KDE • Community • Announcements
DONATE (Why?)
paypal

Aankondiging uitgave KDE 4.2.0

Ook beschikbaar in: English | Brazilian Portuguese | Català | 简体中文 | Deutsch | Dutch | Español | Français | Gujarati | עברית | Italiano | Malayalam | Polski | Русский | Slovenian | Svenska | Українська |

KDE-gemeenschap verbetert gebruikerservaring met KDE 4.2

KDE 4.2 (codenaam: "Het Antwoord") brengt een verbeteringen in de gebruikerservaring op de desktop, in de applicaties en in het ontwikkelplatform.

27 januari 2009. De KDE-gemeenschap kondigt de onmiddelijke beschikbaarheid aan van "Het Antwoord" (oftewel KDE 4.2.0), waarmee de vrije desktop geschikt gemaakt is voor de eindgebruiker. KDE 4.2 bouwt voort op de technologie die in januari 2008 werd geïntroduceerd met KDE 4.0. Na de uitgave van KDE 4.1, waarmee werd gedoeld op de dagelijkse computergebruiker, biedt de KDE-gemeenschap met vertrouwen een geschikte gebruikerservaring aan voor de eindgebruiker.

De KDE 4.2 Desktop
De KDE 4.2 Desktop

Desktop verbetert gebruikerservaring

 • De bureaubladinterface Plasma is verder uitgewerkt en maakt het daarom gemakkelijker om uw werkruimte makkelijker te beheren. Nieuwe en verbeterde applets, waaronder een snelstarter, weerdienst, strips en het snel delen van bestanden met services als PasteBin. Plasma-applets kunnen nu ook gebruikt worden binnen de schermbeveiliging, zodat u bijvoorbeeld een notitie kunt achterlaten wanneer de gebruiker afwezig is. Plasma kan eventueel dienen als een traditionele, op bestanden gericht bureaublad. Op het bureaublad worden nu ook voorbeelden van de bestandsinhoud getoond en de locaties van de pictogrammen worden onthouden.
  Het paneel van Plasma kan nu taken groeperen en meerdere rijen tonen. Het verbeterde systeemvak houdt langer opende taken bij, zoals downloads. Systeem- en programmameldingen worden allemaal via het systeemvak getoond. Om ruimte te besparen kunnen systeemvakpictogrammen nu ook verborgen worden. Bovendien kan het paneel automatisch verbergen om zo meer ruimte op uw scherm vrij te hebben. Applets kunnen zowel op een paneel geplaatst worden als op het bureaublad.

 • KWin biedt een gestroomlijnd en efficiënt vensterbeheer. In KDE 4.2 heeft de wetten van de bewegingsfysica ingebouwd om zo een natuurlijke ervaring tot stand te brengen bij de oude en nieuwe effecten, zoals de "Kubus" en de "Magische Lamp". KWin zal deze effecten alleen standaard inschakelen als de computer in staat is ze weer te geven. KWin is nu makkelijker in te stellen en stelt de gebruiker in staat om een ander effect te gebruiken bij het wisselen van vensters, zodat dit nog efficiënter kan.

 • Nieuwe hulpmiddelen zullen uw productiviteit verhogen. PowerDevil biedt voor uw laptop en mobiele telefoon een modern energiebeheer dat niet in de weg zit. Ark kan slim archieven in- en uitpakken en de nieuwe afdrukhulpmiddelen stellen de gebruiker in staat om eenvoudig printers en printtaken te beheren.

Er is ook ondersteuning voor enkele nieuwe talen, zodat ongeveer 700 miljoen mensen KDE kunnen gebruiken in hun moedertaal. De nieuwe talen zijn Arabisch, IJslands, Baskisch, Hebreeuws, Roemeens, Tadzjieks en enkele Indiase talen (Bengaals, Gujarati, Kannada, Maithili en Marathini). Hieruit blijkt dat de populariteit van KDE aan het stijgen is in dit deel van Azië.


De bureaubladinterface Plasma in KDE 4.2

KDE-programma's hebben een grote stap vooruit gemaakt

 • Bestandsbeheer is nu sneller en efficiënter. De bestandsbeheerder Dolphin bevat nu een schuifbalk waarmee u gemakkelijk de pictogramgrootte kunt verstellen. Andere verbeteringen zijn de hulpballonnen met voorbeelden en een indicator voor de hoeveelheid vrije ruimte op verwijderbare media. Deze veranderingen zijn ook aangebracht in de bestandsdialogen in KDE, zodat het eenvoudiger wordt om het juiste bestand te vinden.

 • De berichtweergaven in KMail zijn volledig op de schop gegaan dankzij een student die deelnam aan de Google Summer Of Code. De gebruiker kan nu instellen om extra gegevens te tonen, zodat de workflow per map verbeterd kan worden. De ondersteuning voor IMAP en andere protocollen is verbeterd waardoor KMail nog sneller wordt.

 • Het websurfen wordt nu nog beter. De webbrowser Konqueror verbetert de ondersteuning voor schaalbare vectorafbeeldingen (SVG) en heeft veel veranderingen ondergaan ten behoeve van de prestaties. Een nieuw zoekdialoogvenster maakt het zoeken binnen webpagina's prettiger. Konqueror toont nu uw bladwijzers bij het opstarten.


Vensterbeheer in KDE 4.2

Platform versnelt ontwikkeling

 • Verbeterde ondersteuning voor scripts. Plasma-applets kunnen nu in JavaScript, Python en Ruby geschreven worden. Deze applets kunnen online verspreid worden met web-services en online samenwerkingsinitiatieven zoals OpenDesktop.org. GoogleGadgets kunnen nu ook in Plasma gebruikt worden en ondersteuning voor de dashboard widgets van Mac OS X is verder verbeterd.

 • Er zijn technologische 'previews' van verschillende KDE-programma's beschikbaar voor Windows en Mac OS X. Enkele programma's benaderen de kwaliteit voor een officiële uitgave, terwijl bij anderen nog werk verricht moet worden, afhankelijk van de functionaliteit. Ondersteuning voor OpenSolaris is in de pijplijn en benadert de kwaliteit voor een stabiele werkomgeving. Er wordt ook gewerkt om het draaien van KDE4 op FreeBSD verder te perfectioneren.

 • Nadat Qt is uitgebracht onder de LGPL-licentie, zullen zowel de KDE-bibliotheken als de onderliggende bibliotheken verkrijgbaar zijn onder deze lossere licentievoorwaarden. Dit maakt het platform uitermate geschikt voor commerciële software-ontwikkeling.

Installeren van KDE 4.2.0

Alle bibliotheken en programma's van KDE zijn vrij beschikbaar onder openbronlicenties. KDE kan verkregen worden in broncode en verscheidene binaire formaten van http://download.kde.org. Bovendien is het verkrijgbaar op CD-ROM of bij de grotere distributies van Linux- of Unix-systemen die momenteel in omloop zijn.

Pakketbouwers. Sommige Linux/UNIX-distribiteurs hebben binaire pakketten aangeleverd van KDE 4.2.0, geschikt voor enkele versies van hun distributie. In andere gevallen hebben vrijwilligers uit de gemeenschap pakketten aangeleverd. Enkele van deze binaire pakketten zijn vrij te downloaden van http://download.kde.org. Andere binaire pakketten en bijbehorende updates zullen in de komende weken beschikbaar komen.

Pakketlocaties. Voor een actuele lijst van de beschikbare binaire pakketten waar het KDE-project van op te hoogte is, kunt u de KDE 4.2.0 Informatiepagina (Engels) raadplegen.

Prestatieproblemen met de binaire videokaartdrivers van NVidia zijn verholpen in de laatste beta-uitgaven van de drivers. Deze zijn beschikbaar bij NVidia.

Compileren van KDE 4.2.0

U kunt de broncode van KDE 4.2.0 vrij downloaden. Instructies om KDE 4.2.0 te compileren en te installeren zijn beschikbaar op de KDE 4.2.0 Informatiepagina.

Zegt het voort!

Het KDE-team moedigt iedereen aan om deze aankondiging op de sociale websites te verspreiden. Dien artikels in bij websites, gebruik kanalen als Delicious, Digg, Reddit, Twitter of Identi.ca. Upload schermafbeeldingen op Facebook, FlickR, ipernity en Picasa en plaats deze in de juiste groepen. Of maak een screencast en zet ze op YouTube, Blip.tv, Vimeo of andere sites. Vergeet niet het materiaal te voorzien van het label kde42, zodat iedereen snel het materiaal kan terugvinden en het KDE-team kan zien hoe goed de boodschap is verspreid. Dit is de eerste maal dat het KDE-team een gecoördineerde poging doet om de sociale media in te zetten bij haar berichtgeving. Help ons daarbij, het wordt zeer gewaardeerd.

Kondig de nieuwe mogelijkheden van KDE op webfora, en help uw medegebruikers bij het gebruiken van deze nieuwe bureaubladomgeving. Help ons de informatie te verspreiden.

About KDE

KDE is an international technology team that creates free and open source software for desktop and portable computing. Among KDE's products are a modern desktop system for Linux and UNIX platforms, comprehensive office productivity and groupware suites and hundreds of software titles in many categories including Internet and web applications, multimedia, entertainment, educational, graphics and software development. KDE software is translated into more than 60 languages and is built with ease of use and modern accessibility principles in mind. KDE's full-featured applications run natively on Linux, BSD, Solaris, Windows and macOS.


Trademark Notices. KDE® and the K Desktop Environment® logo are registered trademarks of KDE e.V. Linux is a registered trademark of Linus Torvalds. UNIX is a registered trademark of The Open Group in the United States and other countries. All other trademarks and copyrights referred to in this announcement are the property of their respective owners.


Perscontacten

For more information send us an email:
press@kde.org

Global navigation links