KDE • Community • Announcements
DONEREN (Waarom?)
paypal

KDE stelt Plasma 5.3 beschikbaar met nieuwe mogelijkheden

Ook beschikbaar in:

English | Català | Español | Français | Galician | Nederlands | Português | Português brasileiro | Svenska | Українська

Dinsdag, 28 april 2015.Vandaag stelt KDE een uitgave van Plasma 5, met versie 5.3, beschikbaar.

Plasma 5.3
Plasma 5.3

Highlights


Geef informatie over wat energiebesparing blokkeert
Applet voor batterij informeert nu wat energiebesparing blokkeert
Monitor voor energiegebruik
Nieuwe monitor voor energiegebruik

Verbeterd energiebeheer

 • Instellingen voor energiebeheer kunnen verschillend voor bepaalde activiteiten ingesteld worden
 • Laptop zal niet gaan slapen wanneer het deksel wordt gesloten terwijl een externe monitor is aangesloten ('filmmodus' kan standaard uitgezet worden)
 • Energiebeheer uitschakelen blokkeert ook schermvergrendeling
 • Wijzigingen in de helderheid van het scherm worden nu geanimeerd op de meeste hardware
 • Niet langer gaan slapen bij sluiten van het deksel bij afsluiten van het systeem
 • Ondersteuning voor toetsenbordknoppen voor besturing van helderheid op een vergrendeld scherm
 • KInfoCenter levert statistieken over energiegebruik
 • Batterijmonitor toont nu welke toepassingen nu uitschakelen van energiebeheer tegen houden ('bijvoorbeeld Chrome onderdrukt nu PM: Afspelen van video')

Bluedevil
Het nieuwe applet Bluedevil

Betere functies met Bluetooth

 • Nieuw Bluetooth-applet
 • Bluedevil is overgezet naar een nieuwe bibliotheek uit KDE, BluezQt
 • Ondersteuning toegevoegd voor blokkeren en deblokkeren van Bluetooth
 • Verbonden apparaten met Browse Files (ObexFTP) ondersteuning worden nu getoond in het paneel Plaatsen van de bestandsdialoog

Uw touchpad instellen
Uw touchpad instellen

Een module voor het instellen van het touchpad is toegevoegd


Het menu Toepassingen heeft toegang tot contactpersonen
Het menu Toepassingen heeft toegang tot contactpersonen
Het menu Toepassingen kan recente documenten tonen
Het menu Toepassingen kan recente documenten tonen

Verbeterde Plasma-widgets

 • Applet voor klembord heeft ondersteuning gekregen voor het tonen van barcodes
 • De codebasis voor de weergave van de container voor Bureaublad en Map zijn verenigd en tonen prestatieverbeteringen
 • De secties Recente documenten en Recente toepassingen in het menu Toepassingen (Kicker) worden nu aangestuurd door KDE activiteiten
 • Het widget voor Comics is terug
 • Plasmoids voor systeemmonitoring is terug, zoals CPU-belastingsmonitor en schijfgebruik

Plasma mediacentrum - technisch inkijkje

Plasma mediacentrum
Plasma mediacentrum

Plasma Media Center is toegevoegd als een technische vooruitblik. Het is geheel stabiel, maar ontbeert een paar functies vergeleken met versie 1. U kunt u direct aanmelden in een sessie van Plasma Media Center als u het wilt gebruiken op een media-apparaat zoals een televisie of projector of u kunt het uitvoeren vanaf het Plasma-bureaublad. Het zal scannen naar video's, muziek en afbeeldingen op uw computer om er in te bladeren en af te spelen.


Plasma kan nu een geneste XWayland-server starten
Plasma kan nu een geneste XWayland-server starten

Grote stappen gezet in de richting van ondersteuning van Wayland

 • Plasma 5.3 heeft een grote stap naar ondersteuning van het Wayland venstersysteem gemaakt naast het standaard X11-windowing-systeem. De windowmanager van Plasma en compositor KWin is nu in staat een geneste XWayland-server te starten, die werkt als een brug tussen de oude (X11) en de nieuwe (Wayland) wereld. X11-windows kan met deze server koppelen alsof het een normale X-server is, voor KWin lijkt het echter op een Wayland-venster. Dit betekent dat KWin in deze uitgave geleerd heeft Wayland-vensters te behandelen, maar volledige integratie wordt pas verwacht voor Plasma 5.4.
 • BOvendien heeft KWin nieuwe uitvoermodi voor Wayland gekregen waarmee een geneste KWin op X11 gestart kan worden en KWin direct kan starten op een framebuffer-apparaat, waarop men kan terugvallen in het geval dat OpenGL en/of kernelmodusinstellingen niet worden ondersteund. Een rendering-backend op kernelmodusinstellingen wordt verwacht voor Plasma 5.4. Meer informatie over deze nieuwe backends en hoe ze te testen is te vinden op de KWin wiki-pagina's. Bedenk dat dit slecht een vooruitblik is op de ontwikkeling en zeer experimentele nieuwe code bevat.

Extra's op het bureaublad - indrukken en vasthouden

Extra voor indrukken en vasthouden

Een nieuwe extra configuratie-optie in Plasma stelt u in staat de gereedschapskist voor bureaubladinstellingen in of uit te schakelen en een nieuwe modus voor Indrukken en vasthouden in te schakelen voor beheer van widgets. In deze modus kunnen widgets verplaatst worden na indrukken en vasthouden overal op het widget en de handle van het widget zal alleen getoond worden na indrukken en vasthouden in plaats van bij er boven zweven. Wanneer deze modus is ingeschakeld, zal het ontgrendelen van het bureaublad een behulpzame instructie tonen (die permanent uitgeschakeld kan worden in de popup).

Reparaties van bugs in Galore

er zijn 393 bugs gerepareerd die minder crashes veroorzaken en meer betrouwbaar gebruik.

Plasma 5.3 volledige log met wijzigingen

Live-images

De gemakkelijkste manier om Plasma uit te proberen is met een live-image opgestart van een USB-schijf.

Downloads van pakketten

Distributies hebben gemaakt of zijn bezig met het proces van het maken van pakketten, getoond op onze wikipagina.

Broncode downloaden

U kunt Plasma 5 direct installeren vanuit de broncode. De wiki van de gemeenschap van KDE heeft instructies voor compileren. Merk op dat Plasma 5 niet naast Plasma 4 geïnstalleerd kan worden, u moet een oudere versie verwijderen of het installeren met een aparte prefix.

Terugkoppeling

U kunt ons terugkoppeling geven en elementen voor bijwerken krijgen op Facebook of Twitter of Google+.

Discussieer over Plasma 5 op het KDE Forums Plasma 5 bulletinboard.

U kunt directe terugkoppeling bieden aan de ontwikkelaars via het #Plasma IRC channel, de e-maillijst Plasma-devel of problemen rapporteren via bugzilla. Als u leuk vindt wat het team doet, laat het hen dan weten!

Uw terugkoppeling wordt zeer gewaardeerd.

Ondersteunen KDE

KDE is een gemeenschap voor vrije Software die alleen bestaat en groeit omdat er hulp is van vele vrijwilligers die hun tijd en inspanning leveren. KDE is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers en bijdragen, voor hulp bij coderen, bugs repareren of rapporteren, schrijven van documentatie, vertalen, promotie, geld, etc. Alle bijdragen worden dankbaar en graag geaccepteerd. Lees aub de pagina KDE ondersteunen voor verdere informatie of wordt een ondersteunend lid van KDE e.V. via ons initiatief Join the Game.

Over KDE

KDE is een internationaal technologieteam dat vrije en open-source software voor bureaublad en draagbare computing maakt. Onder de producten van KDE zijn een modern bureaubladsysteem voor Linux en UNIX platforms, Veel omvattende suites voor kantoorproductiviteit en groupware en honderden software titels in vele categorieën inclusief internet en webtoepassingen, multimedia, vermaak, educatief, grafisch en software ontwikkeling. KDE software is vertaald in meer dan 60 talen en is gemaakt met gebruiksgemak en moderne toegankelijkheidsprincipes in gedachte. Toepassingen van KDE met volledige functionaliteit draaien gewoon op Linux, BSD, Solaris, Windows en macOS.


Notities over handelsmerken. KDE® en de K Desktop Environment® logo's zijn geregistreerde handelsmerken van KDE e.V. Linux is een geregistreerd handelsmerk van Linus Torvalds. UNIX is een geregistreerd handelsmerk van The Open Group in de Verenigde Staten en andere landen. Alle andere handelsmerken en copyrights waarnaar in deze aankondiging wordt verwezen zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaars.


Perscontacten

Voor meer informatie stuur ons een e-mail:
press@kde.org

Globale navigatiekoppelingen