KDE • Community • Announcements
Donatius (Per què?)
paypal

KDE a 20: Plasma 5.8 LTS. És aquí per a un termini llarg.

També disponible en:

English | Català | Español | Galician | Nederlands | Português | Svenska | Українська


Plasma 5.8 LTS del KDE
Plasma 5.8 LTS del KDE

Dimarts, 4 d'octubre de 2016. Avui, el KDE llança la primera edició suportada a llarg termini (LTS) del seu programari d'escriptori principal, el Plasma. Això marca el punt en el qual els desenvolupadors i els dissenyadors es complauen en recomanar el Plasma a l'audiència més àmplia possible, siguin empreses o usuaris particulars no tècnics. Si prèviament heu provat un escriptori del KDE i l'heu deixat, ara és l'hora de tornar a provar-lo. El Plasma és senzill per omissió, però potent quan cal.


Característiques exhaustives del Plasma

Doneu una ullada al que ofereix el Plasma, una selecció exhaustiva de característiques sense paral·lel en cap altre programari d'escriptori.

Estris d'escriptori

Estris d'escriptori
Estris d'escriptori

Cobriu l'escriptori amb estris útils per mantenir-se actualitzat amb el temps, entretingut amb els còmics o ajudat amb els càlculs.


Obtén les novetats

Obtén les novetats
Obtén les novetats

Baixeu fons de pantalla, estils de finestres, estris, efectes d'escriptori i dotzenes de recursos directament a l'escriptori. Estem treballant amb la nova KDE Store per portar-vos una àmplia selecció de complements a instal·lar.


Cerca a l'escriptori

Cerca a l'escriptori
Cerca a l'escriptori

El Plasma permet cercar senzillament a l'escriptori aplicacions, carpetes, música, vídeo, fitxers... qualsevol cosa que tingueu.


Aspecte unificat

Aspecte unificat
Aspecte unificat

S'ha unificat l'aspecte del tema Brisa predeterminat del Plasma a través de tots els conjunts d'eines comuns del programador - Qt 4 i 5, GTK 2 i 3, i inclús el LibreOffice.


Integració del telèfon

Integració del telèfon
Integració del telèfon

En usar el KDE Connect se us notificarà a l'escriptori dels missatges de text, es pot transferir fàcilment fitxers, tenir la música silenciada durant les trucades i també usar el telèfon com a un control remot.


Es pot personalitzar fins a l'infinit

Es pot personalitzar fins a l'infinit
Es pot personalitzar fins a l'infinit

El Plasma és senzill de manera predeterminada però es pot personalitzar com vulgueu amb estris, plafons, pantalles i estils nous.


Nou en el Plasma 5.8

Grafisme unificat des de l'arrancada fins al tancament

Grafisme unificat des de l'arrancada fins al tancament
Grafisme unificat des de l'arrancada fins al tancament

Aquest llançament aporta un disseny completament nou de la pantalla d'inici de sessió, donant una experiència completa del Brisa des de l'inici fins a l'apagat. S'ha posat ordre a la disposició i és més adequada per a estacions de treball que formen part d'un domini o xarxa empresarial. Encara que és més simple, també permet una personalització més gran: per exemple, ara es poden usar a la pantalla de bloqueig tots els connectors de fons de pantalla del Plasma, com les presentacions i els fons de pantalla animats.


Implementació dels idiomes de dreta a esquerra

Implementació dels idiomes de dreta a esquerra
Implementació dels idiomes de dreta a esquerra

S'ha millorat molt la implementació dels llenguatges semítics escrits de dreta a esquerra, com l'hebreu i l'àrab. El contingut dels plafons, l'escriptori, i els diàlegs de configuració estan emmirallats en aquesta configuració. Les barres laterals del Plasma, com l'estri explorador, el commutador de finestres, el gestor d'activitats, es mostren a la part dreta de la pantalla.


Miniaplicacions millorades

Controls multimèdia en el menú contextual
Controls multimèdia en el menú contextual

S'han reescrit el commutador d'escriptoris virtuals («Paginador») i les miniaplicacions de llistes de finestres, usant el gestor de tasques nou que s'introduí en el Plasma 5.7. Això els permet usar el mateix conjunt de dades que el gestor de tasques i millora el seu rendiment mentre que redueix el consum de memòria. El commutador d'escriptoris virtuals també té una opció per mostrar només la pantalla actual en configuracions multipantalla i ara comparteix la majoria del seu codi amb la miniaplicació del commutador d'activitats.

El gestor de tasques ara té més funcionalitats de productivitat en aquest llançament. Els controls multimèdia que abans només eren disponibles als consells d'eina, ara també són accessibles als menús contextuals. Addicionalment a portar les finestres al davant durant una operació d'arrossegar i deixar anar, en deixar anar fitxers en les entrades del gestor de tasques ara els obrirà amb l'aplicació associada. Per acabar, ara es pot navegar per l'emergent de les finestres agrupades usant el teclat i s'ha millorat la representació del text de les seves etiquetes.


Dreceres globals simplificades

Configuració de dreceres globals
Configuració de dreceres globals

S'ha simplificat la configuració de les dreceres globals per enfocar-se en la tasca més comuna, el llançament d'aplicacions. Construïda sobre la funcionalitat de la llista de salt afegida en els llançaments previs, les dreceres globals ara es poden configurar per saltar a tasques específiques d'una aplicació.

Gràcies als esforços en el Wayland, ara podem oferir els anomenats «dreceres de només modificador», permetent obrir el menú d'aplicació prement només la tecla Meta. A petició popular, aquesta funcionalitat també s'ha adaptat a la sessió X11.

Altres millores

Interfície nova del Discover del Plasma
Interfície nova del Discover del Plasma

Aquest llançament té moltes esmenes d'errors en la implementació de la multipantalla, i conjuntament amb les Qt 5.6.1, hauria de millorar significativament l'experiència amb les estacions acoblables i els projectors.

El KWin, el gestor de finestres del Plasma, ara permet la composició mitjançant el «llvmpipe», alleujant el desplegament en maquinari exòtic i dispositius incrustats. Ara que hi ha una interfície estandarditzada i àmpliament usada perquè les aplicacions sol·licitin apagar la composició, s'ha eliminat l'opció «Unredirect Fullscreen». Sovint donava problemes d'estabilitat i per culpa d'això ja estava desactivada en molts controladors.

Ara que s'ha publicat el Kirigami, el conjunt versàtil de components multiplataforma, estem satisfets d'oferir-vos una versió renovada del Plasma Discover basat en el Kirigami.

Hi ha nous tipus de lletra predeterminats, el tipus de lletra Noto de Google cobreix tots els alfabets disponibles a l'estàndard Unicode mentre el tipus de lletra monoespai Hack és perfecta per codificar i per a usuaris de terminals.


Estem al Wayland!

El plasma en el Wayland ara admet GTK+
El plasma en el Wayland ara admet GTK+

El Plasma en el Wayland ha fet un llarg camí en els darrers mesos. Encara que la nostra promesa de suport a llarg termini no s'aplica a la ràpida evolució de la pila del Wayland, creiem que està llesta per a proves en una audiència més gran. Encara hi haurà problemes tècnics petits, però estem en un punt a on us demanem que feu una prova i informeu dels errors. Les millores més notables d'aquest llançament inclouen:

  • S'ha afegit la implementació per a la «xdg-shell», és a dir, les aplicacions GTK+
  • Una implementació molt millorada de la pantalla tàctil
  • S'admeten els gestos en els ratolins tàctils – la infraestructura ja hi és, però encara no hi ha cap gest predeterminat
  • Ara s'admet l'efecte «Missatges emergents desplaçant-se»
  • El contingut del porta-retalls ara està sincronitzat entre les aplicacions X11 i Wayland

Registre complet de canvis del Plasma 5.8.0 LTS

Imatges en viu («live»)

La forma més fàcil de provar-lo és amb una imatge en viu («live») arrencada des d'un disc USB. Podeu trobar una llista de les imatges en viu amb el Plasma 5 al wiki de la Comunitat KDE.

Baixada de paquets

Les distribucions han creat, o estan creant els paquets. Estan llistats a la nostra pàgina del wiki.

Baixada del codi font

Podeu instal·lar el Plasma 5 directament des del codi font. El wiki de la comunitat KDE té les instruccions per compilar-ho. Tingueu en compte que el Plasma 5 no s'instal·la amb el Plasma 4, cal desinstal·lar les versions antigues o instal·lar-ho amb un prefix separat.

Comentaris

Podeu fer-nos comentaris i aconseguir actualitzacions a Facebook o Twitter o Google+.

Debateu el Plasma 5 al tauler Plasma 5 dels fòrums del KDE.

Podeu proporcionar comentaris directament als desenvolupadors via el canal #Plasma d'IRC, la llista de correu Plasma-devel o informar dels problemes via el bugzilla. Si us agrada què està fent l'equip, doneu-ho a conèixer!

Els vostres comentaris seran molt valorats.

Patrocini del KDE

El KDE és una comunitat de programari lliure que existeix i creix només amb l'ajuda de molts voluntaris que donen el seu temps i esforç. El KDE sempre està cercant nous voluntaris i col·laboradors, sigui amb l'ajuda de codificació, esmenes o informes d'error, escrivint documentació, traduccions, promoció, diners, etc. Totes les col·laboracions s'aprecien amb agraïment i s'accepten amb il·lusió. Si us plau, llegiu la pàgina de patrocini del KDE per a més informació o esdevingueu un membre patrocinador de la KDE e.V. mitjançant la nostra nova iniciativa Join the Game.

Quant al KDE

El KDE és un equip tecnològic internacional que crea programari lliure i de codi font obert per a ordinadors d'escriptori i dispositius mòbils. Entre els productes del KDE hi ha un sistema d'escriptori modern per a plataformes Linux i UNIX, paquets de productivitat ofimàtica i de grups de treball, així com centenars de títols de programari en diverses categories, incloent-hi aplicacions d'Internet i web, multimèdia, entreteniment, educatives, gràfiques i per al desenvolupament de programari. El programari KDE es tradueix a més de 60 idiomes i es construeix tenint en compte la facilitat d'ús i els principis d'accessibilitat moderns. La totalitat de les aplicacions KDE s'executen nativament a Linux, BSD, Solaris, Windows i macOS.


Avisos de marques comercials. KDE® i el logotip de l'entorn d'escriptori K® són marques registrades de la KDE e.V. Linux és una marca registrada de Linus Torvalds. UNIX és una marca registrada de The Open Group en els Estats Units i altres països. Totes les altres marques registrades i drets d'autor esmentades en aquest anunci són propietat dels seus propietaris respectius.


Contactes de premsa

Per a més informació, envieu-nos un correu:
press@kde.org

Enllaços de navegació global