KDE • Community • Announcements
DONEREN (Waarom?)
paypal

KDE stelt de eerste beta van de volgende generatie van Plasma Workspace beschikbaar

Ook beschikbaar in:

English | Català | Español | Eesti | Galician | Nederlands | Polski | Português | Português brasileiro | Svenska | Українська

Plasma Next

14 mei 2014. KDE geeft vandaag de eerste beta versie van de volgende generatie Plasma workspace vrijgegeven. Het Plasma-team wil de bredere gemeenschap voor Vrije Software vragen om deze uitgave te testen en terugkoppeling te geven. Plasma Next is gebouwd met QML en draait bovenop een volledige hardware-accelerated grafische stack die Qt 5, QtQuick 2 en een OpenGL(-ES) scenegraph gebruikt. Plasma Next biedt een kernachtige bureaubladervaring die gemakkelijk en vertrouwd zal zijn voor huidige gebruikers van KDE workspaces of alternatieve Vrije Software of commerciële aanbiedingen. U kunt meer details over de volgende uitgave van Plasma Next vinden op alfa aankondiging van vrijgave. Plasma Next is gepland om te worden vrijgegeven in het begin van juli.

Belangrijkste wijzigingen

Kicker-menu in Plasma Next

Sinds de alfa zijn er een brede reeks van wijzigingen aangebracht. Veel hiervan zijn natuurlijk klein maar belangrijk voor stabiliteit, prestaties en reparaties van bugs, maar er zijn ook grotere wijzigingen. De introductie van, bijvoorbeeld, een nieuwe toepassing Menu-widget, die een herimplementatie is van wat oorspronkelijk debuteerde als 'Homerun Kicker' in het pakket homerun. Zie deze recente blog over Homerun. Homerun bewees erg populair te zijn, met enige distributies die het oppakten als hun standaard.

Voor de eerste keer biedt KDE zijn eigen lettertype. Oxygen Font is ontworpen voor het weergavesysteem van FreeType lettertypen en werkt goed in alle grafische gebruikersinterfaces, bureaubladen en apparaten.


Klaar voor testen, geen productie

Klok en agenda in Plasma Next

De workspace die in deze vooruitgave wordt gedemonstreerd is Plasma Desktop. Het representeert een evolutie van bekende paradigma's voor bureaublad and laptop. Plasma Next houdt bestaande workflows intact, daarbij geleidelijke visuele en interactieve verbeteringen biedend. Veel hiervan kunnen bekeken worden in deze technologische vooruitgave, aan andere wordt nog steeds gewerkt. Voor andere apparaten geoptimaliseerde workspaces zullen beschikbaar komen in volgende uitgaven.

Als beta-vrijgave is deze vooruitgave niet geschikt voor productie. Het is bedoeld als basis voor testen en verzamelen van terugkoppeling, zodat de initiële stabiele uitgave van Plasma Next in juli een geëffend pad voor iedereen die meedoet en een stabiele fundering neerlegt voor toekomstige versies. Plasma Next is bedoeld voor eindgebruikers, maar zal niet geheel vergelijkbare functies hebben met de laatste 4.x uitgave, die zal komen in de opvolgende uitgaven. Het team concentreert zich eerst op de kernfuncties van het bureaublad, in plaats van te proberen om elke individuele functie in de nieuwe workspaces over te planten. De set functies aanwezig in Plasma Next zal voldoende zijn voor de meeste gebruikers, hoewel sommigen hier en daar een knop zullen missen. Dit is niet omdat het Plasma-team functies wil verwijderen, maar eenvoudig omdat niet alles al is gedaan. Natuurlijk wordt iedereen aangemoedigd om te helpen Plasma terug te brengen naar zijn originele set functies en verder.

Bekende problemen

Stabiliteit is nog niet op het niveau waar de ontwikkelaars Plasma Next op willen krijgen. Met een substantieel nieuwe stapel onderstaande hulpmiddelen komen opwindende nieuwe crashes en problemen die tijd nodig hebben om opgelost te worden.

Prestaties van Plasma Next hangt zwaar af van specifieke hardware en software configuraties en gebruikspatronen. Terwijl het een groot potentieel heeft, neemt het tijd om dit er uit te wringen en de onderliggende stack is er ook niet geheel klaar voor. In sommige scenario's zal Plasma Next de geoliede gladde prestaties tonen waar het toe in staat is - terwijl op andere momenten, het zal lijden door verschillende tekortkomingen. Deze kunnen en zullen worden aangepakt, veel hangt af van componenten zoals Qt, Mesa en drivers voor hardware lager in de stapel. Opnieuw, dit kost tijd, omdat reparaties nu in Qt gemaakt eenvoudig niet zullen worden vrijgegeven op het moment dat de eerste Plasma Next versie beschikbaar komt.

Oppoetsen is een hoofdvoordeel van QML2, omdat het naadloos gebruik van openGL toestaat, veel preciesere positionering en vele andere mogelijkheden. Tegelijkertijd brengt de onvolwassenheid van Qt Quick Controls, de brand nieuwe opvolger van de 15+ jaar oude technologie Qt Widgets, enige ruwe randjes die nog glad gestreken moeten worden.

Ontwikkeling is nog niet gestopt. Veel van het werk voor thema's maken heeft het nog niet gemaakt en de status van ontwikkeling in deze beta is niet representatief voor de eerste vrijgave van Plasma Next. Hieronder is een glimp in het nieuwe ontwerp waaraan de groep Visual Design werkt en dat zal worden vrijgegeven wanneer het klaar is.

Huidig concept van het nieuwe ontwerp

Voor ontwikkelaars

Plasma Next is gebouwd bovenop Qt 5. Met deze overgang zullen alle op QML gebaseerde UI's — waarop Plasma exclusief is gebouwd -gebruik gaan maken van een nieuwe engine voor scenegraph en scripting, wat resulteert in enorme winst in prestaties evenals architecturale voordelen, zoals het in staat zijn om te renderen met beschikbare grafische hardware.

Plasma Next is de eerste complexe codebasis voor de transitie naar KDE Frameworks 5, wat een modulaire evolutie van het KDE ontwikkelplatform is naar kleinere, minder van elkaar afhankelijke bibliotheken.

Voor gebruikers

Gebruikers die deze Plasma vooruitgave testen worden begroet met een meer verfijnt visueel gezicht. Het nieuwe thema Breeze Plasma debuteert in deze vooruitgave met een platter, schoner uiterlijk. Minder visuele rommel en verbeterd contrast maakt Plasma Next een merkbare verbetering vergeleken met de huidige stabiele Plasma workspaces. Er is heel wat opgepoetst aan de standaard functionaliteit van Plasma, zoals het gebeid van het systeemvak, de meldingen, de instellingen voor de compositor en de vensterbeheerder en nog veel meer. Terwijl het vertrouwd voelt zullen gebruikers een meer moderne workspace ervaren.

Installeren en terugkoppeling leveren

De gemakkelijkste manier om het uit te proberen is met de Neon5-iso, een live OS-image bijgewerkt met de laatste samenstelling direct vanuit de broncode.

Sommige distributies hebben gemaakt of zijn bezig met het proces van het maken van pakketten; voor een overzicht van Beta 1 pakketten zie onze wikipagina voor onstabiele pakketten

Downloaden van broncode. U kunt Plasma Next direct installeren vanuit de broncode. De wiki van de gemeenschap van KDE heeft instructies. Merk op dat Plasma Next niet naast Plasma 1 geïnstalleerd kan worden, u moet een oudere versie verwijderen of het installeren met een aparte prefix.

U kunt terugkoppeling bieden ofwel via het #Plasma IRC channel, de e-maillijst Plasma-devel of problemen rapporteren via bugzilla. Plasma Next wordt ook besproken op de KDE Forums. Uw terugkoppeling wordt zeer gewaardeerd. Als u leuk vindt wat het team doet, laat het hen dan weten!

Ondersteunen KDE

KDE is een gemeenschap voor vrije Software die alleen bestaat en groeit omdat er hulp is van vele vrijwilligers die hun tijd en inspanning leveren. KDE is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers en bijdragen, voor hulp bij coderen, bugs repareren of rapporteren, schrijven van documentatie, vertalen, promotie, geld, etc. Alle bijdragen worden dankbaar en graag geaccepteerd. Lees aub de pagina KDE ondersteunen voor verdere informatie of wordt een ondersteunend lid van KDE e.V. via ons initiatief Join the Game.

Over KDE

KDE is een internationaal technologieteam dat vrije en open-source software voor bureaublad en draagbare computing maakt. Onder de producten van KDE zijn een modern bureaubladsysteem voor Linux en UNIX platforms, Veel omvattende suites voor kantoorproductiviteit en groupware en honderden software titels in vele categorieën inclusief internet en webtoepassingen, multimedia, vermaak, educatief, grafisch en software ontwikkeling. KDE software is vertaald in meer dan 60 talen en is gemaakt met gebruiksgemak en moderne toegankelijkheidsprincipes in gedachte. Toepassingen van KDE met volledige functionaliteit draaien gewoon op Linux, BSD, Solaris, Windows en macOS.


Notities over handelsmerken. KDE® en de K Desktop Environment® logo's zijn geregistreerde handelsmerken van KDE e.V. Linux is een geregistreerd handelsmerk van Linus Torvalds. UNIX is een geregistreerd handelsmerk van The Open Group in de Verenigde Staten en andere landen. Alle andere handelsmerken en copyrights waarnaar in deze aankondiging wordt verwezen zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaars.


Perscontacten

Voor meer informatie stuur ons een e-mail:
press@kde.org

Globale navigatiekoppelingen