KDE • Community • Announcements
Donatius (Per què?)
paypal

El KDE distribueix la primera beta de l'espai de treball Plasma Next Generation

També disponible en:

English | Català | Español | Eesti | Galician | Nederlands | Polski | Português | Português brasileiro | Svenska | Українська

Plasma Next

14 de maig de 2014. Avui, KDE publica la primera versió beta de la nova generació de l'espai de treball Plasma. L'equip del Plasma sol·licita a la gran comunitat de programari lliure que provi aquest llançament i en faci comentaris. El Plasma Next s'ha construït usant QML i s'executa per sobre d'una pila gràfica completament accelerada per maquinari utilitzant Qt 5, QtQuick 2 i un escenògraf OpenGL(-ES). El Plasma Next proporciona una experiència de nucli d'escriptori que serà fàcil i familiar pels usuaris actuals dels espais de treball del KDE o les ofertes alternatives de programari lliure o propietari. Podeu trobar més detalls quant a la propera publicació del Plasma Next en l'anunci de la publicació alfa. El Plasma Next està planificat per publicar-se a principis de juliol.

Canvis principals

Menú del Kicker en el Plasma Next

Des de l'alfa, s'han portat a terme una gran varietat de canvis. Molts són petites estabilitzacions importants i esmenes de rendiment i d'errors, però també hi ha grans canvis. Per exemple, la introducció d'un estri nou del menú d'aplicació, que és una reimplementació del qual va debutar originalment com a «Homerun Kicker» en el paquet «homerun». Vegeu aquest blog recent quant al Homerun. El Homerun ha demostrat ser molt popular, i algunes distribucions l'han triat com a predeterminat.

Per primera vegada, el KDE distribueix el seu tipus de lletra propi. El tipus de lletra Oxygen està dissenyat per optimitzar el sistema de representació de tipus de lletra FreeType i funciona bé en totes les interfícies gràfiques d'usuari, escriptoris i dispositius.


Preparat per les proves, no per producció

Rellotge i calendari en el Plasma Next

L'espai de treball descrit en aquest llançament previ és l'escriptori Plasma. Representa una evolució dels paradigmes d'escriptori i portàtil. El Plasma Next manté intactes els fluxos de treball existents, mentre proporciona millores visuals i interactives incrementals. Moltes d'aquestes es poden observar en aquesta vista prèvia tecnològica, altres encara estan en desenvolupament. Els espais de treball optimitzats per a altres dispositius estaran disponibles en futurs llançaments.

Com que és un llançament Beta, aquesta publicació prèvia no és adequada per ús a producció. Està destinada com a base per proves i recollida de comentaris, de manera que la versió estable inicial del Plasma Next el juliol sigui un passeig suau per tothom i posi els fonaments estables per a les versions futures. El Plasma Next està dirigit als usuaris finals, però no proporcionarà paritat de funcionalitats amb el darrer llançament 4.x, que vindrà en els llançaments següents. L'equip està concentrat primer en les funcionalitats del nucli de l'escriptori, en lloc d'intentar trasplantar cada funcionalitat individual als espais de treball nous. El conjunt de funcionalitats presentades en el Plasma Next serà suficient per a la majoria d'usuaris, encara que alguns podrien perdre un botó aquí i allí. Això no és perquè l'equip del Plasma vulgui eliminar funcionalitats, sinó que senzillament no s'ha fet tota la feina, Per descomptat, s'anima a tothom a ajudar a adaptar el Plasma al seu conjunt original de funcionalitats i més enllà.

Problemes coneguts

L'estabilitat encara no és al nivell que voldrien els desenvolupadors del Plasma Next. Per sota hi ha un joc d'eines substancialment nou que aporta noves fallades i problemes que requereixen temps en solucionar-se.

El rendiment del Plasma Next és força dependent del maquinari específic i les configuracions del programari i els patrons d'ús. Encara que té un gran potencial, cal temps per ajustar-ho i la pila subjacent tampoc està completament preparada. En diversos escenaris el Plasma Next mostrarà el rendiment suau del qual és capaç, mentre en altres, es veurà obstaculitzat per diverses mancances. Aquestes s'esmenaran, tanmateix, moltes són dependents de components com les Qt, les Mesa i els controladors de maquinari en nivells inferiors de la pila. Una altra vegada, això necessita temps, ja que les esmenes efectuades ara en les Qt encara no s'hauran publicat quan estigui disponible la primera versió del Plasma Next.

El poliment és un gran avantatge del QML2, ja que permet un ús transparent de l'openGL, un posicionament molt més precís i moltes altres capacitats. Al mateix temps, la immaduresa dels Qt Quick Controls, el nou successor de la tecnologia Qt Widgets (té més de 15 anys), té algunes arestes que encara cal llimar.

El disseny encara no està finalitzat. Molta de la feina en els temes encara no s'ha fet i l'estat del disseny en aquesta beta no és representativa de la primera publicació del Plasma Next. A sota hi ha una mostra del nou disseny en el qual està treballant el grup de disseny visual i que es publicarà quan estigui llest.

Esborrany actual del disseny nou

Pels desenvolupadors

El Plasma Next es construeix sobre les Qt 5. Amb aquesta transició, totes les IU basades en el QML (amb el que s'ha construït exclusivament el Plasma) faran ús d'un escenògraf nou i un motor per crear scripts, que dóna com a resultat un gran guany de rendiment i també beneficis d'arquitectura, com la possibilitat de renderitzar fent ús del maquinari gràfic disponible.

El Plasma Next és la primera transició de codi base complexa als KDE Frameworks 5, que són una evolució modular de la plataforma de desenvolupament del KDE a biblioteques més simples i menys interdependents.

Pels usuaris

Els usuaris que provin aquest llançament previ del Plasma són rebuts amb una aparença visual més refinada. El tema nou Brisa del Plasma debuta en aquest llançament previ amb un aspecte més pla i net. Amb menys desordre visual i un contrast millorat, el Plasma Next millora notablement l'estat actual dels espais de treball Plasma. Hi ha hagut un poliment a moltes de les funcionalitats per defecte del Plasma, com l'àrea de la safata del sistema, les notificacions, l'arranjament del compositor i el gestor de finestres, i moltes més. Amb un comportament familiar, els usuaris notaran un espai de treball més modern.

Instal·lació i comentaris

La manera més senzilla de provar-ho és l'ISO Neon5, una imatge autònoma del SO actualitzada amb les darreres compilacions directes del codi font.

Diverses distribucions han creat, o estan creant paquets; per un resum dels paquets Beta 1, vegeu la pàgina wiki de paquets inestables

Baixada del codi font. Podeu instal·lar el Plasma Next directament des del codi font. El wiki de la comunitat KDE té les instruccions. Tingueu en compte que el Plasma Next no s'instal·la amb el Plasma 1, cal desinstal·lar les versions antigues o instal·lar-ho amb un prefix separat.

Podeu proporcionar comentaris via el canal #Plasma d'IRC, la llista de correu Plasma-devel o informar dels problemes via el bugzilla. El Plasma Next també es debat en els fòrums del KDE. Els vostres comentaris són molt apreciats. Si us agrada el que està fent l'equip, doneu-ho a conèixer!

Patrocini del KDE

El KDE és una comunitat de programari lliure que existeix i creix només amb l'ajuda de molts voluntaris que donen el seu temps i esforç. El KDE sempre està cercant nous voluntaris i col·laboradors, sigui amb l'ajuda de codificació, esmenes o informes d'error, escrivint documentació, traduccions, promoció, diners, etc. Totes les col·laboracions s'aprecien amb agraïment i s'accepten amb il·lusió. Si us plau, llegiu la pàgina de patrocini del KDE per a més informació o esdevingueu un membre patrocinador de la KDE e.V. mitjançant la nostra nova iniciativa Join the Game.

Quant al KDE

KDE és un equip tecnològic internacional que crea programari lliure i de codi font obert per a ordinadors d'escriptori i dispositius mòbils. Entre els productes del KDE hi ha un sistema d'escriptori modern per a plataformes Linux i UNIX, paquets de productivitat ofimàtica i de grups de treball, i centenars de títols de programari en diverses categories, incloent-hi aplicacions d'Internet i web, multimèdia, entreteniment, educatives, gràfiques i per a desenvolupament de programari. El programari del KDE es tradueix a més de 60 idiomes i es construeix tenint en compte la facilitat d'ús i els principis d'accessibilitat moderns. La totalitat de les aplicacions del KDE s'executen nativament en Linux, BSD, Solaris, Windows i macOS.


Avisos de marques comercials. KDE® i el logotip de l'entorn d'escriptori K® són marques registrades de la KDE e.V. Linux és una marca registrada de Linus Torvalds. UNIX és una marca registrada de The Open Group en els Estats Units i altres països. Totes les altres marques registrades i drets d'autor esmentades en aquest anunci són propietat dels seus propietaris respectius.


Contactes de premsa

Per a més informació, envieu-nos un correu:
press@kde.org

Enllaços de navegació global