KDE • Community • Announcements
Donera (Varför?)
paypal

KDE levererar Plasma 5.2

Också tillgänglig på:

English | Català | Français | Galician | Nederlands | Polski | Português | Português brasileiro | Svenska | Українська

Tisdag, 27:e januari 2015. Idag ger KDE ut Plasma 5.2. Utgåvan lägger till ett antal nya komponenter, många nya funktioner och många fler felrättningar.

Plasma 5.2

Nya komponenter

Inställning av två bildskärmar
Inställning av två bildskärmar med Kscreen

Den här utgåvan av Plasma levereras med några ny komponenter för att göra skrivbordet ännu mer fullständigt:

Blådjävul: Ett antal skrivbordskomponenter för att hantera Blåtandsenheter. De ställer in mus, tangentbord, sändning och mottagning av filer, och ger möjlighet att söka efter enheter.

KSSHAskPass: Om du ansluter till datorer med SSH-nycklar och nycklarna har lösenord, ger den här modulen ett grafiskt användargränssnitt för att mata in lösenorden.

Muon: Installera och hantera programvara och andra tillägg för datorn.

Inställning av inloggningstema (SDDM): SDDM är nu inloggningshanteraren att föredra för Plasma, och den här nya systeminställningsmodulen gör det möjligt att anpassa temat.

Kscreen: Detta är systeminställningsmodulen för att ställa in stöd för flera bildskärmar, som får sin första utgåva i Plasma 5.

GTK-programstil: Den här nya modulen låter dig anpassa teman för program från Gnome.

KDecoration: Detta nya bibliotek gör det enklare och tillförlitligare att skapa teman för Kwin, Plasmas fönsterhanterare. Det har imponerande minnes-, prestanda- och stabilitetsförbättringar. Om du saknar några funktioner, var inte orolig, de kommer tillbaka i Plasma 5.3.

Övriga ändringar

Ångra ändringar av Plasma skrivbordslayout

Ångra ändringar av skrivbordet
Ångra ändringar av skrivbordslayout

Smartare sortering av resultat i Kör program, tryck på Alt+Mellanslag för att enkelt söka igenom datorn

Smart sortering i Kör program
Smart sortering i Kör program

Breeze fönsterdekorationstema lägger till ett nytt utseende för skrivbordet och används nu som förval

Ny Breeze fönsterdekoration
Ny Breeze fönsterdekoration

Artisterna ny den visuella designgruppen har arbetat hårt med många nya Breeze-ikoner

Ny Breeze fönsterdekoration
Fler ikoner i Breeze

De har lagt till ett nytt vitt muspekartema för Breeze.

Nya grafiska Plasma-komponenter: Femtonspel, webbläsare, visa skrivbord

Plasmoid med webbläsare
Plasmoid med webbläsare

Kontroll av ljudspelare i Kör program, tryck på Alt+Mellanslag och skriv next för att byta ljudspår

Den alternativa programmenyn Kicker kan installera program från menyn, och redigeringsfunktioner för menyn har lagts till.

Funktionen för skrivbordssökning, Baloo, har optimerad start. Den använder nu 2-3 gånger mindre processorkraft vid start. Frågetolken stöder egenskaperna "type" och "kind", så man kan skriva kind:Audio i Kör program för att filtrera ljudresultat.

Integreringen med logind har förbättrats för skärmlåsning för att säkerställa att skärmen har låst på ett riktigt sätt innan viloläge. Den låsta skärmens bakgrund kan ställas in. Internt använder den delar av Wayland-protokollet, som är framtiden för Linux-skrivbord.

Förbättringar har gjorts av hantering av flera skärmar. Koden för detektering av flera skärmar har konverterats att direkt använda XRandR-utökningen och flera fel relaterad till den har rättats.

Standardprogram i panelmenyn Kickoff har uppdaterats för att lista program för direktmeddelanden, Kontact och Kate.

Funktionen för att aktivera och inaktivera tryckplatta för bärbara datorer med dessa tangenter välkomnas tillbaka.

Breeze ställer in GTK-teman som matchar vid första inloggning.

Över 300 fel har rättats överallt i Plasma-moduler.

Fullständig ändringslogg för Plasma 5.2

Färdiga implementeringar

Det enklaste sättet att prova den är med en färdig implementering som startas från en USB-disk. Avbilder som använder Plasma 5.2 beta är tillgängliga för utvecklingsversioner av Kubuntu Vivid Beta och Fedora 21 remix. Vi förväntar oss att Plasma 5 ska börja användas som standardskrivbord av ledande distributioner under de kommande månaderna.

Paketnerladdningar

Distributioner har skapat eller håller på att skapa paket, som listas på vår Wiki-sida.

Nerladdning av källkod

Det går att installera Plasma 5 direkt från källkod. KDE:s gemenskapswiki har instruktioner om hur det kompileras. Observera att det inte går att installera Plasma 5 ihop med Plasma 4. Man måste avinstallera äldre versioner eller installera med ett särskilt prefix.

Synpunkter

Du kan ge kommentarer och hämta uppdateringar på Facebook, Twitter eller Google+.

Diskutera Plasma 5 på KDE-forumet Plasma 5-tavla.

Det går antingen att ge synpunkter via #Plasma IRC channel, Plasma-devel e-postlista eller rapportera problem via bugzilla. Om du tycker om vad gruppen gör, låt dem gärna få veta det!

Dina kommentarer uppskattas verkligen.

Stöd KDE

KDE är en gemenskap av fri programvara som bara finns och växer på grund av hjälp från många frivilliga som skänker sin tid och kraft. KDE söker alltid efter nya frivilliga och bidragsgivare, vare sig det gäller hjälp med att koda, rapportera eller rätta fel, skriva dokumentation, översätta, marknadsföra, bidra finansiellt, etc. Alla bidragsgivare uppskattas tacksamt och accepteras ytterst gärna. Läs igenom sidan Stöd KDE för ytterligare information, eller bli stödmedlem i KDE e.V. via vårt nya initiativ, Join the Game.

Om KDE

KDE är en internationell teknikgrupp som skapar fri programvara med öppen källkod för skrivbordsdatorer och bärbara apparater. Bland KDE:s produkter finns ett modernt skrivbordssystem för Linux- och UNIX-plattformar, omfattande programsviter för kontorsproduktivitet och grupprogram, och hundratals programvaror i många kategorier inklusive Internet- och webbprogram, multimedia, underhållning, utbildning, grafik och programvaruutveckling. KDE:s programvara översätts till mer än 60 språk och byggs med användarvänlighet och moderna handikappstödprinciper i åtanke. KDE:s funktionsrika program kör direkt på Linux, BSD, Solaris, Windows och macOS.


Varumärkesdeklarationer KDE® och logotypen för K-skrivbordsmiljön® är registrerade varumärken av KDE e.V. Linux är ett registrerat varumärke av Linus Torvalds. UNIX är ett registrerat varumärke av The Open Group i Förenta staterna och andra länder. Alla övriga varumärken och upphovsrätter nämnda i det här tillkännagivandet hör till sina respektive ägare.


Presskontakter

Skicka e-post till oss för mer information:
press@kde.org

Globala navigeringslänkar