KDE • Community • Announcements
Donera (Varför?)
paypal

Plasma 5.9 Beta sparkar igång 2017 med stil.

Också tillgänglig på:

English | Català | Español | Galician | Nederlands | Português | Svenska | Українська

KDE Plasma 5.9 Beta
KDE Plasma 5.9 Beta

Tisdag 12:e januari, 2017. Idag ger KDE ut betaversionen av årets första funktionsuppdatering av Plasma, version 5.9. Även om den här utgåvan har många spännande nya funktioner för skrivbordet, fortsätter vi att göra felrättningar av Plasma 5.8 LTS.


Bli ännu mer produktiv

Spectacle underrättelser om skärmbilder kan nu dras till brevfönster för e-post (inklusive webbaserad e-post).
Spectacle underrättelser om skärmbilder kan nu dras till brevfönster för e-post (inklusive webbaserad e-post).

I vår pågående ansträngning för att göra dig mer produktiv med Plasma, har vi lagt till interaktiva förhandsgranskningar i underrättelserna. Det är mest märkbart när du tar en skärmbild med Spectacles globala snabbtangenter (Skift+Print Scr). Då kan du dra resultatfilen direkt från underrättelserutan till ett chattfönster, ett brevfönster eller ett formulär i en webbläsare, utan att ens behöva lämna programmet som du för närvarande arbetar med. Drag och släpp har förbättrats överallt på skrivbordet, med ny funktionalitet för drag och släpp så att grafiska komponenter kan läggas till direkt i systembrickan. Komponenter kan också läggas till direkt från startprogrammet Programinstrumentpanel med fullskärmsläge.


Egenskaper för grafiska ikonkomponenter
Egenskaper för grafiska ikonkomponenter

Den grafiska ikonkomponenten som skapas när ett program eller dokument dras till skrivbordet eller en panel har fått tillbaka en inställningsdialogruta: Det går nu att ändra ikonen, beteckningstexten, arbetskatalogen och andra egenskaper. Den sammanhangsberoende menyn ståtar nu med alternativ för 'Öppna med', samt en länk för att visa katalogen där filen som den pekar på finns.


Tysta från panelen Aktivitetshanterare
Tysta från panelen Aktivitetshanterare

På allmän begäran har vi implementerat byte mellan fönster i aktivitetshanteraren genom att använda Meta + siffertangenter för omfattande samtidigt arbete. Nytt i aktivitetshanteraren är också möjligheten att fösta upp olika program i var och en av dina aktiviteter. Och skulle du hellre vilja fokusera på en särskild uppgift, markeras program som spelar ljud på liknande sätt som görs i moderna webbläsare. Tillsammans med en knapp för att tysta det skyldiga programmet, kan det hjälpa till att förbli fokuserad.


Sökåtgärder
Sökåtgärder

Miniprogrammet Snabbstart stöder nu hopplisteåtgärder, vilket ger det likadana funktioner som andra startprogram i Plasma. Åtgärder i Kör program, såsom "Kör i terminal" och "Öppna katalog med innehåll", visas nu också för sökresultat drivna av Kör program i startprogrammen.

Ett nytt miniprogram har lagts till som återställer den tidigare funktionen i KDE 4 att kunna gruppera ihop flera grafiska komponenter i en enda komponent, styrt av ett flikgränssnitt. Det gör det möjligt att snabbt komma åt flera arrangemang och uppsättningar till hands.


Mer strömlinjeformade visualiseringar

Ny design av rullningslisten i Breeze

Förbättringar har gjorts av utseende och känsla i Plasma-skrivbordet och dess program. Rullningslister med stilen Breeze har exempelvis övergått till en mer kompakt och vackrare design, vilket ger våra program ett elegant och modernt utseende.


Globala menyer

Globala menyer i en grafisk Plasmakomponent
Globala menyer i en grafisk Plasmakomponent
Globala menyer i namnlisten
Globala menyer i namnlisten

Globala menyer är tillbaka. KDE:s banbrytande funktion för att skilja menyraden från programfönstret tillåter en ny paradigm för användargränssnittet, där menyn antingen visas i en grafisk Plasmakomponent eller är prydligt undanstoppad i namnlisten.


Snyggare verktygstips i aktivitetshanteraren
Snygga verktygstips i aktivitetshanteraren

Aktivitetshanterarens verktygstips har konstruerats om för att ge mer information, medan de är betydligt mer kompakta. Katalogvyn kan nu visa filemblem som bland annat används för att ange symboliska länkar. Den totala användarerfarenheten vid navigering och namnbyte av filer har förbättrats avsevärt.


Mer kraftfullt utseende och känsla för import och export

Teman för utseende och känsla

De allmänna skrivbordsteman för utseende och känsla stöder nu också att ändra fönsterdekoration. Verktyget för att skapa teman 'lookandfeelexplorer' exporterar aktuella fönsterdekorationer till temat som skapas.

Om teman som beror på andra grafikpaket som också finns på KDE-butiken (såsom Plasmateman och ikonteman) installeras från KDE-butiken, laddas de automatiskt ner, för att ge hela den upplevelse som temats skapare avsåg.

Ny nätverksinställningsmodul


Inställning av nätverksanslutningar
Inställning av nätverksanslutningar

En ny inställningsmodul för nätverksanslutningar, som använder QML och ger ett nytt fräscht utseende, har lagts till i systeminställningarna. Modulens design är inspirerad av nätverksminiprogrammet, medan själva inställningsfunktionen är baserad på den tidigare anslutningseditorn. Det betyder att även om den har en ny design, finns funktionaliteten kvar med den beprövade kodbasen.


Wayland

Stöd för pekargester
Inställning av tryckplatta
Inställning av tryckplatta i Wayland

Wayland har varit en pågående övergångsaktivitet, som har kommit närmare fullständig funktion med varje utgåva. Den här utgåvan gör den ännu åtkomligare för entusiastiska anhängare, som vill börja prova Wayland och rapportera eventuella fel de hittar. Märkbara förbättringar i den här utgåvan omfattar:

En möjlighet att ta skärmbilder eller använda en färghämtare. Användare av fullskärmsläge blir nöjda med maximerade fönster utan kant.

Pekare kan nu begränsas av program, gester stöds (se videon till höger), och relativ rörelse använt av spel har lagts till. Inmatningsenheter har gjorts mer konfigurerbara och sparas nu mellan sessioner. Det finns också ett nytt inställningsverktyg för tryckplattor.

Genom att använda Breeze-stilen kan program nu dras genom att klicka på ett tomt område i användargränssnittet, precis som i X. När X-program körs, visas fönsterikonen på ett riktigt sätt i panelen. Paneler kan nu döljas automatiskt. Anpassade färgscheman kan ställas in för fönster, vilket är användbart för handikappstöd.

Fullständig ändringslogg för Plasma 5.8.95

Färdiga implementeringar

Det enklaste sättet att prova den är med en färdig implementering som startas från en USB-disk. En lista över färdiga implementeringar med Plasma 5 finns på KDE-gemenskapens Wiki.

Docker-avbilder ger också ett snabbt och enkelt sätt att prova Plasma.

Paketnerladdningar

Distributioner har skapat eller håller på att skapa paket, som listas på vår Wiki-sida.

Nerladdning av källkod

Det går att installera Plasma 5 direkt från källkod. KDE:s gemenskapswiki har instruktioner om hur det kompileras. Observera att det inte går att installera Plasma 5 ihop med Plasma 4. Man måste avinstallera äldre versioner eller installera med ett särskilt prefix.

Synpunkter

Du kan ge kommentarer och hämta uppdateringar på Facebook, Twitter eller Google+.

Diskutera Plasma 5 på KDE-forumet Plasma 5-tavla.

Det går antingen att ge synpunkter via #Plasma IRC channel, Plasma-devel e-postlista eller rapportera problem via bugzilla. Om du tycker om vad gruppen gör, låt dem gärna få veta det!

Dina kommentarer uppskattas verkligen.

Stöd KDE

KDE är en gemenskap av fri programvara som bara finns och växer på grund av hjälp från många frivilliga som skänker sin tid och kraft. KDE söker alltid efter nya frivilliga och bidragsgivare, vare sig det gäller hjälp med att koda, rapportera eller rätta fel, skriva dokumentation, översätta, marknadsföra, bidra finansiellt, etc. Alla bidragsgivare uppskattas tacksamt och accepteras ytterst gärna. Läs igenom sidan Stöd KDE för ytterligare information, eller bli stödmedlem i KDE e.V. via vårt nya initiativ, Join the Game.

Om KDE

KDE är en internationell teknikgrupp som skapar fri programvara med öppen källkod för skrivbordsdatorer och bärbara apparater. Bland KDE:s produkter finns ett modernt skrivbordssystem för Linux- och UNIX-plattformar, omfattande programsviter för kontorsproduktivitet och grupprogram, och hundratals programvaror i många kategorier inklusive Internet- och webbprogram, multimedia, underhållning, utbildning, grafik och programvaruutveckling. KDE:s programvara översätts till mer än 60 språk och byggs med användarvänlighet och moderna handikappstödprinciper i åtanke. KDE:s funktionsrika program kör direkt på Linux, BSD, Solaris, Windows och macOS.


Varumärkesdeklarationer KDE® och logotypen för K-skrivbordsmiljön® är registrerade varumärken av KDE e.V. Linux är ett registrerat varumärke av Linus Torvalds. UNIX är ett registrerat varumärke av The Open Group i Förenta staterna och andra länder. Alla övriga varumärken och upphovsrätter nämnda i det här tillkännagivandet hör till sina respektive ägare.


Presskontakter

Skicka e-post till oss för mer information:
press@kde.org

Globala navigeringslänkar