Anuncis de llançamentPlasma 5.11

També disponible en:

English | Català | Galician | Italiano | Nederlands | Português | Svenska | Українська

Plasma 5.11
Plasma 5.11 del KDE

Dimarts, 10 d'octubre de 2017. Avui KDE publica el llançament de funcionalitats del Plasma d'aquesta tardor, el Plasma 5.11 de KDE. El Plasma 5.11 aporta un redisseny de l'aplicació de l'Arranjament, i un gestor de tasques més potent. El Plasma 5.11 és el primer llançament que conté el nou «Caixa forta», un sistema que permet a l'usuari encriptar i obrir conjunts de documents d'una manera segura i fàcil d'emprar, fent el Plasma una tria excel·lent per a la gent que tracta amb informació privada i confidencial.


Disseny nou de l'Arranjament del sistema

Disseny nou de l'Arranjament del sistema

La interfície d'usuari de l'Arranjament del sistema s'ha renovat i permet un accés més senzill a les opcions que s'usen amb més freqüència. És el primer pas per fer que aquesta aplicació tan utilitzada i complexa sigui més senzilla de navegar i més fàcil d'emprar per a l'usuari. El nou disseny s'afegeix com una opció, els usuaris que prefereixin la vista d'icones o la vista en arbre antigues poden tornar a la seva manera preferida de navegació.


Historial de notificacions

Historial de notificacions

Gràcies a la petició popular, les notificacions perdudes i vençudes s'emmagatzemen opcionalment a un historial. Aquesta és la primera part d'un esforç en curs per modernitzar el sistema de notificacions del Plasma. Això permet que l'usuari redefineixi les aplicacions que no marquen les seves notificacions com a persistents, i pugui veure què ha passat en la seva absència.


Millores en el gestor de tasques

El Kate amb accions de llista ràpida de sessió

El gestor de tasques del Plasma crea la base per proporcionar a les aplicacions una llista ràpida dinàmica d'accions. Al Plasma 5.10, les aplicacions havien de definir accions addicionals afegides estàticament a les seves entrades de tasca. Les funcions noves fan possible que les aplicacions proporcionin accés a funcions internes (com una llista de sessions d'un editor de text, opcions per canviar l'estat de l'aplicació o el document, etc.), en funció de què estigui fent l'aplicació actualment. A més, la reorganització de les finestres en finestres emergents de grups ara és més fàcil de predir. A més d'aquests canvis, el rendiment del gestor de tasques s'ha millorat per aconseguir una operativa més fluida.


Caixa forta del Plasma

El Caixa forta del Plasma emmagatzema els fitxers de forma segura

Per als usuaris que treballin sovint amb informació sensible, confidencial i privada, el nou Caixa forta del Plasma ofereix funcionalitats d'encriptatge fort que es presenten d'una manera fàcil d'emprar a l'usuari. El Caixa forta del Plasma permet blocar i encriptar conjunts de documents i els pot ocultar d'ulls curiosos encara que l'usuari estigui connectat. Aquestes «caixes fortes» es poden desencriptar i obrir fàcilment. El Caixa forta del Plasma amplia les funcionalitats de les activitats del Plasma amb un emmagatzematge segur.


Millores al menú del llançador d'aplicacions

Edició d'entrades d'aplicació directament des del menú.
  
El Kicker sense barra lateral

La cerca de resultats en els llançadors han guanyat funcionalitats, anteriorment només disponibles a les aplicacions llistades al menú. Ja no cal cercar manualment una aplicació només per editar-la o desinstal·lar-la. El llançador d'aplicacions Kicker ara oculta la seva barra lateral si no hi ha cap preferit, aportant un aspecte més net. També es permet seleccionar una icona des del tema d'icones actual abans que una imatge del disc dur. Ara es poden tenir preferits diferents per cada activitat.

Els diferents menús d'aplicació ara comparteixen les aplicacions que es llisten com a preferides, de manera que no es perd la configuració si es decideix canviar el llançador.


Vista de carpeta

La vista de carpeta que va esdevenir la disposició d'escriptori predeterminada en el Plasma 5.10 ha vist moltes millores basades en els comentaris dels usuaris. Permet més dreceres de teclat, com Ctrl+A per a «Selecciona-ho tot», i expandeix les icones més uniformement a través de l'àrea visible per evitar separacions rares a les vores dreta i inferior d'una pantalla. A més, l'inici s'ha accelerat i la interacció amb les icones proporciona un accés a disc menys significatiu.


Wayland

Una finestra d'aplicació, dos monitors, dos ppp

El Wayland és la nova tecnologia de servidor gràfic que fa la seva introducció a l'escriptori Linux. El Wayland permet una millor qualitat visual i menys sobrecàrrega mentre proporciona més seguretat amb una semàntica de protocol més clara. La funcionalitat més visible d'una sessió Wayland completa és probablement els gràfics més suaus, que condueixen a una experiència d'usuari més neta i més agradable. S'està efectuant la implementació del Wayland del Plasma, i encara que no és una substitució completa pel X11, més i més usuaris gaudeixen diàriament del Wayland.

S'ha fet molta feina en el Plasma pel Wayland. El KWin, el compositor del Wayland del Plasma, ara pot aplicar automàticament l'escalat basat en la densitat dels píxels d'una pantalla, i fer-ho inclús individualment a cada pantalla. Això millorarà significativament l'experiència d'usuari en configuracions amb diversos monitors, com quan es connecta un monitor extern normal a un ordinador d'alta resolució. També, les aplicacions antigues que no permetin aquesta funcionalitat poden escalar-se a perquè romanguin llegibles.

La feina ha començat per permetre un entorn completament lliure de les X, començant per la capa de compatibilitat Xwayland només quan una aplicació la requereixi. Finalment, això comportarà millores de seguretat i rendiment, així com una reducció del consum dels recursos. A més, ara es pot usar el ConsoleKit2 en lloc del «logind» per establir la sessió del Wayland, ampliant el nombre de plataformes admeses.

Les millores addicionals inclouen:


Registre complet de canvis del Plasma 5.11

Patrocini del KDE

El KDE és una comunitat de programari lliure que existeix i creix només amb l'ajuda de molts voluntaris que donen el seu temps i esforç. El KDE sempre està cercant nous voluntaris i col·laboradors, sigui amb l'ajuda de codificació, esmenes o informes d'error, escrivint documentació, traduccions, promoció, diners, etc. Totes les col·laboracions s'aprecien amb agraïment i s'accepten amb il·lusió Si us plau, llegiu la pàgina de patrocini del KDE per a més informació o per a incloure-us un en el programa de membre patrocinador de la KDE e.V.

Quant al KDE

KDE és un equip tecnològic internacional que crea programari lliure i de codi font obert per a ordinadors d'escriptori i dispositius mòbils. Entre els productes del KDE hi ha un sistema d'escriptori modern per a plataformes Linux i UNIX, paquets de productivitat ofimàtica i de grups de treball, i centenars de títols de programari en diverses categories, incloent-hi aplicacions d'Internet i web, multimèdia, entreteniment, educatives, gràfiques i per a desenvolupament de programari. El programari del KDE es tradueix a més de 60 idiomes i es construeix tenint en compte la facilitat d'ús i els principis d'accessibilitat moderns. La totalitat de les aplicacions del KDE s'executen nativament en Linux, BSD, Solaris, Windows i macOS.


Avisos de marques comercials. KDE® i el logotip de l'entorn d'escriptori K® són marques registrades de la KDE e.V. Linux és una marca registrada de Linus Torvalds. UNIX és una marca registrada de The Open Group en els Estats Units i altres països. Totes les altres marques registrades i drets d'autor esmentades en aquest anunci són propietat dels seus propietaris respectius.


Contactes de premsa

Per a més informació, envieu-nos un correu:
press@kde.org