Aankondigingen van uitgavePlasma 5.13.0

Ook beschikbaar in:

English | Català | Galician | Italiano | Nederlands | Português | Русский | Svenska | Українська

Plasma 5.13
KDE Plasma 5.13

Dinsdag, 12 juni 2018. Vandaag onthult KDE de uitgave final van Plasma 5.13.0.

Leden van het Plasma-team hebben hard gewerkt om door te gaan met het maken van Plasma een lichtgewicht en snel reagerend bureaublad die snel laadt en draait, maar toch vol met functies zit met een gepolijst uiterlijk en gedrag. We hebben de laatst vier maanden het opstarten geoptimaliseerd en geheugengebruik geminimaliseerd, Met als resultaat snellere tijd-naar-bureaublad, betere prestaties en minder geheugengebruik. Basis functies zoals popups in het paneel zijn geoptimaliseerd om er zeker van te zijn dat ze zonder problemen werken zelfs op de laagst-eindigende hardware. Onze ontwerpteams hebben ook niet gerust, om prachtige nieuw geïntegreerde illustraties te maken voor het vergrendel- en aanmeldscherm.


Blader door de volledige Plasma 5.13 log met wijzigingen om nog meer trucjes en reparaties van bugs te vinden in deze uitgave: Plasma 5.13.0 log met wijzigingen


Nieuw in Plasma 5.13


Plasma-browserintegratie

Plasma Browser Integration is een suite met nieuwe functies die Firefox, Chrome en op Chromium gebaseerde browsers laten werken met uw bureaublad. Downloads worden nu getoond in de meldingen-popup van Plasma op dezelfde manier wanneer bestanden met Dolphin worden overgebracht. De besturings-plasmoid van media kan muziek dimmen en video's overslaan en muziek afspelen vanuit de browser. U kunt een koppeling verzenden naar uw telefoon met KDE Connect. Browsertabbladen kunnen direct geopend worden met KRunner via de Alt-Spatie sneltoets. Om Plasma Browser Integration in te schakelen voegt uade relevante plug-in in uit de addon-opslag van uw favoriete browser.

Plasma-browserintegratie voor downloaden     Plasma-browserintegratie voor mediabesturing
Plasma-browserintegratie voor downloaden en mediabesturing

Nieuwe ontwerpen van systeeminstellingen

Onze pagina's voor instellingen zijn opnieuw omtworpen. De KDE Visual Design Group heeft velen van de hulpmiddelen in Systeeminstellingen herzien en we zijn deze nieuwe ontwerpen nu aan het implementeren. Het Kirigami framework van KDE geeft de pagina's een gelikt nieuw uiterlijk. We zijn gestart met de hulpmiddelen voor thema's, bestaand uit pagina's met pictogrammen, bureaublad- en cursorthema's. De pagina met opstartschermen kan nu nieuwe opstartschermen downloaden uit de KDE Store. De pagina met lettertypen kan nu voorbeelden voor de instellingen voor sub-pixel anti- aliasing tonen.

Bureaubladthema Lettertype-instellingen Pictogramthema's
Nieuw ontwerp van pagina's voor systeeminstellingen

Nieuw uiterlijk voor vergrendel- een aanmeldscherm

Onze aanmeld- en vergrendelschermen hebben een fris nieuw ontwerp, die standaard de achtergrondafbeelding van de huidige Plasma uitgave toont. Het vergrendelscherm bevat nu een gelikt vervagen-naar-verdoezeling overgang om de besturing te tonen, waarmee het gemakkelijk is te gebruiken als schermbeveiliging.

Vergrendelscherm Aanmeldscherm
Vergrendel- en aanmeldscherm, nieuw uiterlijk

Verbeterd verdoezeleffect in het Dashmenu
Verbeterd verdoezeleffect in het Dashmenu

Grafische compositor

Onze compositor KWin heeft aanzienlijk verbeterde effecten voor doezelen en omschakelen van bureaublad. Werk aan wayland is voortgezet met de terugkeer van vensterregels, het gebruik van hoge prioriteit EGL Contexts en initiële ondersteuning voor schermopnamen en delen van bureaublad.


Lijsten met waarderingen, pictogrammen voor thema's en sorteeropties van Discover
Lijsten met waarderingen, pictogrammen voor thema's en sorteeropties van Discover

Discover (ontdekken)

Discover, ons installatieprogramma voor software en add-on, heeft meer functies en ondersteunt verbeteringen aan het uiterlijk en gevoel.

Met gebruik van uw Kirigami UI-framework hebben we het uiterlijk van lijsten en categoriepagina's verbeterd, die nu werkbalken gebruiken in plaats van grote bannerafbeeldingen. Lijsten kunnen nu gesorteerd worden en het nieuwe Kirigami Cards-widget gebruiken. Waarderingen met sterren worden getoond in lijsten en applicatiepagina's. Applicatie-pictogrammen gebruiken uw lokale pictogramthema om beter overeen te komen met uw bureaubladinstellingen. Alle AppStream-metagegevens worden nu getoond op de toepassingpagina, inclusief alle URL-typen.

Het werk is doorgegaan op gebundelde app-formaten. Snap-ondersteuning biedt gebruikers controle over app-rechten en het is mogelijk om Snaps die de klassieke modus gebruiken te installeren. En het URL-formaat 'snap://' wordt nu ondersteund. Flatpak ondersteuning heeft de mogelijkheid gekregen om de opslagruimte met voorkeur te kiezen om uit te installeren wanneer er meer dan een is ingesteld.


Veel meer

Andere wijzigingen omvatten:


GEdit met titelbalkmenu    Opnieuw ontworpen mediaspelerwidget    Een externe monitor verbinden
GEdit met titelbalkmenu. Opnieuw ontworpen mediaspelerwidget. Dialoog om een externe monitor te verbinden.

Ondersteunen KDE

KDE is een gemeenschap voor vrije software die alleen bestaat en groeit omdat er hulp is van vele vrijwilligers die hun tijd en inspanning leveren. KDE is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers en bijdragen, naar hulp bij coderen, bugs repareren of rapporteren, schrijven van documentatie, vertalen, promotie, geld, etc. Alle bijdragen worden dankbaar en graag geaccepteerd. Lees aub de pagina KDE ondersteunen voor verdere informatie of wordt een ondersteunend lid van KDE e.V. via ons initiatief Join the Game.

Over KDE

KDE is een internationaal technologieteam dat vrije en open-source software voor bureaublad en draagbare computing maakt. Onder de producten van KDE zijn een modern bureaubladsysteem voor Linux en UNIX platforms, Veel omvattende suites voor kantoorproductiviteit en groupware en honderden software titels in vele categorieën inclusief internet en webtoepassingen, multimedia, vermaak, educatief, grafisch en software ontwikkeling. KDE software is vertaald in meer dan 60 talen en is gemaakt met gebruiksgemak en moderne toegankelijkheidsprincipes in gedachte. Toepassingen van KDE met volledige functionaliteit draaien gewoon op Linux, BSD, Solaris, Windows en macOS.


Notities over handelsmerken. KDE® en de K Desktop Environment® logo's zijn geregistreerde handelsmerken van KDE e.V. Linux is een geregistreerd handelsmerk van Linus Torvalds. UNIX is een geregistreerd handelsmerk van The Open Group in de Verenigde Staten en andere landen. Alle andere handelsmerken en copyrights waarnaar in deze aankondiging wordt verwezen zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaars.


Perscontacten

Voor meer informatie stuur ons een e-mail:
press@kde.org