KDE • Community • Announcements
Donera (Varför?)
paypal

KDE levererar Plasma 5.6 Betautgåva

Också tillgänglig på: English | Català | Español | Français | Galician | Nederlands | Português | Português brasileiro | Svenska | Українська

Plasma 5.6
KDE Plasma 5.6

Onsdag 2:a mars, 2016.Idag ger KDE ut en betauppdatering av skrivbordsprogramvaran, Plasma 5.6.

Den här utgåvan av Plasma ger många förbättringar av aktivitetshanteraren, Kör program, aktiviteter, och stöd för Wayland, samt mycket förfinat utseende och känsla.


Elegantare Plasma-tema

Stöd för Breeze färgschema
Stöd för Breeze färgschema

Plasmas standardtema, Breeze, följer nu programmets färgschema vilket tillåter en mycket mer personlig upplevelse. Det nya temat 'Breeze ljus' kan användas tillsammans med 'Breeze mörk' för att få tillbaka det tidigare beteendet. Dessutom har animeringar av verktygstips blivit med subtila.


Laddad Aktivitetshanterare

Kopieringsförlopp
Kopieringsförlopp

Göra flera saker samtidigt har just blivit lättare. Aktivitetshanteraren. som har förbättrats väsentligt i Plasma 5.6, visar nu uppgifternas förlopp, såsom nerladdning eller kopiering av filer.


Mediakontroller Mediakontroller
Mediakontroller i panel och verktygstips

Dessutom visas vackra omslag och mediakontroller när musen hålls över en musik- eller videospelare, så att man aldrig behöver lämna programmet som man för närvarande arbetar med. Vårt miniprogram för mediakontroll som dyker upp vid uppspelning har också blivit uppdaterat, i synnerhet med stöd för flera spelare som kör samtidigt.

Inte bara interaktion med program som kör har förbättrats, utan att starta program är också mindre i vägen. Genom att använda hopplistor går det att starta ett program och direkt hoppa till en viss uppgift, därav namnet. Funktionen är också tillgänglig i startprogrammen.


Smidigare grafiska komponenter

Kör program Katalogvy i panel
Smidigare utseende hos Kör program och katalogvy i panel

Det finns många förbättringar av det övergripande utseendet hos Plasma i den här utgåvan. Kör program har fått stöd för drag och släpp och avskiljningslinjer har tagits bort för att se smidigare ut, medan ikoner på skrivbordet har bytt beteckningarnas ifyllda bakgrund mot en elegant fallskugga. Användare som lägger till ett katalogminiprogram i panelen kan avnjuta förbättrad drag och släpp, stöd för bakåtknappen på musen samt val mellan list- och ikonvy. På den mer tekniska sidan, har många små förbättringar av skalning vid hög upplösning kommit med i den här utgåvan.


Weather

Grafisk väderkomponent
Grafisk väderkomponent

En annan funktion kommer tillbaka från förr, den grafiska väderkomponenten.


På väg till Wayland

Wayland
Plasma som använder Wayland

En Wayland-session levererades för första gången med Plasma 5.5 på prov. Även om vi fortfarande inte rekommenderar Wayland som drivrutin för daglig användning, har vi gjort några betydande framsteg:

  • Fönsterdekorationer stöds nu för Wayland-klienter, vilket ger en vacker och enhetlig användarupplevelse.
  • Inmatningshantering har fått alla välkända funktioner från X11-världen som vi gillar, inklusive 'Fokus följer musen', Alt + musknapp för att flytta och ändra storlek på fönster, etc.
  • Olika tangentbordslayout och byte mellan layouter.

Teknologiförhandsvisning av systemintegreringsteman

En teknologiförhandsvisning av Breeze-teman för Plymouth och Grub finns med på försök, så att Plasma kan ge en fullständig systemupplevelse från det ögonblick då datorn sätts på.

Fullständig ändringslogg för Plasma 5.5.95

Färdiga implementeringar

Det enklaste sättet att prova den är med en färdig implementering som startas från en USB-disk. En lista över färdiga implementeringar med Plasma 5 finns på KDE-gemenskapens Wiki.

Paketnerladdningar

Distributioner har skapat eller håller på att skapa paket, som listas på vår Wiki-sida.

Nerladdning av källkod

Det går att installera Plasma 5 direkt från källkod. KDE:s gemenskapswiki har instruktioner om hur det kompileras. Observera att det inte går att installera Plasma 5 ihop med Plasma 4. Man måste avinstallera äldre versioner eller installera med ett särskilt prefix.

Synpunkter

Du kan ge kommentarer och hämta uppdateringar på Facebook, Twitter eller Google+.

Diskutera Plasma 5 på KDE-forumet Plasma 5-tavla.

Det går antingen att ge synpunkter via #Plasma IRC channel, Plasma-devel e-postlista eller rapportera problem via bugzilla. Om du tycker om vad gruppen gör, låt dem gärna få veta det!

Dina kommentarer uppskattas verkligen.

Stöd KDE

KDE är en gemenskap av fri programvara som bara finns och växer på grund av hjälp från många frivilliga som skänker sin tid och kraft. KDE söker alltid efter nya frivilliga och bidragsgivare, vare sig det gäller hjälp med att koda, rapportera eller rätta fel, skriva dokumentation, översätta, marknadsföra, bidra finansiellt, etc. Alla bidragsgivare uppskattas tacksamt och accepteras ytterst gärna. Läs igenom sidan Stöd KDE för ytterligare information, eller bli stödmedlem i KDE e.V. via vårt nya initiativ, Join the Game.

Om KDE

KDE är en internationell teknikgrupp som skapar fri programvara med öppen källkod för skrivbordsdatorer och bärbara apparater. Bland KDE:s produkter finns ett modernt skrivbordssystem för Linux- och UNIX-plattformar, omfattande programsviter för kontorsproduktivitet och grupprogram, och hundratals programvaror i många kategorier inklusive Internet- och webbprogram, multimedia, underhållning, utbildning, grafik och programvaruutveckling. KDE:s programvara översätts till mer än 60 språk och byggs med användarvänlighet och moderna handikappstödprinciper i åtanke. KDE:s funktionsrika program kör direkt på Linux, BSD, Solaris, Windows och macOS.


Varumärkesdeklarationer KDE® och logotypen för K-skrivbordsmiljön® är registrerade varumärken av KDE e.V. Linux är ett registrerat varumärke av Linus Torvalds. UNIX är ett registrerat varumärke av The Open Group i Förenta staterna och andra länder. Alla övriga varumärken och upphovsrätter nämnda i det här tillkännagivandet hör till sina respektive ägare.


Presskontakter

Skicka e-post till oss för mer information:
press@kde.org

Globala navigeringslänkar