KDE • Community • Announcements
DONEREN (Waarom?)
paypal

KDE uitgave Plasma 5.6 Beta

Ook beschikbaar in: English | Català | Español | Français | Galician | Nederlands | Português | Português brasileiro | Svenska | Українська

Plasma 5.6
KDE Plasma 5.6

Woensdag, 2 maart 2016. Vandaag stelt KDE een beta uitgave in de software voor het bureaublad beschikbaar, Plasma 5.6.

Deze uitgave van Plasma brengt vele verbeteringen aan de taakbeheerder, KRunner, activiteiten en ondersteuning van Wayland evenals een veel meer verfijnd uiterlijk en gedrag.


Gladder Plasma Thema

Ondersteuning voor Breeze kleurschema
Ondersteuning voor Breeze kleurschema

Het standaard Plasma thema, Breeze, volgt nu het kleurschema van de toepassingen waarmee een meer persoonlijke ervaring mogelijk is. Een nieuw 'Breeze Light' samen met het thema 'Breeze Dark' kan gebruikt worden om het vorige gedrag terug te brengen. Daarnaast zijn animaties van tekstballonnen subtieler geworden.


Opgepompte takenbeheerder

Voortgang bij kopiëren
Voortgang bij kopiëren

Multitasking is gewoon gemakkelijker geworden. De veel verbeterde taakbeheerder in Plasma 5.6 toont nu voortgang van taken, zoals downloaden of kopiëren van bestanden.


Besturing van media Besturing van media
Besturing van media in panelen en tekstballonnen

Verder toont zweven met de muis boven een muziek- of videospeler mooie albumillustraties en mediabesturing, u hoeft dus nooit de toepassing te verlaten waarmee u nu aan het werken bent. Onze applet voor mediabesturing die getond wordt bij afspelen is ook bijgewerkt, te merken ondersteuning voor meerdere spelers die gelijk actief zijn.

Niet alleen hebben we interactie met actieve toepassingen verbeterd, opstarten ervan zit u ook minder in de weg. Met Spronglijsten kunt u een toepassing starten en springen, vandaar de naam, direct naar een specifieke taak. Deze functie is ook aanwezig in de starters van toepassingen.


Gladdere widgets

KRunner Mapweergave in paneel
Gladder uiterlijk van KRunner en mapweergave in paneel

Er zijn vele verfijningen aan het algemene zichtbare dingen van Plasma in deze uitgave. KRunner kreeg ondersteuning voor slepen en loslaten en verloor scheidingslijnen om er gladder uit te zien terwijl pictogrammen op het bureaublad de gesloten achtergrond van het label verruilden voor een esthetische achterliggende schaduw. Gebruikers die een mapapplet in hun paneel plaatsen kunnen genieten van verbeterd slepen en loslaten, ondersteuning voor de terugknop op een muis evenals kiezen tussen lijst- en pictogramweergave. Aan de meer technische kant hebben vele kleine reparaties aan schalen met hoge-dpi hun weg gevonden in deze uitgave.


Weather

Weer-widget
Weer-widget

Een andere functie keert terug uit vroegere tijden, het weer-widget.


Onderweg met Wayland

Wayland
Plasma gebruikt Wayland

Met Plasma 5.5 leveren we voor de eerste keer een Wayland sessie om door u te worden geprobeerd. Terwijl we nog steeds niet aanbevelen om Wayland te gebruiken als een dagelijks stuurprogramma, hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt:

  • Vensterdecoraties worden nu ondersteund voor Wayland clients waarmee u een mooie en geünificeerde gebruikerservaring wordt geboden
  • Invoerbehandeling kreeg alle functies die u al kende en waarvan u hield vanuit de X11 wereld, inclusief 'Focus volgt muis', Alt + muisknop om versters te verplaatsen en van grootte te veranderen, etc.
  • Verschillende indelingen van toetsenborden en daar tussen schakelen

Technische Vooruitblik op thema's voor systeemintegratie

We hebben een probeersel voor een technische vooruitblik op Breeze thema's voor Plymouth en Grub, Plasma kan u dus een complete systeemervaring geven vanaf het moment dat u uw computer aan zet.

Plasma 5.5.95 volledige log met wijzigingen

Live-images

De gemakkelijkste manier om het uit te proberen is met een live-image opgestart van een USB-schijf. Een lijst met Live Images met Plasma 5is beschikbaar op de Wiki van de KDE-gemeenschap.

Downloads van pakketten

Distributies hebben gemaakt of zijn bezig met het proces van het maken van pakketten, getoond op onze wikipagina.

Broncode downloaden

U kunt Plasma 5 direct installeren vanuit de broncode. De wiki van de gemeenschap van KDE heeft instructies voor compileren. Merk op dat Plasma 5 niet naast Plasma 4 geïnstalleerd kan worden, u moet een oudere versie verwijderen of het installeren met een aparte prefix.

Terugkoppeling

U kunt ons terugkoppeling geven en elementen voor bijwerken krijgen op Facebook of Twitter of Google+.

Discussieer over Plasma 5 op het KDE Forums Plasma 5 bulletinboard.

U kunt directe terugkoppeling bieden aan de ontwikkelaars via het #Plasma IRC channel, de e-maillijst Plasma-devel of problemen rapporteren via bugzilla. Als u leuk vindt wat het team doet, laat het hen dan weten!

Uw terugkoppeling wordt zeer gewaardeerd.

Ondersteunen KDE

KDE is een gemeenschap voor vrije Software die alleen bestaat en groeit omdat er hulp is van vele vrijwilligers die hun tijd en inspanning leveren. KDE is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers en bijdragen, voor hulp bij coderen, bugs repareren of rapporteren, schrijven van documentatie, vertalen, promotie, geld, etc. Alle bijdragen worden dankbaar en graag geaccepteerd. Lees aub de pagina KDE ondersteunen voor verdere informatie of wordt een ondersteunend lid van KDE e.V. via ons initiatief Join the Game.

Over KDE

KDE is een internationaal technologieteam dat vrije en open-source software voor bureaublad en draagbare computing maakt. Onder de producten van KDE zijn een modern bureaubladsysteem voor Linux en UNIX platforms, Veel omvattende suites voor kantoorproductiviteit en groupware en honderden software titels in vele categorieën inclusief internet en webtoepassingen, multimedia, vermaak, educatief, grafisch en software ontwikkeling. KDE software is vertaald in meer dan 60 talen en is gemaakt met gebruiksgemak en moderne toegankelijkheidsprincipes in gedachte. Toepassingen van KDE met volledige functionaliteit draaien gewoon op Linux, BSD, Solaris, Windows en macOS.


Notities over handelsmerken. KDE® en de K Desktop Environment® logo's zijn geregistreerde handelsmerken van KDE e.V. Linux is een geregistreerd handelsmerk van Linus Torvalds. UNIX is een geregistreerd handelsmerk van The Open Group in de Verenigde Staten en andere landen. Alle andere handelsmerken en copyrights waarnaar in deze aankondiging wordt verwezen zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaars.


Perscontacten

Voor meer informatie stuur ons een e-mail:
press@kde.org

Globale navigatiekoppelingen