KDE • Community • Announcements
Donatius (Per què?)
paypal

El KDE distribueix el Plasma 5.3, llançament de funcionalitats noves

També disponible en:

English | Català | Español | Français | Galician | Nederlands | Português | Português brasileiro | Svenska | Українська

Dimarts, 28 d'abril de 2015. Avui KDE distribueix un llançament del Plasma 5, amb la versió 5.3.

Plasma 5.3
Plasma 5.3

Cal destacar


S'informa què està bloquejant l'estalvi d'energia
La miniaplicació de bateria ara informa què està bloquejant l'estalvi d'energia
Monitor d'ús d'energia
Monitor nou d'ús d'energia

Gestió d'energia millorada

 • Es poden configurar els paràmetres de gestió d'energia diferentment per a certes activitats
 • El portàtil no se suspendrà en tancar la tapa si està connectat a un monitor extern («mode cinema» per defecte, es pot desactivar)
 • Les inhibicions de la gestió d'energia també eviten el bloqueig de pantalla
 • Els canvis en la lluminositat de la pantalla ara són animats en la majoria del maquinari
 • Ja no se suspèn en tancar la tapa quan s'atura
 • Implementació dels controls de lluminositat dels botons del teclat en bloquejar la pantalla
 • El KInfoCenter proporciona estadístiques quant al consum d'energia
 • El controlador de bateria ara mostra quines aplicacions estan actualment mantenint una inhibició de la gestió d'energia («El Chrome està actualment suprimint la gestió d'energia: Reproducció de vídeo»)

Bluedevil
La miniaplicació Bluedevil nova

Millors capacitats del Bluetooth

 • Miniaplicació nova del Bluetooth
 • El Bluedevil s'ha adaptat a una biblioteca nova del KDE, la BluezQt
 • S'ha afegit la implementació per bloquejar i desbloquejar el Bluetooth
 • Els dispositius connectats amb implementació de navegació pels fitxers (ObexFTP) ara es mostren el plafó de Llocs del diàleg de fitxers

Configuració del ratolí tàctil
Configuració del ratolí tàctil

S'ha afegit un mòdul de configuració del ratolí tàctil


El menú d'aplicacions pot accedir als contactes
El menú d'aplicacions pot accedir als contactes
El menú d'aplicacions ara pot mostrar els documents recents
El menú d'aplicacions ara pot mostrar els documents recents

Estris millorats del Plasma

 • La miniaplicació del porta-retalls ha rebut la implementació per mostrar codis de barres
 • S'han unificat els codis base dels contenidors Escriptori i Vista de carpeta, i tenen millores de rendiment
 • Les seccions Documents recents i Aplicacions recents en el menú d'aplicacions (Kicker) ara són impulsades per les activitats del KDE
 • Retorna l'estri Comic
 • Retornen els plasmoides de control del sistema, com el Monitor de càrrega de la CPU i ús del disc dur


Centre multimèdia del Plasma - Vista prèvia tècnica

Centre multimèdia del Plasma
Centre multimèdia del Plasma

S'ha afegit el Centre multimèdia del Plasma com a vista prèvia tècnica en aquest llançament. És completament estable però encara manquen algunes funcionalitats en comparació amb la versió 1. Podeu entrar directament en una sessió del Centre multimèdia del Plasma si el voleu utilitzar en un dispositiu multimèdia com una televisió o un projector o el podeu executar des de l'escriptori Plasma. Explorarà els vídeos, música i imatges de l'ordinador per a permetre veure'ls i reproduir-los.


El Plasma ara pot iniciar un servidor XWayland imbricat
El Plasma ara pot iniciar un servidor XWayland imbricat

Grans passos cap a la implementació del Wayland

 • El Plasma 5.3 fa un gran pas cap a implementar el sistema de finestres Wayland addicionalment al sistema de finestres X11 per defecte. El gestor de finestres i compositor del Plasma, el KWin, ara pot iniciar un servidor XWayland imbricat, que actua com a pont entre el món antic (X11) i el nou (Wayland). Les finestres X11 poden connectar amb aquest servidor com si fos un servidor X normal, encara que pel KWin semblarà una finestra Wayland. Això significa que el KWin ha après a gestionar finestres Wayland en aquest llançament, encara que la integració completa només s'espera pel Plasma 5.4.
 • Addicionalment, el KWin ha aconseguit modes de sortida nous pel Wayland, permetent iniciar un KWin imbricat en el X11 i iniciar el KWin directament en un dispositiu del «framebuffer», which que serà el de reserva en el cas que l'OpenGL i/o el «kernel mode settings» no estiguin implementats. S'espera un dorsal de renderització en el «kernel mode settings» pel Plasma 5.4. Es pot trobar més informació quant a aquests dorsals nous i com provar-los a les pàgines wiki del KWin. Tingueu present que això només una vista prèvia del desenvolupament i un codi nou molt experimental.

Ajustaments d'escriptori - Prémer i mantenir

Prémer i mantenir l'ajustament

Hi ha una opció nova de configuració dels ajustaments en el Plasma que us permet activar o desactivar el quadre d'eines d'arranjament d'escriptori i activar un mode nou de Prémer i mantenir per a gestionar els estris. En aquest mode, els estris es poden moure després de prémer i mantenir en qualsevol lloc de l'estri, i la nansa de l'estri només es mostrarà després de prémer i mantenir en lloc de passar-hi per sobre. Quan aquest mode és actiu, el desbloqueig de l'escriptori mostrarà una notificació d'instrucció (que es pot descartar per sempre des del missatge emergent).

Correcció abundant d'errors

S'han esmenat 393 errors que disminueixen les fallades i l'ús és més fiable.

Registre complet de canvis del Plasma 5.3

Imatges en viu («live»)

La forma més fàcil de provar-lo és amb una imatge en viu («live») arrencada des d'un disc USB.

Baixada de paquets

Les distribucions han creat, o estan creant els paquets. Estan llistats a la nostra pàgina del wiki.

Baixada del codi font

Podeu instal·lar el Plasma 5 directament des del codi font. El wiki de la comunitat KDE té les instruccions per compilar-ho. Tingueu en compte que el Plasma 5 no s'instal·la amb el Plasma 4, cal desinstal·lar les versions antigues o instal·lar-ho amb un prefix separat.

Comentaris

Podeu fer-nos comentaris i aconseguir actualitzacions a Facebook o Twitter o Google+.

Debateu el Plasma 5 al tauler Plasma 5 dels fòrums del KDE.

Podeu proporcionar comentaris directament als desenvolupadors via el canal #Plasma d'IRC, la llista de correu Plasma-devel o informar dels problemes via el bugzilla. Si us agrada què està fent l'equip, doneu-ho a conèixer!

Els vostres comentaris seran molt valorats.

Patrocini del KDE

El KDE és una comunitat de programari lliure que existeix i creix només amb l'ajuda de molts voluntaris que donen el seu temps i esforç. El KDE sempre està cercant nous voluntaris i col·laboradors, sigui amb l'ajuda de codificació, esmenes o informes d'error, escrivint documentació, traduccions, promoció, diners, etc. Totes les col·laboracions s'aprecien amb agraïment i s'accepten amb il·lusió. Si us plau, llegiu la pàgina de patrocini del KDE per a més informació o esdevingueu un membre patrocinador de la KDE e.V. mitjançant la nostra nova iniciativa Join the Game.

Quant al KDE

KDE és un equip tecnològic internacional que crea programari lliure i de codi font obert per a ordinadors d'escriptori i dispositius mòbils. Entre els productes del KDE hi ha un sistema d'escriptori modern per a plataformes Linux i UNIX, paquets de productivitat ofimàtica i de grups de treball, i centenars de títols de programari en diverses categories, incloent-hi aplicacions d'Internet i web, multimèdia, entreteniment, educatives, gràfiques i per a desenvolupament de programari. El programari del KDE es tradueix a més de 60 idiomes i es construeix tenint en compte la facilitat d'ús i els principis d'accessibilitat moderns. La totalitat de les aplicacions del KDE s'executen nativament en Linux, BSD, Solaris, Windows i macOS.


Avisos de marques comercials. KDE® i el logotip de l'entorn d'escriptori K® són marques registrades de la KDE e.V. Linux és una marca registrada de Linus Torvalds. UNIX és una marca registrada de The Open Group en els Estats Units i altres països. Totes les altres marques registrades i drets d'autor esmentades en aquest anunci són propietat dels seus propietaris respectius.


Contactes de premsa

Per a més informació, envieu-nos un correu:
press@kde.org

Enllaços de navegació global