haver de sortir de l'aplicació amb la qual esteu treballant actualment. L'arrossega i deixa anar s'ha millorat per tot l'escriptori, amb una funcionalitat nova d'arrossegar i deixar anar per afegir estris directament a la safata del sistema. Els estris també es poden afegir directament des del llançador Tauler d'aplicacions a pantalla completa.


Propietats de l'estri d'icones
Propietats de l'estri d'icones

L'estri d'icones que s'ha creat quan arrossegueu una aplicació o un document a l'escriptori o a un plafó incorpora el retorn d'un diàleg de configuració: podeu canviar la icona, el text de l'etiqueta, el directori de treball, i altres propietats. El seu menú contextual ara també duu una secció «Obre amb» així com un enllaç per obrir la carpeta a la qual apunta el fitxer en el qual està ubicat.


Silenci des del Gestor de tasques del plafó
Silenci des del Gestor de tasques del plafó

Gràcies a la demanda popular, s'ha implementat la commutació entre finestres al Gestor de tasques usant les dreceres Meta + nombre per a una multitasca intensiva. També és nou al Gestor de tasques la possibilitat d'enganxar diverses aplicacions en cada una de les activitats. I en cas que preferiu centrar-vos en una tasca en particular, les aplicacions que actualment estiguin reproduint àudio estan marcades al Gestor de tasques de manera similar a com ho estan en els navegadors web moderns. Tenen un botó per silenciar l'aplicació transgressora, això pot ajudar a centrar-se.


Accions de cerca
Accions de cerca

La miniaplicació Inici ràpid ara permet moure's per la llista d'accions, emparellant-se en funcionalitats amb els altres llançadors del Plasma. Les accions del KRunner, com «Executa en un terminal» o «Obre la carpeta contenidora» ara també es mostren als resultats de les cerques executades pel KRunner dels llançadors d'aplicacions.

S'ha afegit una miniaplicació nova per restaurar una funcionalitat prèvia del KDE 4 que permet agrupar diversos estris junts en un únic estri que funciona amb una interfície de pestanyes. Això permet accedir ràpidament a diverses configuracions i paràmetres sense gaire esforç.


Visualització més racional

Nou disseny de les barres de desplaçament del Brisa

S'han fet millores a l'aspecte i comportament de l'escriptori Plasma i les seves aplicacions. Les barres de desplaçament de l'estil Brisa, per exemple, han evolucionat a un disseny més compacte i bonic, que proporciona a les nostres aplicacions un aspecte més pulcre i modern.


Menús globals

Menús globals als estris del Plasma
Menús globals als estris del Plasma
Menús globals a la barra de la finestra
Menús globals a la barra de la finestra

Els menús globals han retornat. La funcionalitat pionera del KDE de separar la barra de menús de la finestra d'aplicació permet un paradigma nou d'interfície d'usuari amb un estri del Plasma mostrant el menú o bé situada acuradament a la barra de la finestra.


Consells d'eines més ordenats del gestor de tasques
Consells d'eines ordenats del gestor de tasques

Els consells d'eines del gestor de tasques s'han redissenyat per proporcionar més informació de forma més compacta. La vista de carpeta ara pot mostrar els emblemes de fitxer que s'usen, per exemple, per indicar enllaços simbòlics. Ha millorat força l'experiència global per navegar i reanomenar fitxers.


Una importació i exportació més potent de l'aspecte i comportament

Temes d'aspecte i comportament

Els temes globals d'escriptori d'Aspecte i comportament ara també permeten el canvi de la decoració de les finestres. La utilitat «lookandfeelexplorer» de creació de temes exportarà la decoració actual de les finestres al tema que creeu.

Si instal·leu des de la botiga KDE temes que depenen d'altres paquets gràfics també presents a la botiga KDE (com els temes del Plasma i els temes d'Icones), aquests es baixaran automàticament per tal de donar-vos l'experiència completa proposada pel creador del tema.

Mòdul nou de configuració de la xarxa


Configuració de les connexions de la xarxa
Configuració de les connexions de la xarxa

S'ha afegit un mòdul de configuració nou per a les connexions de xarxa a l'Arranjament del Sistema, que usa el QML i amb un aspecte nou i fresc. El disseny del mòdul està inspirat en la miniaplicació de xarxa, mentre que la mateixa funcionalitat de configuració està basada en l'editor de connexions anterior. Això vol dir que encara que té un disseny nou, la funcionalitat continua usant un codi base provat.


Wayland

Es permeten gestos de l'apuntador
Configuració del ratolí tàctil
Configuració del ratolí tàctil al Wayland

El Wayland ha estat una tasca en contínua evolució, situant-se cada vegada més a prop de completar les funcionalitats en cada llançament. Aquest llançament el fa encara més accessible als seguidors entusiastes per provar el Wayland i començar a informar els errors que puguin trobar. Les millores més notables en aquest llançament són:

La possibilitat de prendre captures de pantalla o usar un selector de color. Els usuaris a pantalla completa agrairan les pantalles maximitzades sense vores.

Les aplicacions ara poden confinar els apuntadors, es permeten gestos (vegeu el vídeo de la dreta) i s'han afegit els moviments relatius usats pels jocs. Els dispositius d'entrada s'han fet més configurables i ara es desen entre les sessions. També hi ha una eina nova de configuració pels ratolins tàctils.

Usant l'estil Brisa, ara podeu arrossegar aplicacions clicant en una àrea buida de la IU, com a les X. En executar aplicacions de les X, la icona de la finestra es mostrarà adequadament en el plafó. Els plafons ara es poden ocultar automàticament. Els esquemes de color personalitzat es poden definir per finestres, això és útil per a l'accessibilitat.

Registre complet de canvis del Plasma 5.9.0

Imatges en viu («live»)

La forma més fàcil de provar-lo és amb una imatge en viu («live») arrencada des d'un disc USB. Podeu trobar una llista de les imatges en viu amb el Plasma 5 al wiki de la Comunitat KDE.

Les Imatges del Docker també proporcionen una manera ràpida i fàcil de provar el Plasma.

Baixada de paquets

Les distribucions han creat, o estan creant els paquets. Estan llistats a la nostra pàgina del wiki.

Baixada del codi font

Podeu instal·lar el Plasma 5 directament des del codi font. El wiki de la comunitat KDE té les instruccions per compilar-ho. Tingueu en compte que el Plasma 5 no s'instal·la amb el Plasma 4, cal desinstal·lar les versions antigues o instal·lar-ho amb un prefix separat.

Comentaris

Podeu fer-nos comentaris i aconseguir actualitzacions a Facebook o Twitter o Google+.

Debateu el Plasma 5 al tauler Plasma 5 dels fòrums del KDE.

Podeu proporcionar comentaris directament als desenvolupadors via el canal #Plasma d'IRC, la llista de correu Plasma-devel o informar dels problemes via el bugzilla. Si us agrada què està fent l'equip, doneu-ho a conèixer!

Els vostres comentaris seran molt valorats.

Patrocini del KDE

El KDE és una comunitat de programari lliure que existeix i creix només amb l'ajuda de molts voluntaris que donen el seu temps i esforç. El KDE sempre està cercant nous voluntaris i col·laboradors, sigui amb l'ajuda de codificació, esmenes o informes d'error, escrivint documentació, traduccions, promoció, diners, etc. Totes les col·laboracions s'aprecien amb agraïment i s'accepten amb il·lusió. Si us plau, llegiu la pàgina de patrocini del KDE per a més informació o esdevingueu un membre patrocinador de la KDE e.V. mitjançant la nostra nova iniciativa Join the Game.

Quant al KDE

KDE és un equip tecnològic internacional que crea programari lliure i de codi font obert per a ordinadors d'escriptori i dispositius mòbils. Entre els productes del KDE hi ha un sistema d'escriptori modern per a plataformes Linux i UNIX, paquets de productivitat ofimàtica i de grups de treball, i centenars de títols de programari en diverses categories, incloent-hi aplicacions d'Internet i web, multimèdia, entreteniment, educatives, gràfiques i per a desenvolupament de programari. El programari del KDE es tradueix a més de 60 idiomes i es construeix tenint en compte la facilitat d'ús i els principis d'accessibilitat moderns. La totalitat de les aplicacions del KDE s'executen nativament en Linux, BSD, Solaris, Windows i macOS.


Avisos de marques comercials. KDE® i el logotip de l'entorn d'escriptori K® són marques registrades de la KDE e.V. Linux és una marca registrada de Linus Torvalds. UNIX és una marca registrada de The Open Group en els Estats Units i altres països. Totes les altres marques registrades i drets d'autor esmentades en aquest anunci són propietat dels seus propietaris respectius.


Contactes de premsa

Per a més informació, envieu-nos un correu:
press@kde.org

Enllaços de navegació global