KDE • Community • Announcements
Donatius (Per què?)
paypal

Llançament del Plasma 5.6 beta del KDE

També disponible en: English | Català | Español | Français | Galician | Nederlands | Português | Português brasileiro | Svenska | Українська

Plasma 5.6
Plasma 5.6 del KDE

Dimecres, 2 de març de 2016. Avui, el KDE distribueix una actualització beta del seu programari d'escriptori, el Plasma 5.6.

Aquest llançament del Plasma aporta moltes millores al gestor de tasques, al KRunner, a les activitats, i a la implementació del Wayland així com un aspecte i comportament més refinat.


Tema del Plasma més eficient

Implementació de l'esquema de color Brisa
Implementació de l'esquema de color Brisa

El tema predeterminat del Plasma, el Brisa, ara segueix l'esquema de color de les aplicacions, permetent una experiència més personalitzada. Es pot usar el tema «Brisa clara» nou, junt amb el «Brisa fosca» per tornar al comportament anterior. Addicionalment, les animacions dels consells d'eina s'han tornat més subtils.


Un gestor de tasques més potent

Còpia en curs
Còpia en curs

La multitasca ha esdevingut més fàcil. El gestor de tasques s'ha millorat molt en el Plasma 5.6 i ara mostra el curs de les tasques, com les baixades o la còpia de fitxers.


Controls multimèdia Controls multimèdia
Controls multimèdia en el plafó i en els consells d'eina

D'altra banda, en passar el ratolí per sobre d'un reproductor de música o vídeo es mostra la caràtula de l'àlbum i els controls multimèdia, així que no cal sortir de l'aplicació en la qual esteu treballant. La miniaplicació controladora de suports que es mostra durant la reproducció també s'ha actualitzat, en especial per permetre diversos reproductors executant-se simultàniament.

No només s'ha millorat la interacció amb les aplicacions en execució, també s'ha simplificat l'inici de les aplicacions. En usar les llistes de salt podeu llançar una aplicació i saltar, d'aquí el nom, a una tasca específica tot seguit. Aquesta funcionalitat també està present als llançadors d'aplicacions.


Estris més suaus

KRunner Visor de carpetes en el plafó
Aspecte més suau del KRunner i vista de carpeta en el plafó

En aquest llançament hi ha molts refinaments als efectes visuals generals del Plasma. Ara el KRunner permet arrossegar i deixar anar i ha perdut les línies separadores per semblar més suau mentre que les icones de l'escriptori han canviat el fons sòlid de les etiquetes per una ombra lleugera. Els usuaris que situïn una miniaplicació de carpeta en el plafó podran gaudir d'un arrossegar i deixar anar millorat, podran usar el botó enrere del ratolí així com poder triar entre vista de llista i d'icones. A la banda més tècnica, en aquest llançament s'han introduït moltes esmenes petites a l'escalat en ppp alt.


Weather

Estri meteorològic
Estri meteorològic

Una altra funcionalitat dels vells temps que torna, l'estri meteorològic.


De camí cap al Wayland

Wayland
El Plasma usant el Wayland

Per primer cop amb el Plasma 5.5 es va distribuir una sessió del Wayland per provar-ho. Encara no es recomana usar el Wayland com a controlador diari, però s'han efectuat alguns avenços significatius:

  • Ara es permeten decoracions de les finestres per als clients de Wayland, donant una experiència d'usuari més atractiva i unificada
  • La gestió de l'entrada té totes les funcionalitats conegudes i apreciades del món del X11, inclòs el «Focus segueix al ratolí», Alt + botó del ratolí per moure i redimensionar finestres, etc.
  • Disposicions de teclat diferents i commutació de disposició

Vista prèvia tècnica d'integració de temes del sistema

Estem provant una vista prèvia tècnica dels temes Brisa per al Plymouth i el Grub, de manera que el Plasma pugui oferir una experiència completa del sistema des del moment que engegueu l'ordinador.

Registre complet de canvis del Plasma 5.5.95

Imatges en viu («live»)

La forma més fàcil de provar-lo és amb una imatge en viu («live») arrencada des d'un disc USB. Podeu trobar una llista de les imatges en viu amb el Plasma 5 al wiki de la Comunitat KDE.

Baixada de paquets

Les distribucions han creat, o estan creant els paquets. Estan llistats a la nostra pàgina del wiki.

Baixada del codi font

Podeu instal·lar el Plasma 5 directament des del codi font. El wiki de la comunitat KDE té les instruccions per compilar-ho. Tingueu en compte que el Plasma 5 no s'instal·la amb el Plasma 4, cal desinstal·lar les versions antigues o instal·lar-ho amb un prefix separat.

Comentaris

Podeu fer-nos comentaris i aconseguir actualitzacions a Facebook o Twitter o Google+.

Debateu el Plasma 5 al tauler Plasma 5 dels fòrums del KDE.

Podeu proporcionar comentaris directament als desenvolupadors via el canal #Plasma d'IRC, la llista de correu Plasma-devel o informar dels problemes via el bugzilla. Si us agrada què està fent l'equip, doneu-ho a conèixer!

Els vostres comentaris seran molt valorats.

Patrocini del KDE

El KDE és una comunitat de programari lliure que existeix i creix només amb l'ajuda de molts voluntaris que donen el seu temps i esforç. El KDE sempre està cercant nous voluntaris i col·laboradors, sigui amb l'ajuda de codificació, esmenes o informes d'error, escrivint documentació, traduccions, promoció, diners, etc. Totes les col·laboracions s'aprecien amb agraïment i s'accepten amb il·lusió. Si us plau, llegiu la pàgina de patrocini del KDE per a més informació o esdevingueu un membre patrocinador de la KDE e.V. mitjançant la nostra nova iniciativa Join the Game.

Quant al KDE

El KDE és un equip tecnològic internacional que crea programari lliure i de codi font obert per a ordinadors d'escriptori i dispositius mòbils. Entre els productes del KDE hi ha un sistema d'escriptori modern per a plataformes Linux i UNIX, paquets de productivitat ofimàtica i de grups de treball, així com centenars de títols de programari en diverses categories, incloent-hi aplicacions d'Internet i web, multimèdia, entreteniment, educatives, gràfiques i per al desenvolupament de programari. El programari KDE es tradueix a més de 60 idiomes i es construeix tenint en compte la facilitat d'ús i els principis d'accessibilitat moderns. La totalitat de les aplicacions KDE s'executen nativament a Linux, BSD, Solaris, Windows i macOS.


Avisos de marques comercials. KDE® i el logotip de l'entorn d'escriptori K® són marques registrades de la KDE e.V. Linux és una marca registrada de Linus Torvalds. UNIX és una marca registrada de The Open Group en els Estats Units i altres països. Totes les altres marques registrades i drets d'autor esmentades en aquest anunci són propietat dels seus propietaris respectius.


Contactes de premsa

Per a més informació, envieu-nos un correu:
press@kde.org

Enllaços de navegació global