KDE • Community • Announcements
DONEREN (Waarom?)
paypal

KDE op 20: Plasma 5.8 LTS. Is hier voor de lange termijn

Ook beschikbaar in:

English | Català | Español | Galician | Nederlands | Português | Svenska | Українська


KDE Plasma 5.8 LTS
KDE Plasma 5.8 LTS

Dinsdag, 04 oktober 2016. Vandaag geeft KDE zijn eerste editie met lange termijn ondersteuning van zijn vlaggenschip met software voor het bureaublad, Plasma vrijgegeven. Dit markeert het tijdstip waarop de ontwikkelaars en ontwerpers blij zijn om Plasma aan te bevelen voor het breedst mogelijke publiek of ze nu in een onderneming werken of niet-technische thuisgebruikers zijn. Als u eerder een KDE bureaublad hebt geprobeerd en weg bent gegaan, dan is het nu de tijd om opnieuw te kijken, Plasma is standaard eenvoudig en krachtig indien gewenst.


De uitgebreide functies van Plasma

Neem eens een kijkje bij wat Plasma biedt, een uitgebreide selectie van functies ongeëvenaard in welke software voor het bureaublad dan ook.

Bureaubladwidgets

Bureaubladwidgets
Bureaubladwidgets

Bedek uw bureaublad in nuttige widgets om op de hoogte te blijven van het weer, vermaakt met strips of helpen bij berekeningen.


Vers van de pers

Vers van de pers
Vers van de pers

Download achtergrondafbeeldingen, vensterstijlen, widgets, bureaubladeffecten en vele andere hulpbronnen direct naar uw bureaublad. We werken met de nieuwe KDE Store om u een brede selectie van add-ons ter installatie aan te bieden.


Bureaubladzoeken

Bureaubladzoeken
Bureaubladzoeken

Plasma zal u gemakkelijk op uw bureaublad laten zoeken naar toepassingen, mappen, muziek, video's, bestanden... alles wat u hebt.


Onder één noemer gebracht uiterlijk

Onder één noemer gebracht uiterlijk
Onder één noemer gebracht uiterlijk

Het standaard thema Breeze van Plasma heeft een geünificeerde uiterlijk over alle algemene programmeerhulpmiddelen - Qt 4 & 5, GTK 2 & 3, zelfs LibreOffice.


Telefoonintegratie

Telefoonintegratie
Telefoonintegratie

Met KDE Connect kunt u meldingen op uw bureaublad via tekstberichten ontvangen, kunt u gemakkelijk bestanden overzetten, zet uw muziek uit bij telefoongesprekken en zelfs kunt u uw telefoon gebruiken als afstandsbesturing.


Oneindig aanpasbaar

Oneindig aanpasbaar
Oneindig aanpasbaar

Plasma is standaard eenvoudig maar u kunt het aanpassen hoe u het wilt met nieuwe widgets, panelen, schermen en stijlen.


Nieuw in Plasma 5.8

Onder één noemer gebracht opstarten om illustraties af te sluiten

Onder één noemer gebracht opstarten om illustraties af te sluiten
Onder één noemer gebracht opstarten om illustraties af te sluiten

Deze uitgave brengt een geheel nieuw ontwerp voor het aanmeldscherm waarmee u een volledige Breeze ervaring krijgt vanaf opstarten tot afsluiten. De indeling is opgeschoond en is meer geschikt voor werkstations die onderdeel zijn van een domein of bedrijfsnetwerk. Terwijl het veel meer gestroomlijnd is, is het ook beter aan te passen: bijvoorbeeld, alle Plasma plug-ins voor achtergrondafbeeldingen, zoals diashows en geanimeerde achtergrondafbeeldingen, kunnen nu gebruikt worden op het vergrendelscherm.


Ondersteuning voor rechts-naar-links-taal

Ondersteuning voor rechts-naar-links-taal
Ondersteuning voor rechts-naar-links-taal

Ondersteuning voor semitische rechts-naar-links geschreven talen, zoals Hebreeuws en Arabisch, zijn enorm verbeterd. Inhoud van panelen, het bureaublad en instellingsdialogen worden gespiegeld in deze configuratie. Zijbalken van Plasma, zoals widget-explorer, vensterwisselaar, activiteitbeheerder, verschijnen aan de rechterkant van het scherm.


Verbeterde applets

Besturing van media via contextmenu
Besturing van media via contextmenu

De wisselaar van het virtuele bureaublad (“Pager”) en applets voor vensterlijsten is herschreven met de nieuwe back-end van de takenbeheerder die we introduceerden in Plasma 5.7. Dit maakt het mogelijk dezelfde gegevensset te gebruiken als de takenbeheerder en verbetert hun prestaties terwijl geheugengebruik is verminderd. De wisselaar van het virtuele bureaublad heeft ook een optie gekregen om alleen het huidige scherm in een setup met meerdere schermen en deelt nu het meeste van zijn code met de applet van de activiteitschakelaar.

De takenbeheerder kreeg verder eigenschappen voor productiviteit in deze uitgave. Mediabesturing die eerder beschikbaar was in takenbeheerder tekstballonnen zijn nu ook toegankelijk in de contextmenu's. Naast vensters naar voren te brengen bij bewerking met slepen en loslaten, is het loslaten van bestanden op de takenbeheerder items zelf zal ze nu openen in de bijbehorende toepassing. Tenslotte, de popup voor gegroepeerde vensters kan nu genavigeerd worden met het toetsenbord en tekstweergave van zijn labels is verbeterd.


Vereenvoudigde globale sneltoetsen

Instellingen voor globale sneltoetsen
Instellingen voor globale sneltoetsen

De configuratie van globale sneltoetsen is vereenvoudigd om zich focussen op de meest algemene taak, wat starten van toepassingen is. Bouwen op de functionaliteit van de spronglijst toegevoegd in vorige uitgaven, kunnen globale sneltoetsen nu ingesteld worden naar springen naar specifieke taken binnen een toepassing.

Dankzij onze inspanningen voor Wayland, kunnen we tenslotte zogenaamde “modifier-only sneltoetsen” bieden, waarmee u het menu van de toepassing kunt openen door alleen te drukken op de toets Meta. Vanwege populaire vraag, is deze functie ook aangebracht in de X11 sessie.

Overige verbeteringen

Nieuwe UI voor Plasma Discover
Nieuwe UI voor Plasma Discover

Deze uitgave ziet vele reparaties van bugs in ondersteuning van multi-scherm en, samen met Qt 5.6.1, zou uw ervaring aanzienlijk moeten verbeteren met docking-stations en projectors.

KWin, de vensterbeheerder van Plasma, biedt nu compositing via llvmpipe, waarmee gebruik op exotische hardware en ingebedde apparaten gemakkelijker wordt. Nu er een gestandaardiseerde en breed gebruikte interface voor toepassingen is om compositing uit te schakelen, is de optie “Unredirect Fullscreen” verwijderd. Het leidde vaak tot problemen met de stabiliteit en was daarom al uitgeschakeld voor vele drivers.

Nu Kirigami, onze set van veelzijdige cross-platform UI componenten, is vrijgegeven, zijn we blij om u een opgewerkte versie van Plasma Discover te geven gebaseerd op Kirigami.

We hebben nieuwe standaard lettertypen, het lettertype Noto van Google dekt alle in de Unicode standaard beschikbare scripts terwijl ons nieuwe lettertype met vaste breedte (monospace) Hack perfect is for de codeerder en terminalgebruiker.


Wij zijn in Wayland!

Plasma op Wayland heeft nu GTK+ ondersteuning
Plasma op Wayland heeft nu GTK+ ondersteuning

Plasma op Wayland heeft een lange weg in de laatste maanden afgelegd. Terwijl onze belofte voor ondersteuning op de lange termijn niet van toepassing is op de zich snel ontwikkelende Wayland stack, denken we dat het klaar is om te worden getest door een breder publiek. Er zullen nog steeds kleine foutjes zijn en ontbrekende functies, maar we zijn nu op een punt waar we u kunnen vragen om het te proberen en bugs te rapporteren. Merkbare verbeteringen in deze uitgave omvatten:

  • Ondersteuning voor xdg-shell, d.w.z. GTK+ toepassingen worden nu ondersteund
  • Veel verbeterde ondersteuning van aanraakscherm
  • Ondersteuning voor aanraakschermgebaren– de infrastructuur is er, er zijn standaard nog geen gebaren
  • Het effect "Schuivende pop-ups" wordt nu ondersteund
  • Klembordinhoud wordt gesynchroniseerd tussen X11 en Wayland toepassingen

Plasma 5.8.0 LTS, volledige log met wijzigingen

Live-images

De gemakkelijkste manier om het uit te proberen is met een live-image opgestart van een USB-schijf. Een lijst met Live Images met Plasma 5is beschikbaar op de Wiki van de KDE-gemeenschap.

Downloads van pakketten

Distributies hebben gemaakt of zijn bezig met het proces van het maken van pakketten, getoond op onze wikipagina.

Broncode downloaden

U kunt Plasma 5 direct installeren vanuit de broncode. De wiki van de gemeenschap van KDE heeft instructies voor compileren. Merk op dat Plasma 5 niet naast Plasma 4 geïnstalleerd kan worden, u moet een oudere versie verwijderen of het installeren met een aparte prefix.

Terugkoppeling

U kunt ons terugkoppeling geven en elementen voor bijwerken krijgen op Facebook of Twitter of Google+.

Discussieer over Plasma 5 op het KDE Forums Plasma 5 bulletinboard.

U kunt directe terugkoppeling bieden aan de ontwikkelaars via het #Plasma IRC channel, de e-maillijst Plasma-devel of problemen rapporteren via bugzilla. Als u leuk vindt wat het team doet, laat het hen dan weten!

Uw terugkoppeling wordt zeer gewaardeerd.

Ondersteunen KDE

KDE is een gemeenschap voor vrije Software die alleen bestaat en groeit omdat er hulp is van vele vrijwilligers die hun tijd en inspanning leveren. KDE is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers en bijdragen, voor hulp bij coderen, bugs repareren of rapporteren, schrijven van documentatie, vertalen, promotie, geld, etc. Alle bijdragen worden dankbaar en graag geaccepteerd. Lees aub de pagina KDE ondersteunen voor verdere informatie of wordt een ondersteunend lid van KDE e.V. via ons initiatief Join the Game.

Over KDE

KDE is een internationaal technologieteam dat vrije en open-source software voor bureaublad en draagbare computing maakt. Onder de producten van KDE zijn een modern bureaubladsysteem voor Linux en UNIX platforms, Veel omvattende suites voor kantoorproductiviteit en groupware en honderden software titels in vele categorieën inclusief internet en webtoepassingen, multimedia, vermaak, educatief, grafisch en software ontwikkeling. KDE software is vertaald in meer dan 60 talen en is gemaakt met gebruiksgemak en moderne toegankelijkheidsprincipes in gedachte. Toepassingen van KDE met volledige functionaliteit draaien gewoon op Linux, BSD, Solaris, Windows en macOS.


Notities over handelsmerken. KDE® en de K Desktop Environment® logo's zijn geregistreerde handelsmerken van KDE e.V. Linux is een geregistreerd handelsmerk van Linus Torvalds. UNIX is een geregistreerd handelsmerk van The Open Group in de Verenigde Staten en andere landen. Alle andere handelsmerken en copyrights waarnaar in deze aankondiging wordt verwezen zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaars.


Perscontacten

Voor meer informatie stuur ons een e-mail:
press@kde.org

Globale navigatiekoppelingen