KDE • Community • Announcements
Donatius (Per què?)
paypal

KDE distribueix el Plasma 5.2

També disponible en:

English | Català | Français | Galician | Nederlands | Polski | Português | Português brasileiro | Svenska | Українська

Dimarts, 27 de gener de 2015. Avui KDE publica el Plasma 5.2. Aquest llançament afegeix diversos components nous, moltes funcionalitats noves i moltes més esmenes d'errors.

Plasma 5.2

Components nous

Configuració per monitor dual
Configuració del KScreen per monitor dual

Aquest llançament del Plasma ve amb alguns components nous per fer més complet l'escriptori:

BlueDevil: Un ventall de components de l'escriptori per gestionar dispositius Bluetooth. Configurarà el ratolí, el teclat, l'enviament i recepció de fitxers i podreu explorar dispositius.

KSSHAskPass: Si accediu a ordinadors amb claus ssh però aquestes claus tenen contrasenyes, aquest mòdul us proporcionarà una IU gràfica per introduir-les.

Muon: Instal·la i gestiona programari i altres complements pel vostre ordinador.

Configuració del tema d'inici de sessió (SDDM): L'SDDM és ara el gestor d'inici de sessió seleccionat pel Plasma i aquest mòdul nou de l'Arranjament del Sistema us permet configurar el tema.

KScreen: És la primera publicació pel Plasma 5 amb el mòdul de l'Arranjament del Sistema per configurar múltiples monitors.

Estil d'aplicacions GTK: Aquest mòdul nou permet configurar el tema de les aplicacions del Gnome.

KDecoration: Aquesta biblioteca nova facilita i fa més fiable la construcció de temes pel KWin, el gestor de finestres del Plasma. Té millores impressionants de memòria, rendiment i estabilitat. Si heu perdut alguna funcionalitat, no us preocupeu, tornarà amb el Plasma 5.3.

Altres aspectes interessants

Desfer canvis a la disposició de l'escriptori Plasma

Desfer canvis a l'escriptori
Desfà canvis a la disposició de l'escriptori

Una ordenació més intel·ligent dels resultats en el KRunner, premeu Alt-espai per cercar fàcilment per l'ordinador

Ordenació intel·ligent en el KRunner
Ordenació intel·ligent en el KRunner

El tema Brisa de decoració de les finestres afegeix un aspecte nou a l'escriptori i ara s'utilitza per defecte

Decoració de les finestres Brisa nova
Decoració de les finestres Brisa nova

Els artistes del grup de disseny visual han treballat de valent en moltes icones Brisa noves

Decoració de les finestres Brisa nova
Més icones Brisa

Han afegit un tema de cursor de ratolí nou blanc pel Brisa.

Estris nous de plasma: Trencaclosques 15, navegador web, mostra l'escriptori

Navegador web plasmoide
Navegador web plasmoide

Controls del reproductor d'àudio en el KRunner, premeu Alt-espai i teclegeu «següent» per canviar la peça d'àudio

El menú alternatiu d'aplicacions Kicker pot instal·lar aplicacions des del menú i afegeix funcionalitats d'edició del menú.

S'ha optimitzat l'inici de la funcionalitat de cerca a l'escriptori Baloo. Ara consumeix 2-3x menys CPU en iniciar. L'analitzador de consultes permet les propietats «tipus» / «classe», així que podeu teclejar «classe:audio» en el Krunner per filtrar els resultats d'àudio.

En el bloqueig de pantalla s'ha millorat la integració amb el «logind» per assegurar que la pantalla està bloquejada adequadament abans de la suspensió. Es pot configurar el fons de la pantalla de bloqueig. Internament això utilitza part del protocol Wayland que és el futur de l'escriptori Linux.

S'han fet millores en la gestió de monitors múltiples. El codi de detecció per monitors múltiples s'ha adaptat per usar l'extensió XRandR directament i s'han solucionat diversos errors relacionats amb això.

Les aplicacions per defecte en el Kickoff (menú del plafó) s'han actualitzat per llistar la Missatgeria Instantània, el Kontact i el Kate.

Es dóna la benvinguda al retorn de la funcionalitat d'activació/desactivació del ratolí tàctil pels teclats de portàtils amb aquestes tecles.

El Brisa configurarà els temes GTK en la primera connexió per ajustar-se.

S'han esmenat més de 300 errors en els mòduls del Plasma.

Registre de canvis complet del Plasma 5.2

Imatges en viu («live»)

La manera més senzilla de provar-ho és amb una imatge en viu engegada des d'un disc USB. Les imatges que usen el Plasma 5.2 beta són disponibles per les versions de desenvolupament del Kubuntu Vivid Beta i la Fedora 21 remix. Esperem que el Plasma 5 es triï com a escriptori per defecte a les distribucions líders en els mesos vinents.

Baixada de paquets

Les distribucions han creat, o estan creant els paquets. Estan llistats a la nostra pàgina del wiki.

Baixada del codi font

Podeu instal·lar el Plasma 5 directament des del codi font. El wiki de la comunitat KDE té les instruccions per compilar-ho. Tingueu en compte que el Plasma 5 no s'instal·la amb el Plasma 4, cal desinstal·lar les versions antigues o instal·lar-ho amb un prefix separat.

Comentaris

Podeu fer-nos comentaris i aconseguir actualitzacions a Facebook o Twitter o Google+.

Debateu el Plasma 5 al tauler Plasma 5 dels fòrums del KDE.

Podeu proporcionar comentaris directament als desenvolupadors via el canal #Plasma d'IRC, la llista de correu Plasma-devel o informar dels problemes via el bugzilla. Si us agrada què està fent l'equip, doneu-ho a conèixer!

Els vostres comentaris seran molt valorats.

Patrocini del KDE

KDE és una comunitat de programari lliure que existeix i creix només amb l'ajuda de molts voluntaris que donen el seu temps i esforç. KDE sempre està cercant nous voluntaris i col·laboradors, sigui amb l'ajuda de codificació, esmenes o informes d'error, escrivint documentació, traduccions, promoció, diners, etc. Totes les col·laboracions s'aprecien amb agraïment i s'accepten amb il·lusió. Si us plau, llegiu la pàgina de patrocini del KDE per a més informació o esdevingueu un membre patrocinador de KDE e.V. mitjançant la nostra nova iniciativa Join the Game.

Quant al KDE

KDE és un equip tecnològic internacional que crea programari lliure i de codi font obert per a ordinadors d'escriptori i dispositius mòbils. Entre els productes del KDE hi ha un sistema d'escriptori modern per a plataformes Linux i UNIX, paquets de productivitat ofimàtica i de grups de treball, i centenars de títols de programari en diverses categories, incloent-hi aplicacions d'Internet i web, multimèdia, entreteniment, educatives, gràfiques i per a desenvolupament de programari. El programari del KDE es tradueix a més de 60 idiomes i es construeix tenint en compte la facilitat d'ús i els principis d'accessibilitat moderns. La totalitat de les aplicacions del KDE s'executen nativament en Linux, BSD, Solaris, Windows i macOS.


Avisos de marques comercials. KDE® i el logotip de l'entorn d'escriptori K® són marques registrades de KDE e.V. Linux és una marca registrada de Linus Torvalds. UNIX és una marca registrada de The Open Group en els Estats Units i altres països. Totes les altres marques registrades i drets d'autor esmentades en aquest anunci són propietat dels seus propietaris respectius.


Contactes de premsa

Per a més informació, envieu-nos un correu:
press@kde.org

Enllaços de navegació global