KDE • Community • Announcements
DONATE (Why?)
paypal

Najava izdaje KDE 4.2.0

Also available in: English | Brazilian Portuguese | Català | 简体中文 | Deutsch | Dutch | Español | Français | Gujarati | עברית | Italiano | Malayalam | Polski | Русский | Slovenian | Svenska | Українська |

Skupnost KDE je s KDE 4.2 izboljšala uporabniško doživetje

KDE 4.2 (kodno ime "The Answer") prinaša izboljšano uporabniško doživetje na namizju, programe in razvojno platformo

27. januarja 2009. Skupnost KDE danes najavlja takojšnjo razpoložljivost KDE 4.2.0 "The Answer", s čimer je prosto namizje nared za končne uporabnike. KDE 4.2 gradi na tahnologijah, ki so bile januarja 2008 predstavljene s KDE 4.0. Po izidu KDE 4.1, ki je bil namenjen zgodnjim uporabnikom, je skupnost KDE sedaj prepričana, da je ponudba primerna za večino končnih uporabnikov.

Namizje v KDE 4.2
Namizje v KDE 4.2

Namizje izboljšuje uporabniško doživetje

 • Nadaljnja izpopolnitev namizja Plasma olajša organizacijo delovnega prostora. Med nove in izboljšane gradnike spadajo hitri zaganjalnik, vremenske informacije, viri novic, stripi in hitro deljenje datotek prek storitev »pastebin«. Plasma gradnike je sedaj možno uporabiti na ohranjevalniku zaslona. Tako lahko uporabnik ob odsotnosti pusti notico. Plasma se lahko po želji obnaša kot tradicionalno namizje, podobno upravljalniku datotek. Dodana je bila možnost ogledov namesto ikon datotek in pomnenje položajev ikon.
  Opravilna vrstica lahko združuje opravila in jih prikazuje v več vrsticah. Izboljšana sistemska vrstica lahko spremlja dlje trajajoča opravila, kot so na primer prenosi datotek. Sistemska in programska obvestila so sedaj s pomočjo sistemske vrstice prikazana na enoten način. Ikone v sistemski vrstici je možno skriti in tako prihraniti prostor. Pulti se lahko po novem samodejno skrijejo, kar spet prihrani prostor na zaslonu. Gradnike lahko postavite na pulte ali pa na namizje.

 • KWin omogoča tekoče in učinkovito upravljanje z okni. V KDE 4.2 za premikanje uporablja fiziko in tako daje naraven občutek starim in novim učinkom kot sta »Kocka« in »Magična svetilka«. KWin privzeto omogoči namizne učinke samo na računlnikih, ki jih podpirajo. Poenostavljena nastavitev omogoča uporabniku izbiro različnih efektov za učinkovitejše preklapljanje med okni.

 • Nova in izboljšana orodja delovnega okolja povečajo produktivnost. PowerDevil ponuja podporo za delo na terenu, saj prinaša moderno in nemoteče upravljanje z energijo na prenosnikih in mobilnih napravah. Ark omogoča pametno razširjanje in ustvarjanje arhivov, nova tiskalna orodja pa uporabniku omogočajo preprosto upravljanje tiskalnikov in tiskalnih opravil.

Dodani so bili prevodi v več novih jezikov, s čimer se je število uporabnikov, za katere je paket KDE na voljo v materinem jeziku, povečalo za približno 700 milijonov. Večina na novo podprtih jezikov je azijskih, kar nakazuje na močan porast priljubljenosti KDE-ja v tem delu sveta.

Seveda je KDE v veliki meri preveden tudi v slovenščino. Prevajanje poteka v okviru društva Lugos. Zahvaliti se moramo tudi Ministrstvu za kulturo, ki je v preteklosti finančno podpiralo prevajanje. Vabimo vas, da nam pomagate in se nam pridružite pri slovenjenju KDE-ja.

Programi napredujejo

 • Upravljanje z datotekami je postalo hitrejše in učinkovitejše. Upravljalnik datotek Dolphin ima nov drsnik, s katerim preprosto spremenite velikost ikon. Med drugimi izboljšavami uporabniškega vmesnika so namigi z ogledi in prikaz porabe odstranljivih nosilcev. Te spremembe so postale tudi del pogovornih oken za odpiranje datotek, zaradi česar je lažje najti pravo datoteko.

 • Študent v programu Google Summer of Code predelal prikaze seznama e-pošte v KMailu. Uporabnik lahko sedaj nastavi prikaz dodatnih podatkov in zoptimizira delovni tok za vsako mapo posebaj. Izboljšana je tudi podpora za IMAP in ostale protokole. KMail je zato precej hitrejši.

 • Brskanje po spletu je hitrejše. Spletni brskalnik Konqueror ima izboljšano podporo za raztegljivo vektorsko grafiko SVG in je doživel več pohitritev. Nova iskalna vrstica omogoča manj moteče iskanje po spletnih straneh. Ob zagonu Konqueror po novem prikaže vaše zaznamke.

Platforma pospešuje razvoj

 • Izboljšana podpora za skripte. Plasma gradnike lahko sedaj pišete v JavaScriptu, Pythonu in Rubyu. Te gradnike lahko razširjate prek spletnih storitev in orodij za sodelovanje prek spleta, kakršen je OpenDesktop.org. V Plasmi lahko uporabite gradnike Google Gadgets, podpora za gradnike Mac OS X Dashboard pa je bila še izboljšana.

 • Na voljo so poskusne različice raznih KDE-jevih progtamov za Mac OS X in Windows. Kvaliteta nekaterih programov je že skoraj primerna za končno izdajo, nekateri programi za dosego te ravni kvalitete potrebujejo še nekaj dela. Podpora za OpenSolaris je v delu in je že skoraj primerna za končno izdajo. Napreduje tudi KDE 4 za FreeBSD.

 • Ko bo Qt 4.5 izdan z možnostjo uporabe licence LGPL, bodo tako KDE-jeve knjižnice, kot tudi Qt, na voljo pod manj strogimi licenčnimi pogoji, ki so primerni tudi za razvoj komercialne programske opreme.

Namestitev KDE 4.2.0

KDE, vključno z vsemi knjižnicami in programi, je za prost prenos na voljo pod odpro-kodnimi licencami. KDE lahko dobite v obliki izvorne kode in v že prevedeni obliki s strani download.kde.org. Lahko ga dobite tudi na zgoščenki ali pa skupaj s katero koli pomembnejšo distribucijo sistema GNU/Linux ali UNIX, ki je na voljo danes.

Binarni paketi Nekateri ponudniki operacijskega sistema Linux, oziroma UNIX, so pripravili binarne pakete za KDE 4.2.0 za nekatere različice svojih distribucij. V drugih primerih so to storili prostovoljci iz skupnosti. Nenateri binarni paketi so za prost prenos na voljo s strani download.kde.org. Dodatni binarni paketi in popravki za trenutno razpoložljive pakete bodo morda na voljo v prihodnjih dneh.

Lokacija paketov. Za trenuten seznam razpoložljivih paketov, o katerih je bila skupnost KDE obveščena, obiščite angleško stran KDE 4.2.0 Info Page.

Hitrostne težave z zaprto-kodnimi grafičnimi gonilniki podjetja NVidia so bile odpravljene v najnovejših beta izdajah gonilnikov, ki jih dobite na spletni strani NVidie.

Izvorna koda KDE 4.2.0

Celotno izvorno kodo za KDE 4.2.0 lahko prosto prenesete. Navodila za prevajanje in namestitev KDE 4.2.0 so na voljo na strani KDE 4.2.0 Info Page.

Razširite novico

Skupnost KDE vsakogar spodbuja, da razširi novico prek socialnih omrežij. Pošljite novico na strani kot so delicious, digg, reddit ali prek twitter in identi.ca. Zaslonske posnetke objavite na Facebook, Flickr, ipernity in Picasa. Pri tem izberite ustrezno skupino. Posnemite video in ga pošljite na YouTube, Blip.tv, Vimeo ali drugo podobno stran. Vse kar objavite označite z oznako kde42, da bodo vsi lahko lažje našli vse te prispevke. Skupnost KDE bo na ta način tudi lažje setavila poročila o odzivu na izid KDE 4.2. Tokrat skupnost KDE prvič koordinirano poskuša za sporočanje javnosti uporabiti socialne medije. Pomagajte nam razširiti novico in postanite del nje.

Na spletnih forumih obvestite ostale o zanimivih novostih v KDE, pomagajte ostalim pri pričetku uporabe novega namizja in razširjajte novico.

About KDE

KDE is an international technology team that creates free and open source software for desktop and portable computing. Among KDE's products are a modern desktop system for Linux and UNIX platforms, comprehensive office productivity and groupware suites and hundreds of software titles in many categories including Internet and web applications, multimedia, entertainment, educational, graphics and software development. KDE software is translated into more than 60 languages and is built with ease of use and modern accessibility principles in mind. KDE's full-featured applications run natively on Linux, BSD, Solaris, Windows and macOS.


Trademark Notices. KDE® and the K Desktop Environment® logo are registered trademarks of KDE e.V. Linux is a registered trademark of Linus Torvalds. UNIX is a registered trademark of The Open Group in the United States and other countries. All other trademarks and copyrights referred to in this announcement are the property of their respective owners.


Stiki z mediji

For more information send us an email:
press@kde.org

Global navigation links