KDE • Community • Announcements
DONATE (Why?)
paypal

KDE 4.0.1 Vrijgegeven

VOOR ONMIDDELIJKE PUBLICATIE

Ook beschikbaar in: Chinese Engels French German Italiaans Romanian

KDE-project levert eerste onderhoudsrelease van toonaangevende vrije desktop

KDE-project levert eerste vertalings- en onderhoudsrelease van de 4.0-generatie. Dit biedt gebruikers, organisaties en overheden een vrije en open desktopoplossing.

5 februari 2007 (het Internet).

De KDE-gemeenschap kondigt de onmiddelijke beschikbaarheid aan van KDE 4.0.1. Dit is de eerste onderhoudsrelease van de laatste generatie van KDE, de meest geavanceerde en krachtige desktop. KDE 4.0.1 biedt een basisdesktop aan maar ook software voor administratie, netwerk, educatie, hulpmiddelen, multimedia, spellen, artwork, webontwikkeling en meer. Deze programms's zijn beschikbaar in bijna 50 talen.

Alle bibliotheken en programma's van KDE zijn vrij beschikbaar onder open source-licenties. KDE kan verkregen worden in broncode of in een groot aantal binaire formaten vanaf http://download.kde.org, maar ook op CD-ROM of via de grotere leveranciers van GNU/Linux- en UNIX-systemen.

Verbeteringen

KDE 4.0.1 is een onderhoudsrelease met reparaties van problemen die zijn gerapporteerd via de KDE Bugtracker. Bovendien bevat het verbeterde en toegevoegde vertalingen.

De verbeteringen zijn onder andere:

  • Konqueror, de webbrowser van KDE, heeft een aantal stabiliteits- en prestatieverbeteringen ondergaan in de KHTML-renderingsengine KHTML, de Flash-pluginlader en de JavaScript-engine KJS.
  • Stabiliteitsproblemen zijn opgelost in componenten die door heel KDE worden gebruikt.
  • KWin, de windowmanager van KDE, heeft verbeterde herkenning van compositing-ondersteuning. Ook hebben enkele effecten wat reparaties ondergaan.

Naast deze verbeteringen, is er gewerkt aan vele programma's als Okular, systeeminstellingen en KStars. Nieuwe vertalingen die nog niet in 4.0 zaten zijn Fries, Deens, Kazachs en Tsjechisch.

Een meer gedetailleerde lijst van verbeteringen sinds de uitgave van KDE 4.0 in januari 2008 kunt u vinden in de KDE 4.0.1 Changelog.

Meer informatie over de verbeteringen in de KDE 4.0.x uitgaveserie vindt u in de aankondiging van KDE 4.0.

Het installeren van KDE 4.0.1 binaire pakketten

Packagers. Enkele Linux/UNIX-distributeurs hebben binaire pakketten voor KDE 4.0.1 beschikbaar gesteld in hun distributie, of in sommige gevallen heeft de bijbehorende gemeenschap dit gedaan. Enkele van deze binaire pakketten zijn te downloaden van http://download.kde.org. Meer binaire pakketten en updates van de huidig beschikbare pakketten zullen in de komende weken beschikbaar komen.

Pakketlocaties. Voor de huidige lijst van beschikbare binaire pakketten, tot zover het KDE-project daarvan op de hoogte is, kunt u vinden op de KDE 4.0.1 informatiepagina.

KDE 4.0.1 compileren

Broncode. De volledige broncode voor KDE 4.0.1 kan vrij gedownload worden. Instructies voor het compileren en installeren van KDE 4.0.1 zijn beschikbaar op de KDE 4.0.1 informatiepagina.

KDE ondersteunen

KDE is een vrij softwareproject dat alleen kan bestaan en groeien dankzij de hulp van vele vrijwilligers die daar tijd en moeite in steken. KDE is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers en bijdragen, of het nu gaat om programmeren, oplossen of rapporteren van bugs, het schrijven van documentatie, vertalingen, promotie, financieel, etc. Iedere bijdrage wordt erg gewaardeerd en geaccepteerd. Lees de supportpagina (Engels) door voor meer informatie.

Over KDE 4

KDE 4.0 is de innovatieve vrije-software-desktop, en bevat zowel applicaties voor dagelijks gebruik als specifieke applicaties. Plasma is een nieuwe desktopomgeving die ontwikkeld is voor KDE 4, en biedt een intuïtieve interface voor desktop en applicaties. De webbrowser Konqueror integreert het web met de desktop. De bestandsbeheerder Dolphin, de documentviewer Okular en het configuratiescherm Systeeminstellingen completeren de basisdesktop.
KDE is gebouwd op de KDE-bibliotheken, waardoor hulpbronnen op het network eenvoudig toegankelijk zijn (met behulp van KIO), en geavanceerde visuele mogelijkheden beschikbaar zijn (door middel van QT4). Phonon en Solid, ook een onderdeel van de KDE-bibliotheken, bieden een multimediaframework en betere hardware-integratie voor alle KDE-applicaties.

About KDE

KDE is an international technology team that creates free and open source software for desktop and portable computing. Among KDE's products are a modern desktop system for Linux and UNIX platforms, comprehensive office productivity and groupware suites and hundreds of software titles in many categories including Internet and web applications, multimedia, entertainment, educational, graphics and software development. KDE software is translated into more than 60 languages and is built with ease of use and modern accessibility principles in mind. KDE's full-featured applications run natively on Linux, BSD, Solaris, Windows and Mac OS X.


Trademark Notices. KDE® and the K Desktop Environment® logo are registered trademarks of KDE e.V. Linux is a registered trademark of Linus Torvalds. UNIX is a registered trademark of The Open Group in the United States and other countries. All other trademarks and copyrights referred to in this announcement are the property of their respective owners.


For more information send us an email:
press@kde.org

Global navigation links