KDE • Community • Announcements
Donera (Varför?)
paypal

KDE levererar första betaversion av nästa generation Plasma arbetsrymd

Också tillgänglig på:

English | Català | Español | Eesti | Galician | Nederlands | Polski | Português | Português brasileiro | Svenska | Українська

Plasma Nästa

14:e maj, 2014. KDE ger idag ut den första betaversionen av nästa generation Plasma arbetsrymd. Plasma- gruppen ber den bredare fria programvarugemenskapen att prova denna utgåva och ge kommentarer. Plasma Nästa är uppbyggt med användning av QML och kör med hjälp av fullständigt hårdvaruaccelererade grafikrutiner som använder Qt 5, QtQuick 2 och en OpenGL(-ES) scengrafik. Plasma Nästa ger en upplevelse av det centrala skrivbordet som är enkel och bekant för nuvarande användare av KDE:s arbetsrymder eller alternativa lösningar vare sig de har fri programvara eller inte. Det finns mer detaljerad information om kommande utgåvor av Plasma Nästa i utgivningsmeddelandet för alfaversionen. Utgivning av Plasma Nästa är planerad till början av juli.

Större ändringar

Kicker menyn i Plasma Nästa

Sedan alfautgåvan har en stor mängd ändringar utförts. Många är förstås små men ändå viktiga stabilitets, prestanda och felrättningar, men större ändringar har också gjorts. Exempelvis har en ny grafisk komponent för programmenyn, vilket är en ny implementering av vad som ursprungligen debuterade som 'Homerun Kicker' i paketet homerun. Se den här färska bloggen om Homerun. Homerun har visat sig vara mycket populär, och vissa distributioner har tagit upp den som standardval.

För första gången levererar KDE sitt eget teckensnitt. Teckensnittet Oxygen är konstruerat för att vara optimerad för återgivningssystemet FreeType och fungerar bra med grafiska användargränssnitt, skrivbord och andra enheter.


Klar för utprovning, inte produktion

Klocka och kalender i Plasma Nästa

Arbetsytan demonstrerad i den här förutgåvan är Plasma skrivbord. Den representerar en evolution av kända paradigmer från skrivbords- och bärbara datorer. Plasma Nästa behåller befintliga arbetsflöden oförändrade, medan inkrementella visuella och interaktiva förbättringar tillhandahålls. Många av dessa kan observeras i den här teknologiförhandsvisningen, medan andra fortfarande är under arbete. Arbetsytor optimerade för andra enheter kommer att göras tillgängliga i framtida utgåvor.

Som betautgåva är den här förutgåvan inte lämplig för produktionsanvändning. Den är avsedd som en bas för utprovning och insamling av kommentarer, så att den första stabila utgåvan av Plasma nästa i juli blir en mjuk övergång för alla inblandade och för att skapa en stabil grund för framtida versioner. Plasma Nästa är avsedd för slutanvändare, men kommer inte att tillhandahålla likvärdiga funktioner som den sista 4.x-utgåvan, vilket kommer i efterföljande utgåvor. Gruppen koncentrerar sig först på centrala skrivbordsfunktioner istället för att försöka flytta över varenda funktion till de nya arbetsrymderna. Den uppsättning funktioner som föreligger i Plasma Nästa är tillräcklig för de flesta användare, även om någon kan sakna en knapp här eller där. Detta beror inte på att Plasma-gruppen vill ta bort funktioner, utan helt enkelt på att allt inte har gjorts ännu. Naturligtvis uppmuntras alla att hjälpa till med att återföra Plasma till dess ursprungliga uppsättning funktioner, och vidare till nya.

Kända problem

Stabilitet har ännu inte nått nivån där utvecklarna vill att Plasma Nästa ska vara. Med en omfattande ny underliggande verktygslåda uppstår nya spännande krascher och problem som det tar tid att lösa upp.

Prestanda hos Plasma Nästa är kraftigt beroende på specifika hårdvaru- och programvaruinställningar och användningsmönster. Även om det finns en stor potential, tar det tid att krama ut den, och den underliggande programvaran är inte heller helt klar för detta. I vissa scenarier ger Plasma Nästa den smidiga och jämna prestanda som är möjlig, medan vid andra tillfällen hämmas den av diverse tillkortakommanden. Dessa kan och ska adresseras, dock beror mycket på komponenter som Qt, Mesa och hårdvarudrivrutiner på lägre nivå. Återigen kommer detta att ta tid, och förbättringar som görs nu i Qt kommer helt enkelt inte att ges ut i tid för den första utgåvan av Plasma Nästa.

Finputsning är en viktig fördel med QML2, eftersom det tillåter sömlös användning av OpenGL, mycket noggrannare positionering och många andra möjligheter. På samma gång leder användning av de splitter nya Qt Quick- kontrollerna, efterföljare till de mer än 15 år gamla grafiska Qt-komponenterna, till några ojämna kanter som ännu inte har jämnats ut.

Konstruktion är inte slutförd ännu. Mycket av arbetet på temahantering har inte kommit med än, och konstruktionens tillstånd i den här betautgåvan är inte representativ för den första utgåvan av Plasma Nästa. Nedan finns en glimt av den nya konstruktionen som den visuella konstruktionsgruppen arbetar med, och som kommer att ges ut så fort den är klar.

Nuvarande utkast av den nya konstruktionen

För utvecklare

Plasma Nästa är byggd ovanpå Qt 5. Med denna övergång använder alla QML-baserade användargränssnitt, vilket Plasma enbart byggs med, ett nytt scengrafik- och skriptgränssnitt, vilket ger enorma prestandaförbättringar samt arkitektoniska fördelar, såsom att kunna använda återgivning med tillgänglig grafikhårdvara.

Plasma Nästa är den första komplexa kodbasen som övergår till KDE:s ramverk 5, vilket är en modulär vidareutveckling av KDE:s utvecklingsplattform till lättviktigare bibliotek, mindre beroende av varandra.

För användare

Användare som provar den här förutgåvan av Plasma hälsas av ett förfinat visuellt utseende. Det nya Plasma-temat Breeze gör sin debut i den här förutgåvan, med ett planare, renare utseende. Mindre visuellt virrvarr och förbättrad kontrast gör att Plasma Nästa är en märkbar förbättring över de nuvarande stabila Plasma arbetsrymderna. En del finputsning har gjorts av Plasmas standardfunktioner, såsom systembrickans område, underrättelser, inställningarna av sammansättning och fönsterhanteraren, med mera. Även om den känns bekant, kommer användare att lägga märke till den modernare arbetsytan.

Installera och ge kommentarer

Det enklaste sätt att prova den är Neon5 ISO, en direktavbildning av operativsystemet med de senast byggda filerna direkt från källkoden.

Några distributioner har skapat eller håller på att skapa paket. För en översikt av Beta 1-paket, se vår Wiki-sida för instabila paket.

Nerladdning av källkoden. Det går att installera Plasma Nästa direkt från källkod. KDE:s gemenskapswiki har instruktioner. Observera att det inte går att installera Plasma Nästa ihop med Plasma 1. Man måste avinstallera äldre versioner eller installera med ett särskilt prefix.

Det går att ge kommentarer antingen via #Plasma IRC channel, Plasma-devel e-postlista eller rapportera problem via bugzilla. Plasma Nästa diskuteras på KDE:s forum. Dina kommentarer uppskattas mycket. Om du tycker om vad gruppen gör, låt dem gärna få veta det!

Stöd KDE

KDE är en gemenskap av fri programvara som bara finns och växer på grund av hjälp från många frivilliga som skänker sin tid och kraft. KDE söker alltid efter nya frivilliga och bidragsgivare, vare sig det gäller hjälp med att koda, rapportera eller rätta fel, skriva dokumentation, översätta, marknadsföra, bidra finansiellt, etc. Alla bidragsgivare uppskattas tacksamt och accepteras ytterst gärna. Läs igenom sidan Stöd KDE för ytterligare information, eller bli stödmedlem i KDE e.V. via vårt nya initiativ, Join the Game.

Om KDE

KDE är en internationell teknikgrupp som skapar fri programvara med öppen källkod för skrivbordsdatorer och bärbara apparater. Bland KDE:s produkter finns ett modernt skrivbordssystem för Linux- och UNIX-plattformar, omfattande programsviter för kontorsproduktivitet och grupprogram, och hundratals programvaror i många kategorier inklusive Internet- och webbprogram, multimedia, underhållning, utbildning, grafik och programvaruutveckling. KDE:s programvara översätts till mer än 60 språk och byggs med användarvänlighet och moderna handikappstödprinciper i åtanke. KDE:s funktionsrika program kör direkt på Linux, BSD, Solaris, Windows och macOS.


Varumärkesdeklarationer KDE® och logotypen för K-skrivbordsmiljön® är registrerade varumärken av KDE e.V. Linux är ett registrerat varumärke av Linus Torvalds. UNIX är ett registrerat varumärke av The Open Group i Förenta staterna och andra länder. Alla övriga varumärken och upphovsrätter nämnda i det här tillkännagivandet hör till sina respektive ägare.


Presskontakter

Skicka e-post till oss för mer information:
press@kde.org

Globala navigeringslänkar