UtgivningsmeddelandenPlasma 5.12 LTS Beta

Också tillgänglig på:

English | Català | Galician | Nederlands | Português | Svenska | Українська

Plasma 5.12 LTS Beta
KDE Plasma 5.12 LTS Beta

Måndag 15:e jan, 2018. Plasma 5.12 LTS Beta är den andra utgåvan för långtidsunderhåll från Plasma 5-gruppen. Vi har arbetat hårt med fokus på hastighet och stabilitet för den här utgåvan. Starttid till skrivbord har förbättrats genom att granska koden för att hitta allt som blockerar körning. Gruppen har sökt efter och rättat fel för alla aspekter av kodbasen, städat upp grafik, tagit bort undantagsfall och säkerställt integrering på olika skrivbord. För första gången erbjuder vi vår integrering av Wayland för långtidsunderhåll så att du kan vara säker på att vi fortsätter att rätta fel i framtida utgåvor.


Nytt i Plasma 5.12 LTS


Smidigare och snabbare

Vi har koncentrerat oss på hastighet och minnesförbättringar med den här utgåvan för långtidsunderhåll. När Plasma kör används mindre processorkraft och minne än föregående versioner. Tiden det tar att starta Plasma-skrivbordet har reducerats dramatiskt.


Plasma på Wayland utlovas nu för långtidsunderhåll

Skärminställning stöder nu Wayland

Plasmas stöd för att köra med Wayland är nu mer fullständigt och lämpligt för mer omfattande utprovning. Det ingår för första gången som långtidsunderhåll så att vi kommer att rätta fel i 5.12 LTS-serien. Nya funktioner omfattar:

För de som känner till interna funktioner i Wayland, är protokollen vi lagt till:

Viktig principändring: 5.12 är den sista utgåvan som har funktionsutveckling för X11 i Kwin. Från 5.13 och framåt läggs bara nya funktioner till som är relevanta för Wayland.

Vi har lagt ner mycket arbete på att göra stöd för Wayland i Plasma så bra som möjligt, men det finns fortfarande några saknade funktioner och problem med vissa hårdvarukonfigurationer, så vi rekommenderar det inte för daglig användning. Mer information på Wiki-sidan med status för Wayland.


Discover

Sidan för den nya applikationen Discover
Sidan för den nya applikationen Discover

Nya funktioner

Väderminiprogram med temperatur
Väderminiprogram med temperatur

Processoranvändning i systemaktiviteten
Processoranvändning i systemövervakare

Större, horisontellt centrerade fönsterskuggor
Större, horisontellt centrerade fönsterskuggor


Vad är nytt sedan Plasma 5.8 LTS

Om du har använd vår föregående LTS-utgåva, Plasma 5.8, finns det många nya funktioner att se fram emot:


Förhandsgranskning i underrättelser

Förhandsgranskning i underrättelser

Underrättelsesystemet har fått stöd för interaktiv förhandsgranskning som låter dig snabbt ta en skärmbild och dra den till ett chattfönster, ett brevfönster eller ett webbläsarformulär. På så sätt behöver du aldrig lämna programmet som du för tillfället arbetar med.


Förbättringar av aktivitetshanteraren

Sammanhangsberoende menyalternativ för ljudikon och tystnadsknapp

På allmän begäran har vi implementerat byte mellan fönster i aktivitetshanteraren genom att använda Meta + siffertangenter för omfattande samtidigt arbete. Nytt i aktivitetshanteraren är också möjligheten att fösta upp olika program i var och en av dina aktiviteter. Och skulle du vilja fokusera på en särskild uppgift, markeras program som spelar ljud med en ikon på liknande sätt som görs i moderna webbläsare. Tillsammans med en knapp för att tysta det skyldiga programmet, kan det hjälpa till att förbli fokuserad.


Globala menyer

Skärmbilder av globala menyer, miniprogram och fönsterdekoration

Globala menyer är tillbaka. KDE:s banbrytande funktion för att skilja menyraden från programfönstret tillåter en ny paradigm för användargränssnittet, där menyn antingen visas i en grafisk Plasmakomponent eller är prydligt undanstoppad i namnlisten. Inställningen har förenklats stort i Plasma 5.12: så fort man lägger till den globala menykomponenten eller knappen i namnlisten, startas den nödvändiga bakgrundstjänsten automatiskt.


Kataloger med fjädrande inläsning

Fjädrande inläsning i katalogvyn
Fjädrande inläsning i katalogvyn

Katalogvyn är nu skrivbordets standardlayout. Efter några år av att ha undvikit ikoner på skrivbordet har vi accepterat det oundvikliga och ändrat så att katalogvyn är det normala skrivbordet, vilket normalt ger några ikoner och tillåter användaren att placera vilka filer eller kataloger som helst de snabbt vill kunna komma åt. Många förbättringar har gjorts av katalogvyn för detta, inklusive fjädrande inläsning vilket gör det snabbt och kraftfullt att dra och släppa filer, ett tätare ikonrutnät, samt kraftigt förbättrad prestanda.


Musikkontroller på låsskärmen

Mediakontroller på låsskärmen

Mediakontroller har lagts till på låsskärmen, som kan inaktiveras sedan Plasma 5.12 för ökad integritet. Dessutom pausas musik automatiskt när systemet går till viloläge.


Nytt gränssnitt för systeminställningar

Nytt utseende för systeminställningar

Vi introducerade ett nytt användargränssnitt i systeminställningarna för att enklare kunna komma åt ofta använda inställningar. Det är första steget i att göra det ofta använda och komplexa programmet enklare att navigera och användarvänligare. Den nya designen har lagts till som ett alternativ, så att användare som föredrar den äldre ikonvyn eller trädvyn kan gå tillbaka till sättet som de föredrar att navigera.


Plasma Valv

Plasma Valv

KDE fokuserar på integritet. Vår vision är en värld där alla har kontroll över sina digitala liv och åtnjuter frihet och integritet.

För användare som hanterar känslig, konfidentiell och privat information, erbjuder nya Plasma Valv starka krypteringsfunktioner presenterade på ett användarvänligt sätt. Det tillåter att uppsättningar av dokument låses och krypteras, och döljer dem från nyfikna ögon även när användaren är inloggad. Plasma valv utökar Plasmas aktivitetsfunktion med säker lagring.


Plasmas omfattande funktioner

Ta en titt på vad Plasma erbjuder, en omfattande mängd funktioner utan motstycke i vilken skrivbordsprogramvara som helst.

Grafiska skrivbordskomponenter

Grafiska skrivbordskomponenter
Grafiska skrivbordskomponenter

Täck skrivbordet med användbara komponenter för att hålla dig uppdaterad om vädret, roa dig med tecknade serier eller för att hjälpa till med beräkningar.


Hämta heta nyheter

Hämta heta nyheter
Hämta heta nyheter

Ladda ner skrivbordsunderlägg, fönsterstilar, grafiska komponenter, skrivbordseffekter och dussintals andra resurser direkt till skrivbordet. Vi arbetar med den nya KDE-butiken för att ge dig ett bredd urval av tillägg att installera.


Skrivbordssökning

Skrivbordssökning
Skrivbordssökning

Plasma låter dig enkelt söka efter program, kataloger, musik, videor, filer, ... , allt som finns.


Enhetligt utseende

Enhetligt utseende
Enhetligt utseende

Plasmas standardtema Breeze har ett likformigt utseende för alla vanliga programmeringsverktygslådor, Qt 4 och 5, GTK 2 och 3, till och med LibreOffice.


Telefonintegrering

Telefonintegrering
Telefonintegrering

Genom att använda KDE-anslut får du underrättelser på skrivbordet om SMS, kan enkelt överföra filer, får musiken tystad under samtal och kan till och med använda telefonen som en fjärrkontroll.


Oändligt anpassningsbart

Oändligt anpassningsbart
Oändligt anpassningsbart

Plasma är normalt enkelt, men du kan anpassa det hur du vill med nya grafiska komponenter, paneler, skärmar och stilar.


Fullständig ändringslogg för Plasma 5.12

Stöd KDE

KDE är en gemenskap av fri programvara som bara finns och växer på grund av hjälp från många frivilliga som skänker sin tid och kraft. KDE söker alltid efter nya frivilliga och bidragsgivare, vare sig det gäller hjälp med att koda, rapportera eller rätta fel, skriva dokumentation, översätta, marknadsföra, bidra finansiellt, etc. Alla bidragsgivare uppskattas tacksamt och accepteras ytterst gärna. Läs igenom sidan Stöd KDE för ytterligare information, eller bli stödmedlem i KDE e.V.

Om KDE

KDE är en internationell teknikgrupp som skapar fri programvara med öppen källkod för skrivbordsdatorer och bärbara apparater. Bland KDE:s produkter finns ett modernt skrivbordssystem för Linux- och UNIX-plattformar, omfattande programsviter för kontorsproduktivitet och grupprogram, och hundratals programvaror i många kategorier inklusive Internet- och webbprogram, multimedia, underhållning, utbildning, grafik och programvaruutveckling. KDE:s programvara översätts till mer än 60 språk och byggs med användarvänlighet och moderna handikappstödprinciper i åtanke. KDE:s funktionsrika program kör direkt på Linux, BSD, Solaris, Windows och macOS.


Varumärkesdeklarationer KDE® och logotypen för K-skrivbordsmiljön® är registrerade varumärken av KDE e.V. Linux är ett registrerat varumärke av Linus Torvalds. UNIX är ett registrerat varumärke av The Open Group i Förenta staterna och andra länder. Alla övriga varumärken och upphovsrätter nämnda i det här tillkännagivandet hör till sina respektive ägare.


Presskontakter

Skicka e-post till oss för mer information:
press@kde.org