Aankondigingen van uitgaveApplications 19.08

Ook beschikbaar in:

English | Català | Español | Eesti | Italiano | Nederlands | Português | Русский | Українська

15 augustus 2019.
De KDE-gemeenschap is blij de uitgave van KDE Applications 19.08 aan te kondigen.

Deze uitgave is onderdeel van het commitment van KDE om voortdurend verbeterde versies van de programma's die we beschikbaar stellen aan onze gebruikers te verbeteren. Nieuwe versies van Applications brengen meer mogelijkheden en beter ontworpen software die de bruikbaarheid en stabiliteit van toepassingen zoals Dolphin, Konsole, Kate, Okular en al uw andere favoriete KDE hulpmiddelen verhogen. Ons doel is om te verzekeren dat u productief blijft en om KDE software gemakkelijker en plezieriger door u te laten gebruiken.

We hopen dat u plezier beleeft aan alle nieuwe verbeteringen die u zal vinden in 19.08!

Wat is er nieuw in KDE Applicaties 19.08

Dolphin

Dolphin is de verkenner van bestanden en mappen van KDE die u nu van overal kunt starten met de nieuwe globale sneltoets Meta + E. Er is ook een nieuwe functie die rommel op uw bureaublad minimaliseert. Wanneer Dolphin al actief is, als u mappen opent met andere toepassingen, zullen deze mappen openen in een nieuw tabblad in het bestaande venster in plaats van in een nieuw Dolphin-venster. Merk op dat dit gedrag nu standaard aan staat, maar het kan uitgeschakeld worden.

Het informatiepaneel (standaard gelokaliseerd rechts van het hoofdpaneel van Dolphin) is op verschillende manieren verbeterd. U kunt, bijvoorbeeld, kiezen om mediabestanden automatisch af te spelen wanneer u ze accentueert in het hoofdpaneel en u kunt nu de in het paneel getoonden tekst selecteren en kopiëren. Als u, wat het informatiepaneel toont, wilt wijzigen, kunt u dat daar ook in het paneel doen, omdat Dolphin geen apart venster zal openen wanneer u er voor kiest het paneel te configureren.

We hebben ook vele probleempjes en kleine bugs opgelost, zodat uw ervaring met Dolphin gebruiken in het algemeen gladder is.

Nieuwe bladwijzerfunctie van Dolphin
Nieuwe bladwijzerfunctie van Dolphin

Gwenview

Gwenview is is de afbeeldingsviewer van KDE en in deze uitgave hebben de ontwikkelaars zijn functie voor miniaturen bekijken over het algemeen verbeterd. Gwenview kan nu een "Modus laag hulpbrongebruik" gebruiken die lage-resolutie miniaturen laadt (indien beschikbaar). Deze nieuwe modus is veel sneller en meer hulpbron-efficient bij laden van miniaturen voor JPEG afbeeldingen en RAW bestanden. In gevallen wanneer Gwenview geen miniaturen voor een afbeelding kan genereren, toont deze nu een plaatshouderafbeelding in plaats van de miniatuur van de vorige afbeelding te hergebruiken. De problemen die Gwenview had met het tonen van miniaturen uit cameras van Sony en Canon zijn ook opgelost.

Naast wijzigingen in de afdeling miniaturen heeft Gwenview ook een nieuw menu “Delen” geïmplementeerd die het verzenden van afbeeldingen naar verschillende plaatsen biedt en op de juiste manier bestanden laadt en toont in locaties op afstand benaderd met KIO. De nieuwe versie van Gwenview toont ook ruim meer EXIF-metagegevens voor RAW afbeeldingen.

Nieuw menu “Delen” van Gwenview
Nieuw menu “Delen” van Gwenview

Okular

Ontwikkelaars hebben vele verbeteringen geïntroduceerd aan annotaties in Okular, de documentviewer van KDE. Naast de verbeterde UI voor de dialogen voor configuratie van annotatie, zijn aan annotaties aan regels nu verschillende visuele versieringen toegevoegd aan de einden, wat biedt dat ze omgevormd kunnen worden, bijvoorbeeld, in pijlen. Het andere wat u kunt doen met annotaties is ze in een keer uit- en inklappen.

Ondersteuning van EPub-documenten in Okular heeft ook een duw in deze versie gekregen. Okular crasht niet meer bij een poging misvormde ePub-bestanden te laden en zijn prestaties met grote ePub-bestanden is aanzienlijk verbeterd. De lijst met wijzigingen in deze uitgave omvat verbeterde paginaranden en markeringshulpmiddelen in de modus presentatie in modus hoge DPI.

Hulpmiddel voor annotatieinstellingen van Okular met de nieuwe regeleindeoptie
Hulpmiddel voor annotatieinstellingen van Okular met de nieuwe regeleindeoptie

Kate

Met dank aan onze ontwikkelaars zijn drie vervelende bugs geplet in deze versie van de geavanceerde tekstbewerker van KDE. Kate brengt opnieuw zijn bestaande venster naar voren wanneer gevraagd wordt een nieuw document te openen vanuit een andere toepassing. De functie "Snel openen" sorteert items op meest recent gebruikt en selecteert vooraf het bovenste item. De derde wijziging is in de functie "Recente documenten", die nu werkt wanneer de huidige configuratie is ingesteld om geen individuele instellingen van vensters op te slaan.

Konsole

De meest te merken wijziging in Konsole, de toepassing terminalemulator van KDE, is de versnelling van de functie tegelen. U kunt nu het hoofdpaneel op elke manier die u wilt, zowel verticaal als horizontaal. De subpanelen kunnen daarna opnieuw opgesplitst worden zoals u dat wil. Deze versie voegt ook de mogelijkheid toe om panelen te verslepen en los te laten, zodat u gemakkelijk de indeling aan uw workflow kunt aanpassen.

Daarnaast is het venster Instellingen overhoop gehaald om het helderder en gemakkelijker in gebruik te maken.

Spectacle

Spectacle is de toepassing van KDE voor schermafdrukken en krijgt steeds meer interessante functies met elke nieuwe versie. Deze versie is geen uitzondering, omdat Spectacle nu komt met verschillende nieuwe functies die zijn functionaliteit voor vertragen reguleert. Bij het nemen van een schermafdruk met vertraging, zal Spectacle de resterende tijd tonen zijn venstertitel. Deze informatie is ook zichtbaar in zijn item in de takenbeheerder.

Verder oover de functie Vertraging, De knop van Spectacle op de takenbeheerder zal ook een voortgangsbalk tonen, u kunt dus volgen wanneer afdruk genomen zal worden. En, tenslotte, als u Spectacle maximaliseert tijdens het wachten, zult u zien dat de knop “Een nieuwe schermafdruk nemen” is omgrdraaid in een knop "Annuleren". Deze knop bevat ook een voortgangsbalk, waarmee u de kans hebt om het aftellen te stoppen.

Opslaan van schermafdrukken heeft ook een nieuwe functionaliteit. Wanneer u een schermafdruk hebt opgeslagen toont Spectacle een melding in de toepassing die u biedt om de schermafdruk te openen of de opslagmap.

Kontact

Kontact, de e-mail/agenda/contactpersonen en algemene groupwaresuite van programma's van KDE, brengt Unicode kleur emoji en ondersteuning van Markdown naar de e-mailopsteller. Niet alleen zal de nieuwe versie van KMail uw berichten mooier laten maken, maar, dankzij de integratie met grammatica-controleerders zoals LanguageTool en Grammalecte, zal het u helpen uw tekst te controleren en te corrigeren.

Emoji selectieprogramma
Emoji selectieprogramma
Integratie van grammaticacontrole van KMail
Integratie van grammaticacontrole van KMail

Bij plannen van afspraken worden e-mails met uitnodigingen in KMail niet langer verwijderd na ze te beantwoorden. Het is nu mogelijk een afspraak te verplaatsen van de ene agenda naar een andere in de bewerker van afspraken KOrganizer.

Als laatste maar niet de minste, kan KAddressBook nu SMS-berichten naar contactpersonen verzenden via KDE Connect, wat resulteert in een meer gemakkelijke integratie van uw bureaublad en mobiele apparaten.

Kdenlive

De nieuwe versie van Kdenlive, de software van KDE voor videobewerking, heeft een nieuwe set toetsenbord-muis-combinaties die zullen helpen om u productiever te maken. U kunt, bijvoorbeeld, de snelheid van een clip in de tijdlijn wijzigen door op CTRL te drukken en dan op de clip te slepen of het miniatuurvoorbeeld van videoclips activeren door Shift in te drukken en de muis over een clipminiatuur te bewegen in de projectbin. Ontwikkelaars hebben ook veel inspanning gestopt in bruikbaarheid door de driepuntsbewerking consistent te maken met andere videobewerkers, die u zeker zult waarderen als u omschakelt naar Kdenlive vanuit een andere bewerker.

Kdenlive
Kdenlive 19.08.0

Er zijn natuurlijk veel meer wijzigingen, die u kunt bekijken in de volledige log met wijzigingen. We hebben tientallen nieuwe mogelijkheden toegevoegd, bugs gerepareerd en over het geheel bruikbaarheid verbeterd, waarmee KDE toepassingen gebruiken nog gemakkelijker en meer plezier biedt. Kijk uit naar het bijwerken in uw distributie of "check out" de onderstaande downloads.

Ondersteunen KDE

KDE is een gemeenschap voor vrije Software die alleen bestaat en groeit omdat er hulp is van vele vrijwilligers die hun tijd en inspanning leveren. KDE is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers en bijdragen, voor hulp bij coderen, bugs repareren of rapporteren, schrijven van documentatie, vertalen, promotie, geld, etc. Alle bijdragen worden dankbaar en graag geaccepteerd. Lees aub de pagina KDE ondersteunen voor verdere informatie of wordt een ondersteunend lid van KDE e.V. via ons initiatief Join the Game.

Over KDE

KDE is een internationaal technologieteam dat vrije en open-source software voor bureaublad en draagbare computing maakt. Onder de producten van KDE zijn een modern bureaubladsysteem voor Linux en UNIX platforms, Veel omvattende suites voor kantoorproductiviteit en groupware en honderden software titels in vele categorieën inclusief internet en webtoepassingen, multimedia, vermaak, educatief, grafisch en software ontwikkeling. KDE software is vertaald in meer dan 60 talen en is gemaakt met gebruiksgemak en moderne toegankelijkheidsprincipes in gedachte. Toepassingen van KDE met volledige functionaliteit draaien gewoon op Linux, BSD, Solaris, Windows en Mac OS X.


Notities over handelsmerken. KDE® en de K Desktop Environment® logo's zijn geregistreerde handelsmerken van KDE e.V. Linux is een geregistreerd handelsmerk van Linus Torvalds. UNIX is een geregistreerd handelsmerk van The Open Group in de Verenigde Staten en andere landen. Alle andere handelsmerken en copyrights waarnaar in deze aankondiging wordt verwezen zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaars.


Perscontacten

Voor meer informatie stuur ons een e-mail:
press@kde.org