Anuncis de llançamentAplicacions 19.08

També disponible en:

English | Català | Español | Eesti | Italiano | Nederlands | Português | Русский | Українська

15 d'agost de 2019.
La comunitat KDE es complau en anunciar la publicació de les Aplicacions 19.08 del KDE.

Aquest llançament forma part del compromís del KDE de proporcionar contínuament versions millorades dels programes que lliurem als nostres usuaris. Les noves versions de les Aplicacions ofereixen més característiques i un programari millor dissenyat que augmentarà la usabilitat i l'estabilitat d'aplicacions com el Dolphin, Konsole, Kate, Okular i totes les vostres altres utilitats preferides del KDE. El nostre objectiu és garantir que seguiu sent productiu i fer que el programari KDE sigui més fàcil i més agradable d'emprar.

Esperem que gaudiu de totes les noves millores que trobareu a la versió 19.08!

Novetats a les Aplicacions 19.08 del KDE

Dolphin

El Dolphin és l'explorador de fitxers i carpetes del KDE que ara podreu llançar des de qualsevol lloc usant la nova drecera global Meta + E. També hi ha una nova característica que minimitzarà el desordre al vostre escriptori. Quan el Dolphin ja s'estigui executant, si obriu carpetes amb altres aplicacions, aquestes carpetes s'obriran en una pestanya nova a la finestra existent en lloc de a una finestra nova del Dolphin. Recordeu que aquest comportament ara està activat de manera predeterminada, però també el podreu desactivar.

El plafó d'informació (ubicat de manera predeterminada a la dreta del plafó principal del Dolphin) s'ha millorat de diverses maneres. Podreu, per exemple, triar reproduir automàticament els fitxers multimèdia quan els ressalteu al plafó principal, i ara podreu seleccionar i copiar el text que es mostra en el plafó. Si voleu canviar el que mostra el plafó informatiu, podreu fer-ho allà mateix, ja que el Dolphin no obrirà una finestra separada quan escolliu configurar el plafó.

També hem resolt molts dels defectes i petits errors, per assegurar que la vostra experiència en general emprant el Dolphin sigui molt més fluïda.

La nova característica Adreces d'interès del Dolphin
La nova característica Adreces d'interès del Dolphin

Gwenview

El Gwenview és el visor d'imatges del KDE, i en aquest llançament els desenvolupadors han millorat la seva característica de visualització de miniatures en tots els àmbits. Ara podreu usar un «Mode d'ús baix de recursos» que carregarà les miniatures en baixa resolució (quan estigui disponible). Aquesta nova manera és molt més ràpida i més eficient en l'ús de recursos en carregar les miniatures per a les imatges JPEG i fitxers RAW. En els casos en què el Gwenview no pugui generar una miniatura per a una imatge, ara mostrarà una imatge de marcador de posició en lloc de reutilitzar la miniatura de la imatge anterior. També s'han resolt els problemes que va tenir el Gwenview amb la visualització de miniatures de les càmeres Sony i Canon.

A més dels canvis en el departament de miniatures, el Gwenview també ha implementat un nou menú «Comparteix», el qual permetrà enviar imatges a diversos llocs, carregar i mostrar correctament els fitxers a ubicacions remotes a les quals s'accedeix mitjançant KIO. La nova versió del Gwenview també mostra moltes més metadades EXIF per a les imatges RAW.

El nou menú «Comparteix» al Gwenview
El nou menú «Comparteix» al Gwenview

Okular

Els desenvolupadors han introduït moltes millores a les anotacions de l'Okular, el visor de documents del KDE. A més de la interfície d'usuari millorada per als diàlegs de configuració de les anotacions, l'anotació de línia ara pot afegir diversos adorns visuals als extrems, el qual, per exemple, les permetrà convertir-se en fletxes. L'altra cosa que podreu fer amb les anotacions és expandir-les i contraure-les totes alhora.

El suport de l'Okular per als documents EPub també ha rebut un impuls en aquesta versió. L'Okular ja no es bloqueja en intentar carregar fitxers ePub amb un format incorrecte, i el seu rendiment amb els fitxers ePub grans ha millorat significativament. La llista de canvis en aquesta versió inclou vores de pàgina millorades i l'eina Marcador del mode Presentació en el mode PPP alt.

Els ajustaments per a l'eina d'anotacions de l'Okular amb la nova opció Final de línia
Els ajustaments per a l'eina d'anotacions de l'Okular amb la nova opció Final de línia

Kate

Gràcies als nostres desenvolupadors, s'han eliminat tres molestos errors en aquesta versió de l'editor de text avançat del KDE. El Kate, una vegada més, porta la finestra existent al davant quan se li demana que obri un document nou des d'una altra aplicació. La característica «Obertura ràpida» classificarà els elements segons l'ús més recent i preseleccionarà l'element superior. El tercer canvi es troba a la característica «Documents recents», la qual ara funciona quan la configuració actual està establerta a no desar els ajustaments de cada finestra individual.

Konsole

El canvi més notable al Konsole, l'aplicació d'emulador de terminal del KDE, és l'impuls a la característica de mosaic. Ara podreu dividir el plafó principal com vulgueu, tant en vertical com en horitzontal. Els subplafons es podran dividir de nou com vulgueu. Aquesta versió també afegeix la capacitat d'arrossegar i deixar anar els plafons, de manera que podreu reorganitzar amb facilitat la disposició per adaptar-la al vostre flux de treball.

A més d'això, la finestra Configuració ha rebut una revisió perquè sigui més clara i fàcil d'emprar.

Spectacle

L'Spectacle és l'aplicació de captura de pantalla del KDE i està obtenint característiques cada vegada més interessants amb cada nova versió. Aquesta versió no serà una excepció, ja que l'Spectacle ve amb diverses característiques noves que regulen la seva funcionalitat de retard. En prendre una captura de pantalla amb retard, l'Spectacle mostrarà el temps restant en el títol de la seva finestra. Aquesta informació també serà visible en el seu element Gestor de tasques.

Encara a la característica de Retard, el botó del Gestor de tasques de l'Spectacle també mostrarà una barra de progrés, de manera que pugueu realitzar un seguiment de quan es prendrà una captura. I, finalment, si minimitzeu l'Spectacle mentre espereu, veureu que el botó «Pren una captura de pantalla nova» es convertirà en un botó «Cancel·lar». Aquest botó també conté una barra de progrés, la qual us oferirà l'oportunitat d'aturar el compte enrere.

Desar captures de pantalla també té una nova funcionalitat. Quan hàgiu desat una captura de pantalla, l'Spectacle mostrarà un missatge a l'aplicació que us permetrà obrir la captura de pantalla o la carpeta que la conté.

Kontact

El Kontact, la suit de programes de correu electrònic/calendari/contactes del KDE i el treball en grup en general dels programe, ofereix «emoji» en color amb Unicode i admet Markdown a l'editor de correu electrònic. La nova versió del KMail no només us permetrà fer que els vostres missatges es vegin bé, sinó que, gràcies a la integració amb els correctors gramaticals com LanguageTool i Grammalecte, us ajudarà a revisar i corregir el vostre text.

Selector dels emoji
Selector dels emoji
La integració del comprovador gramatical al KMail
La integració del comprovador gramatical al KMail

En planificar esdeveniments, els correus electrònics d'invitació en el KMail ja no s'eliminaran després de respondre'ls. Ara serà possible moure un esdeveniment des d'un calendari a un altre a l'editor d'esdeveniments al KOrganizer.

Finalment, però no menys important, el KAddressBook ara podrà enviar missatges SMS als contactes a través del KDE Connect, el qual resultarà en una integració més adequada entre el vostre escriptori i els dispositius mòbils.

Kdenlive

La nova versió del Kdenlive, el programari d'edició de vídeo del KDE, té un nou conjunt de combinacions de teclat i ratolí que us ajudaran a ser més productiu. Per exemple, podreu canviar la velocitat d'un clip a la línia de temps prement la tecla Ctrl i arrossegant sobre el clip, o activar la vista prèvia de les miniatures dels videoclips mantenint premuda la tecla «Maj» i movent el ratolí sobre la miniatura d'un clip al contenidor del projecte. Els desenvolupadors també han posat un gran esforç en la usabilitat en fer que les operacions d'edició de 3 punts siguin coherents amb altres editors de vídeo, el qual segurament apreciareu si canvieu al Kdenlive des d'un altre editor.

Kdenlive
Kdenlive 19.08.0

Per descomptat, hi ha molts més canvis que podreu veure al complet registre de canvis. Hem afegit dotzenes de noves característiques i errors esmenats, així com una usabilitat millorada, fent que l'ús de les aplicacions KDE sigui encara més fàcil i divertit. Cerqueu les actualitzacions a la vostra distribució o a continuació comproveu les baixades.

Patrocini del KDE

El KDE és una comunitat de programari lliure que existeix i creix només amb l'ajuda de molts voluntaris que donen el seu temps i esforç. El KDE sempre està cercant nous voluntaris i col·laboradors, sigui amb l'ajuda de codificació, esmenes o informes d'error, escrivint documentació, traduccions, promoció, diners, etc. Totes les col·laboracions s'aprecien amb agraïment i s'accepten amb il·lusió. Si us plau, llegiu la pàgina de patrocini del KDE per a més informació o esdevingueu un membre patrocinador de la KDE e.V. mitjançant la nostra nova iniciativa Join the Game.

Quant al KDE

KDE és un equip tecnològic internacional que crea programari lliure i de codi font obert per a ordinadors d'escriptori i dispositius mòbils. Entre els productes del KDE hi ha un sistema d'escriptori modern per a plataformes Linux i UNIX, paquets de productivitat ofimàtica i de grups de treball, i centenars de títols de programari en diverses categories, incloent-hi aplicacions d'Internet i web, multimèdia, entreteniment, educatives, gràfiques i per a desenvolupament de programari. El programari del KDE es tradueix a més de 60 idiomes i es construeix tenint en compte la facilitat d'ús i els principis d'accessibilitat moderns. La totalitat de les aplicacions del KDE s'executen nativament en Linux, BSD, Solaris, Windows i macOS.


Avisos de marques comercials. KDE® i el logotip de l'entorn d'escriptori K® són marques registrades de la KDE e.V. Linux és una marca registrada de Linus Torvalds. UNIX és una marca registrada de The Open Group en els Estats Units i altres països. Totes les altres marques registrades i drets d'autor esmentades en aquest anunci són propietat dels seus propietaris respectius.


Contactes de premsa

Per a més informació, envieu-nos un correu:
press@kde.org